30 aprilie 2024
ActualitateAmendă de 80.000 de lei, anulată de instanță

Amendă de 80.000 de lei, anulată de instanță

Judecătoria Bacău a anulat o amendă de 80.000 de lei dată de inspectorii de munca unui bărbat care angajase patru persoane să-l ajute să construiasca o casă, fără să încheie contracte de muncă.

Bărbatul a contestat amenda în instanță arătând că nu contesta situația de fapt, dar din dorința de a-și finaliza lucrările de construcție la casă, “având în vedere factori precum vremea, timpul și mai ales lipsa de muncitori”, a convenit cu cele patru persoane să îl ajute cu lucrările.

Acesta a arătat că “în condițiile în care a încercat să construiască imobilul în regie proprie și raportat la uzanțele privind lucrările de construcție în regie proprie, nu a avut în vedere necesitatea încheierii unor contracte de muncă cu persoanele cu care s-a înțeles, cu atât mai mult cu cât activitatea lor a fost una ocazională”.



Conform ziare.com, bărbatul a mai arătat că în ziua controlului a intrat în legalitate și a semnat contracte cu toate cele patru persoane care îl ajutau la construirea casei. Judecătoria Bacău a admis cererea bărbatului amendat de ITM și a anulat amenda de 80.000 de lei arătând că “sancțiunea nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de reglare a relațiilor sociale, or, aplicarea unei sancțiuni de 80.000 de lei unei persoane fizice, pe lângă faptul că este disproporționată, nici nu constituie o modalitate de a o constrânge pe această să respecte Legea 10/1995 (n.r. care prevede că lucrările de construire a locuințelor se fac cu persoane autorizate)”.

În 27 octombrie 2020, Tribunalul Bacău a emis sentința finală, menținând hotărârea Judecătoriei Bacău, de anulare a amenzii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri