30 aprilie 2024
ActualitateLivada din Bogdănești vă invită la cireșe

Livada din Bogdănești vă invită la cireșe

Băcăuanii și pofticioșii de peste tot care apreciază  cireșele și caisele pot veni să le culeagă, direct din livada de la Bogdănești.

După doi ani de restricții, impuse de pandemia de Covid 19, și un an 2021 dezastruos, în care natura dezlănțuită a decimat livezile și podgoriile, ferma de pomi fructiferi de la Bogdănești, cea mai mare și mai modernă din județ, și-a deschis larg porțile pofticioșilor de cireșe și … caise. Astfel, timp de o lună, amatorii de fructe sunt așteptați să le culeagă direct din pomi, bucurându-se, totodată, de aerul curat, de liniște și de relaxare. „Anul trecut, au fost cireșe multe, dar, din nefericire, ne-a lovit grindina. În schimb, anul acesta avem puține cireșe, dar de o calitate foarte, foarte bună, livada fiind, cumva, în regenerare după pagubele înregistrate în 2021. Avem două, chiar trei perioade de coacere, așa că vă așteptăm să ne vizitați”, este mesajul transmis de neobositul Mihai Fudulache, proprietarul grupului de firme Da Bacco, din Cașin, care deține „Ferma Bogdănești”. Producțiile mulțumitoare din acest an s-au datorat și faptului că, în zonă, au lipsit precipitațiile în exces. De altfel, ploile în cantități prea mari, mai ales în perioada recoltării, reprezintă una dintre marile probleme ale pomicultorilor, în special ale producătorilor de sâmburoase (cireș, prun, cais, piersic, vișin). Din cauza apei în exces, fructele de pe ramuri încep să se crape, determinând o scădere a calității. „Din fericire, la noi, n-a prea plouat. Cred că a fost unul dintre cei mai secetoși ani, din ultimele două decenii. Or, faptul că avem un sistem de irigații, astfel încât să putem controla cantitatea de apă din sol, ne-a ajutat să scoatem un calibru excelent, la cireșe”,  ne destăinuie Mihai Fudulache.

Cireșe dodoloațe, numai bune de cules



De altfel, încă de la debutul campaniei, întreaga fermă s-a umplut de curioși și pofticioși, dornici de o relaxare printre pomii roditori. Oaspeții au fost primiți cu un pahar sau mai multe de suc de mere, produs chiar în fermă, din fructele obținute aici. Zeci de mașini au aglomerat drumul de la intrarea în fermă, cei mai mulți fiind familii cu copii mici. Printre aceștia, s-au numărat și copii din satul Curița, comuna Cașin, localitatea de unde provine și proprietarul „Fermei Bogdănești”. Micuții au fost invitați, alături de Parohia „Sfântul Nicolae” Curiţa, să viziteze livada de cireși (nestingheriți de metehnele mătușii Marioara a lui Nică Apetrei!), degustând copios din dodoloațele fructe, și învățând direct de la sursă ce implică o astfel de afacere din agricultură. „Le mulțumesc tuturor oaspeților pentru vizită, pentru aprecieri, pentru ajutor, căci achiziționarea fructelor noastre este un ajutor imens acordat producătorilor locali. Stimă și respect tuturor! Mă gândesc, totuși, dacă noi am fi mai solidari, unii cu alții, totul ar fi extraordinar. Știți, e o vorbă în popor: Noi ne lăudăm, unul pe altul, doar la … înmormântare, atât. În rest …”, spune fermierul de la Bogdănești.

Piețele, pline cu cireșe de Bogdănești. Și de caise dulci și parfumate.

În general, pe lângă cantitățile recoltate de vizitatorii dispuși la o mișcare în aer liber, producțiile obținute la ferma din Bogdănești ajung direct pe tarabele comercianților sau în rafturile aprozarelor și ale micilor afaceri din comerț din Onești și împrejurimi. „Sunt posibilități de contractare cu hypermarketurile, dar cum n-am avut producții mari anul acesta, nu prea te bagă nimeni în seamă, când le propui câteva sute de kilograme pe zi. În schimb, comercianții cei mici, locali, vin la noi să achiziționeze cantități mai mici”, a mai spus Mihai Fudulache. Din fericire, anul acesta a fost extrem de generos în privința producțiilor de caise, crengile pomilor atârnând, până la a se rupe, din cauza greutății fructelor. „La caise, o să avem o perioadă de recoltare de aproximativ o lună de zile, timp în care doritorii vor putea veni să și le culeagă, pe alese. Asta pentru că avem mai multe soiuri, cu coacere diferită. Deci, porțile sunt deschise. V-așteptăm”, încheie Mihai Fudulache, proprietarul Fermei Bogdănești.

Livada de la Bogdănești, situată în apropiere de Onești, a „răsărit”, în urmă cu 15 ani, pe fostele plantații comuniste de meri. „Ferma Bogdănești” se întinde pe teritoriul administrativ a trei comune: Bogdănești, Pârgărești și Târgul Trotuș, beneficiind de peste 40 de hectare de livadă, din care circa 6 hectare sunt cu cireși. În moderna plantație, se mai regăsesc, cam în aceleași proporții, și caiși, meri, peri. La Bogdănești, există și câteva hectare de viță de vie bază, pe care se produc altoi din peste 100 de soiuri și clone. În plus, „Ferma Bogdănești” deține și un șeptel de vaci Angus și un efectiv de câteva sute de capre. În curând, aici va fi ridicată și o pensiune agroturistică, dată fiind zona de un pitoresc fără măsură.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri