25 aprilie 2024
ActualitateFestivalul de vin de la Selgros: la masă cu Chef Melian și...

Festivalul de vin de la Selgros: la masă cu Chef Melian și somelierul Sergiu Nedelea

Unul dintre cei mai renumiți maeștri bucătari români, Chef în toată puterea cuvântului, Victor Melian, a gătit, sâmbătă la prânz, pentru băcăuanii aflați la Festivalul de vin de la Selgros pasionați de gastronomia de înaltă clasă. Alături de chef Melian a fost însă și somelierul Sergiu Nedelea, pentru că masa fără un vin bine ales ar fi ca nunta fără lăutari

Maestrul Melian a dedicat demonstrația sa de artă gastronomică unui singur fel de mâncare pur românească, dar destul de sofisticat preparată: friptură de porc cu sos de prune. Ce poate fi mai neaoș în materie de bucătăreală decât o sfântă friptură din cea mai bună legumă, carnea de porc, tăvălită printr-un sos bine condimentat cu ardei iute, rezultat din borcanul cu dulceață de prune.

„Gătitul este o artă – a spus Chef Melian -, dar răbdarea este o virtute!”. Și a arătat pe viu de ce, pentru că mai întâi a făcut bucăți-bucățele, cu ajutorul asistentului său Alex, câteva fleici, bucăți pe care le-a rumenit apoi agale în tigaia stropită discret cu ulei. Atât de agale, încât actorul Marius Vizante a repetat de câteva oi întrebarea: „Dar carnea când e gata, maestre?”.



A durat ceva procesul tehnologic, dar asistența nu s-a plictisit, pentru că Sergiu Nedelea a dat cep unor sticle de vin roze, pe care le-a „povestit” și le-a recomandat ca fiind cele mai potrivite pentru ce avea să iasă din tigăile lui Chef Melian. Și cum le stă bine bucătarilor aflați în exercițiul funcțiunii, s-au și degustat eșantioanele de vin și s-au lămurit apoi și câteva dintre secretele preparatului aflat încă în puterea focului.

Dar ceea ce a rezultat i-a lăsat pe cei prezenți fără grai. Vorba lui Sergiu Nedelea: „O fi carnea de porc o legumă banală pentru români, dar trecută prin sosul preparat de Chef Melian devine gustare zeiască”.

Evident, și degustările de vinuri prezentate în Festival au avut, apoi, alt farmec.

Duminică, 12 august, în bucătăria de campanie a festivalului de la Selgros va intra, de la ora 12,00, Chef Nico Lontras, tot împreună cu Sergiu Nedelea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri