Cereți feedback

    VIAȚA E FĂCUTĂ DIN ALEGERI

    Îndrăzniți să cereți un răspuns legat de munca dumneavoastră! Asigurați-vă că acest răspuns este real, astfel încât să reflecte conștientizarea eforturilor. Dacă faceți acest lucru puteți crea într-o stare de satisfacție continuă. Veți observa efectele apărute sub formă de feedback în propria viață. Și aceasta este cea mai bună modalitate prin care învățăm să evoluăm. Când căpătăm indicii pozitive, atunci știm că orice am întreprins a fost corect. În mod natural, ne vom aminti de cele întreprinse și le vom repeta. De ce să nu monitorizați schimbările, ca să vedeți că rezultatele sunt în favoarea eforturilor făcute și să vă dovediți dumneavoastră înșivă că se poate? Delăsarea predispune, iar perseverența impune. Și la fel de adevărat, modul de viață impune deoarece ereditatea predispune. Ca să îmbrățișăm mult doritul feedback, așteptăm să se producă criza, trauma, pierderea sau chiar boala, înainte de a ne apuca să analizăm cine suntem, ce facem, cum trăim și ce simțim. Nu rareori ni se întâmplă să avem nevoie ca lucrurile să stea cum nu se poate mai rău, ca să începem să facem schimbări în sprijinul sănătății și a propriului viitor. Întrebarea mea este: de ce să așteptați? Atunci când veți învăța cum să folosiți timpul și toată atenția, veți pătrunde în sălașul tuturor posibilităților. Acesta este mesajul meu: Întotdeauna este loc și de mai bine!

    Cum putem întârzia îmbătrânirea? De ce anume depinde longevitatea? Un răspuns simplificat este: impactul genetic și modul de viață sunt decisive. Unul este înnăscut, iar celălalt este dobândit în decursul vieții. Speranța și calitatea vieții fiecăruia dintre noi variază în funcție de felul în care am știut sau nu să ne menajăm. Influența factorilor determinanți (radicalii liberi) este majoră: poluarea, stresul, tutunul, alcoolul, acțiunea ultravioletelor, dar mai ales erorile alimentare. Carențele nutriționale pot favoriza cu adevărat un deficit imunitar și duc la apariția radicalilor liberi, unul dintre cei mai importanți factori de îmbătrânire, care nu au rol protector, ci, dimpotrivă, vor căuta să se fixeze pe ADN-ul cromozomilor și pe lipidele membranelor celulare. Astfel, lipidele membranare sunt alterate treptat și pereții celulari devin din ce în ce mai rigizi și se oxidează. Consecința acestor agresiuni poate fi degradarea până la distrugere a celulei, ceea ce, după cum se știe, reprezintă o cauză reală a îmbătrânirii premature. În cea mai mare parte a cazurilor, celula începe să funcționeze anormal ducând la apariția mai multor boli cum ar fi: hipertensiunea arterială, alterarea funcțiilor cerebrale, artroza, ateroscleroza, procesele inflamatorii, cataracta și diabetul. Radicalii liberi sunt implicați și în maladiile Parkinson și Alzheimer. Organismul nostru este apărat de enzimele antioxidante care, odată cu trecerea timpului, se răresc sau intră într-o stare de adormire. În schimb avem un mare noroc: în ajutorul nostru vine alimentația care ne furnizează antioxidanții. Un motiv în plus ca alimentația să fie corectă și bogată în nutrienți, deoarece importanța acestora este esențială în întârzierea îmbătrânirii.

    Antioxidanții reprezintă sistemul natural de apărare a organismului împotriva radicalilor liberi și includ: vitaminele (A, C, E), alți compuși asemănători vitaminelor (alfa și beta caratoneul, licopenul, luteina), dar și oligominerale (seleniul și cuprul). Funcția de anti-oxidare pe care o oferă aceste substanțe compuse este foarte importantă pentru organismul uman în procesul de îmbătrânire. Pentru a ne întări sistemul natural de apărare împotriva radicalilor liberi este ideal să consumăm fructe și legume proaspete. Preocuparea noastră de căpătâi ar trebui să fie aceea de a obține cantități suficiente de antioxidanți prin alimentația zilnică.



    Vitamina A sau retinolul este esențială pentru menținerea și dezvoltarea structurilor epiteliale. Aceasta este conținută în special în ficatul mamiferelor care este organul principal de stocare și în alte produse alimentare cum ar fi: uleiul din ficat de pește, produsele lactate și ouăle. Vitamina A este prezentă atât în legume, cât și în fructe: morcovi, dovlecei, spanac, varză, pepeni și caise, având o acțiune specifică în funcția vizuală. În ceea ce privește aspectul dermatologic, participă la menținerea strălucirii și prospețimii pielii. Aceasta vitamină ajută la reglarea și susținerea sistemului imunitar, protejând organismul împotriva acțiunii negative a radicalilor liberi asupra celulelor. Are un rol foarte important în reducerea riscurilor cardiovasculare și amână producerea acestor boli.

    Vitamina E joacă un rol foarte important pentru mușchi, funcționarea membrelor și a sistemului nervos și ajută la menținerea unei condiții bune a pielii. Uleiurile vegetale, nucile, semințele și uleiurile rezultate din acestea sunt bogate în vitamina E; legumele cum ar fi varza creață, spanacul și broccoli sunt recomandate ca fiind surse importante ale acestei vitamine.

    Fructele și legumele sunt singurele care conțin cantități suficiente de vitamina C (kiwi, citrice, măceșe, coacăze negre, broccoli, pătrunjel, ardei…), iar aceasta este folosită adesea ca supliment în alimente. Pentru a nu se pierde vitamina C din alimente, acestea trebuie stocate timp scurt și trebuie evitată menținerea lor în apă. Vitamina C ajută sistemul imunitar prin creșterea producției de anticorpi și contribuie la absorbția fierului, în special din surse vegetale (grâu, fasole uscată, linte, legume, fructe, nuci și semințe). Cu alte cuvinte acidul ascorbic este un antioxidant important care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi.
    Seleniul acționează ca o enzimă cu rol antioxidant, ajută procesele tiroidei și participă la regenerarea altor sisteme de anti-oxidare. Surse de seleniu se găsesc în: carne, stridii, ouă, nuci, ceapă, pâine integrală și linte.

    Beta carotenul se găsește în spanac, mango, pepene galben, broccoli, roșii…fiind un antioxidant influent. Luteina oferă protecție anti-oxidare împotriva acțiunii negative a radicalilor liberi și are un rol important în funcționarea corespunzătoare a sistemului ocular. Surse de luteină se găsesc în varză, spanac și gălbenușul de ou. Licopenul este și el un antioxidant la fel de important care ajută sistemul de apărare a organismului (roșiile și produsele pe bază de roșii).

    Excluderea anumitor alimente din hrană, de-a lungul anilor fără o motivație medicală serioasă, nu poate duce decât la carențe care accelerează îmbătrânirea sau șubrezesc organismul, făcându-l mai vulnerabil la boli. Menținerea dorinței de a te bucura de viață constituie cel mai bun semn de sănătate. Observă cu apreciere ceea ce funcționează! De aceea, trebuie să-ți păstrezi spiritul deschis în privința hranei, acordând un loc important alimentelor amintite anterior. Aveți grijă cum le preparați, nu alterați calitatea nutritivă a alimentelor. Fiți responsabili de sănătatea dumneavoastră hrănindu-vă corect, astfel încât să alegeți alimente complete cu un bogat conținut nutritiv. Antioxidanții furnizați de aceste alimente vă vor proteja organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Consolidează și întărește aprecierea sănătății tale! Deschide ochii minții, astfel încât să înțelegi corect recomandările făcute! Pregătește-te pentru a pune în practică cele învățate, observă cum te simți după această schimbare și cere un răspuns acțiunilor întreprinse. Vei auzi: „Am o părere bună despre mine! Observ și mă bucur de fiecare semn al realizărilor mele.” Acesta este feedback-ul tău! Îmbrățișează-l cu mândrie în fiecare zi!

    Carmen Barcan, terapeut

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"