miercuri, 24 decembrie 2025

Craciunul si obiceiurile lui in judetul Bacau

Sarbatoarea Craciunului este una dintre cele mai asteptate sarbatori. Taierea porcului, pomana porcului, cadourile de sub brad si colindele din aceasta perioada o fac sa fie cu adevarat speciala.

Sarbatoarea Craciunului este anuntata de copiii care vin sa ne colinde din usa in usa sau din poarta in poarta, dar si de preotii care trec pe la casele tuturor crestinilor cu icoana si binecuvânteaza locuintele si pe proprietarii lor. Dar sa nu uitam si ca vreme de 40 de zile inainte de Nasterea Domnului cei mai credinciosi dintre noi tin Postul Craciunului. Taierea porcului de Ignat este iarasi o traditie importanta ce anunta marea sarbatoarea, la fel si pregatirea tuturor bucatelor din carnea porcului. Casele impodobite frumos asteapta copiii, in special, in dimineata de Ajun când cu vin cu colindul “Buna dimineasa la Mos Ajun”. Pentru ei gazdele pregatesc colacei, nuci si mere. “Batrânii nostri incepeau sa-l vada pe Craciun când ii incepea postul si, in serile lungi de iarna, la sezatori, alcatuiau cetele si pregateau colindele. Pânâ atunci mai era de taiat porcul, de Ignat, adica de Sfântul Ignatie, pe 20 decembrie, si unuii carturari sunt convinsi ca obiceiul acesta vine din vremea când strabunii credeau ca trebuie sa faca praznic soarelui vechi care murea si sa aduca jertfa soarelui nou care se nastea la solstitiu. Si se vede ca este o potrivire intre numele sfântului, Ignatie, adica ignis, adica foc, si pârlirea porcului”, explica Iulian Bucur, etnolog.

Trei zile de sarbatoare



Dupa sacrificarea porcului urmeaza partea gatitului. Cârnatii, toba, chisca, caltabosul, sarmalele si raciturile nu trebuie sa lipseasca de pe masa nimanui, iar gospodinele nu ies din bucatarie cu zilele. In zona Bacaului, in seara de Ajun se face si acel dulce traditional numit “pelincile Domnului” sau turte cu julfa. Asa cum este usor de anicipat se face din turte subtiri, coapte pe plita si care sunt apoi umplute cu seminte de cânepa zdrobite sau nuca macinata si mult zahar. Traditionalii colaci sunt si ei la loc de cinste. “In Ajunul Craciunului femeile scoteau din cuptoare multime de colaci pentru colindatorii care incepeau, pe inserat, sa bata satul. In secolul al XVII-lea un calator strain care mergea spre Ucraina cere gazduire la un gospodar dintr-un sat din preajma Bacaului, chiar in Ajunul Craciunului. Pe masa, calatorul vede o multime de colaci rumeni, frumos ziditi in asteptarea colindatorilor. Colindau nu numai copiii, dar si tinerii si mai batrânii. In cete. Cântecul lor, in rezumat, trezeste gazdele si vesteste ce s-a intâmplat la Bethleem. In satele catolice se cânta, pare-se, si Miorita. Purtau Steaua sau purtau Globul facut dintr-o sita si o icoana de hârtie, uneori pâna la Boboteaza”, mai spune Bucur. Sarbatoarea Craciunului dureaza trei zile. In aceste zile oamenii sunt asteptati la biserici, la slujbele speciale care se fac, merg in vizita la rude si pune pe masa tot ce au mai bun.



spot_img