Taina Cununiei în fața Sfântului Altar

E luna august, luna în care mulți dintre cei plecați la muncă se întorc acasă, să-şi vadă părinții şi copiii lăsați acasă, să-şi rezolve treburi administrative. Dar sunt şi o parte care vin acasă să se căsătorească, să primească Taina Cununiei în fața Sfântului Altar, în comunitatea în care au crescut.
Mulți spun că se căsătoresc din dragoste. Noi spunem că te căsătoreşti pentru dragoste. Când ne căsătorim, simțim ceva unul pentru celălalt, dar încă nu-i dragoste. Dragostea adevărată este atunci când celălalt trăieşte pentru tine şi tu trăieşti pentru el. Şi pe tot parcursul căsătoriei mergi împreună cu celălalt către Dumnezeu.
Bineînțeles, nu-l forțez pe celălalt să meargă cum vreau eu sau în ritmul meu – sunt foarte multe familii care se destramă pentru că soția vrea să-l facă pe soț după chipul său şi soțul vrea s-o modeleze pe soție după felul său.
Trebuie să înțelegem că suntem unici şi irepetabili – Dumnezeu nu a avut Xerox, nu ne-a făcut la copiator. Este foarte important să-l laşi pe cel pe care îl iubeşti liber, să-l înțelegi aşa cum este, să-l susții după necesitățile lui şi nu după idealurile tale. Nu este om care să nu aibă în el un sâmbure de iubire; şi ştiți de ce? Pentru că pe toți ne-a plămădit Dumnezeu şi Dumnezeu este Iubire, (conform 1 Ioan, cap.3). Deci rolul soților este să facă să rodească iubirea în celălalt.
Iubirea se consolidează acolo unde este dăruire şi jertfire, iubirea înlocuieşte orgoliul – noi nu ne-am căsătorit ca tu să-mi arăți defectele mele, să scoți în relief păcatele mele, ci am primit binecuvântarea Sfântă la Altar, ca împreună să-l aducem pe Dumnezeu în familia noastră.
Prezența lui Dumnezeu în familie aduce pace, linişte şi bucurie. Zice Domnul nostru Iisus Hristos : „Împărăția lui Dumnezeu este pace, bucurie şi dreptate” dar, ca să ajung la dreptatea lui Dumnezeu, trebuie să renunț la dreptatea mea, pentru a mă putea îndreptăți Dumnezeu. De pildă, după dreptatea omului, e necesar mai întâi pentru a întemeia o familie: casă, serviciu stabil şi bine plătit dacă se poate, maşină (eventual scumpă), cont, apoi urmează concedii, distracții și apoi la urmă, dacă o mai fi, copii.
Dar ce facem dacă Dumnezeu vrea să ne dăruiască dintru-nceput copii? Să-i primim ca pe un dar divin. Copiii sunt rodul iubirii soților dar şi al iubirii față de soț, față de familie. Şi aşa, familia – tata, mama, copiii-, îşi trăiesc viața mergând către Împărăția lui Dumnezeu, după îndemnul Domnului Iisus: „Căutați mai întâi Împărăția Cerurilor şi dreptatea lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga vouă” (Matei 6,33)

Pr. Radu Florin Grigoraș, Parohia Măgura, Bacău

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"