6 mai 2024
OpiniiEditorialZiua în care am aselenizat

Ziua în care am aselenizat

S-a întâmplat acum exact 50 de ani, pe 20 iulie 1969. A fost ziua în care 600 de milioane de oameni de pe tot Pământul au putut aseleniza odată cu celebrul Neil Armstrong, cosmonautul american de pe Apollo 11 care a fost primul om care a pus piciorul pe Lună (Selena). M-am numărat și eu printre fericiți, pentru că am fost născut, cum se spune, „ceva mai devreme” și pentru că România fusese singura țară din „lagărul socialist”, alături de Iugoslavia, care transmitea aselenizarea.

Atunci era aproape de miezul nopții, dar cine mai putea dormi. Televiziunea Română a retransmis imaginile difuzate de NASA, sub comentariul și traducerea în direct a cunoscutului teleast Andrei Bacalu.

Cu numai un an în urmă, de la Ambasada SUA la București primisem o revistă pe care o păstrez și acum ca pe un obiect de mare preț: „Omul pe lună”. Era o descriere în amănunt, cu fotografii excepționale, a misiunilor americanilor în Cosmos și, desigur, cu ceea urma să se împlinească odată cu zborul Apollo 11. Când o mai răsfoiesc parcă îi și aud vocea lui Andrei Bacalu, care într-o pronunție ușor graseiată ne explica ce vedeam la televizor. Cunoșteam aselenizarea aproape pe de rost, dar odată cu Neil Armstrong și cu Andrei Bacalu în noaptea aceea parcă am simțit și eu praful selenar sub picioare.

Cu Bacalu aveam să mă întâlnesc zece ani mai târziu chiar în Studioul 4 al TVR, de unde se făcuse și transmisia aselenizării, la o emisiune de știință, împreună cu scriitorul Ion Hobana, despre celebrele OZN-uri, adică tot despre aventurile în Cosmos. Parcă am revăzut și atunci primul pas al omului pe Lună.
Între timp, unii pun la îndoială aselenizarea din 1969. Dar eu de câte ori mă uit la satelitul Pământului parcă văd din nou aselenizarea de acum 50 de ani. Atunci eram în Onești, acum văd același lucru de oriunde mă aflu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri