Petronela Simiuc, recorduri „made in USA”

Masterandă a Universității din Toledo, atleta băcăuană a stabilit cel mai bun timp „all-time” al Mid-American Conference în proba de o milă și s-a calificat la Naționalele NCAA ale Americii

Atleta băcăuană Petronela Simiuc își trăiește visul american. Îl trăiește din plin: și la școală, și pe pista de atletism. Iar rezultatele îi zâmbesc: și în catalog, și pe tabela electronică de marcaj. Să le luăm în ordine. Și să începem cu școala. Absolventă, în 2018, a University of Toledo cu specializare în „Studii Interdisciplinare- Sănătate Publică”, Petronela și-a continuat studiile la aceeași Universitate din Ohio, urmând ca în primăvară să-și finalizeze cursurile de master.

Profilul? Educarea și promovarea sănătății. Anul trecut, în decembrie, Petro a primit titlul de „MAC Distinguished Scholar-Athlete”, având un GPA de 3.734, echivalentul mediei de 9.50 în sistemul nostru școlar de notare. Satisfacțiile școlare vin la pachet cu cele sportive.



Campioană balcanică de Senioare la 1500 m în 2018 și semifinalistă la Campionatele Mondiale Universitare de anul trecut, atunci când a reprezentat atât România, cât și Universitatea din Toledo la 1500 m și 800 m, Petronela Simiuc a reușit să se califice weekend-ul trecut la ediția din 2020 a Campionatelor Naționalele NCAA (Asociația Națională a Colegiilor Atletice) ale Americii, după ce a stabilit noul record al Mid-American Conference în proba de o milă: 4:34:59.

Acest timp a plasat-o pe locul opt în ierarhia NCAA, în condițiile în care doar primii 16 atleți din toată America își vor disputa titlul național la această probă luna viitoare. De altfel, atleta formată și pregătită de Carmina Vorovenci este o abonată a recordurilor.

Pe lângă faptul că și-a îmbunătățit cu opt secunde „Personal Best”-ul la o milă, Petro a doborât de două ori recordul Universității în această probă. „Senioara Petronela Simiuc continuă să doboare seria recordurilor”, au notat cei de la Toledo Rockets după reușita din 14 februarie, de la Boston, în timp ce coordonatoarea antrenorilor, Andrea Grove-Mc Donough, a punctat: „Petronela a făcut o cursă superbă”.

Ce spune băcăuanca noastră? „Mă bucur din plin de toate aceste reușite. Sincer, nu vreau să mă opresc aici”. Iar „nu vreau să mă opresc aici” are o dublă semnificație. Asta pentru că Petronela Simiuc este strâns legată de orașul natal, dovadă și faptul că ea este în continuare legitimată la CSM Bacău.

Mai mult, după finalizarea studiilor, Petro dorește să se întoarcă în România și să aplice aici tot ce a învățat în Statele Unite. „Este nevoie de o reformă a sănătății publice la noi în țară. Prevenția și educarea populației este cheia pentru o națiune mai sănătoasă și mai eficientă”, este crezul Petronelei. În definitiv, „visul american” poate fi trăit și în România.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"