30 aprilie 2024
EconomieInteresul Raytheon pentru Aerostar a urcat valoarea acesteia la Bursă

președintele Aerostar este unul dintre cei mai importanți investitori

Interesul Raytheon pentru Aerostar a urcat valoarea acesteia la Bursă

Acțiunile companiei Aerostar Bacău au crescut fulminant la Bursa de Valori după ce Raytheon, fabricantul american al sistemelor de rachete militare Patriot, a acceptat colaborarea cu cea dintâi. Recent, americanii au trimis la Aerostar o cerere de ofertă pentru fabricarea de piese de schimb, iar efectul pe Bursă a fost pe măsută.

Pe 1 martie, titlurile Aerostar au ajuns, la Bursă, la 5,24 de lei (maxim istoric) pe unitate, creșterea fiind de 6,5%, ceea ce a adus evaluarea bursieră a companiei băcăuane la aproape 798 de milioane de lei.

Valoarea acțiunii Aerostar a crescut cu peste 28% în ultimele șase luni și cu peste 43% în ultimul an, iar unul dintre cei mai importanți investitori s-a dovedit chiar președintele companiei, Grigore Filip. Numai pe 22 și 23 februarie, președintele Aerostar, care are statut de „persoană inițiată” în tranzacțiile bursiere cu astfel de acțiuni, a preluat aproape 9.000 de acțiuni la 4,64 și 4,67 de lei pe unitate (total 41.800 de lei), dar în octombrie 2016 a preluat un pachet de 49.000 de acțiuni, cu 147.000 de lei. Aerostar este deținută cu peste 71% din capitalul social de Iarom București și cu aproape 15% de SIF Moldova.



Grigore Filip
În Iarom, Grigore Filip, Doru Damaschin – directorul financiar și Mihai Toncea dețin câte o treime din capitalul social.

Vineri, 2 martie, acțiunea Aerostar a mai scăzut la Bursă, la 5,08 lei. Valoarea nominală a acesteia este de 0,32 de lei.

În octombrie 2017, Raytheon a semnat un memorandum de înțelegere cu Aerostar pentru fabricarea sistemelor Patriot. Posibilele căi de colaborare prin acest memorandum – anunța, recent, chiar Raytheon – includ producția de componente și subansamble, producția, repararea și retehnologizarea ansamblurilor electrice și de comandă și servicii de mentenanță pentru sistemele Patriot din România, precum furnizarea de piese de schimb, asistență tehnică, modernizări ale sistemelor și întreținerea periodică a acestora.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri