6 lucruri de care trebuie să ții cont când te apuci de sudură

Dacă ești începător, utilizarea aparatului de sudură poate fi intimidantă și totodată, foarte periculoasă. Totuși, cu perseverență, atenție și efort, dar și cu echipamentul și instrumentele potrivite, poți deveni suficient de priceput pentru a putea aborda orice proiect.

Iată câteva lucruri esențiale de care trebuie ții cont când te apuci de sudură.

Ia toate măsurile de siguranță necesare



Măsurile de siguranță nu sunt deloc opționale atunci când folosești un aparat de sudură. Vei avea nevoie de mănuși de protecție, cască și ochelari de sudură și chiar și de o jachetă rezistență la foc.

Căștile de sudură au evoluat mult în ultimii ani și poți și modele noi care se întunecă automat la pornirea aparatului de sudură și care îți oferă vizibilitate excelentă.

De asemenea, când sudezi, trebuie ai o ventilație adecvată sau folosești un sistem de extragere a fumului. Nu suda niciodată în apropierea materialelor inflamabile și alege o locație în care scânteile nu vor atinge nimic.

Sudarea cu sârmă

Este o tehnologie care folosește o bobină de sârmă alimentată printr-un pistol. Alimentarea constantă reduce necesitatea opririlor și pornirilor și crește eficiența procedeului, făcându-l ușor de folosit de începători. De asemenea, este rapid, economic și ideal pentru a suda tablă subțire.

Sudarea cu sârmă poate fi cu gaz inert (MIG) sau cu flux. Prima se bazează pe fluxul constant de gaz de protecție care înlătura riscul de contaminare a sudurii și nu se poate utiliza în aer liber. Cea de a doua se bazează pe folosirea unei sârme speciale și se poate folosi pentru lucrări în aer liber.

Sudarea cu stick(SMAW)

Este metodă potrivită pentru reparațiile rapide și cel mai des folosită de începători. Așa cum sugerează și numele, această folosește un electrod și nu mai necesită alimentatorul cu sârmă. Este mai lentă decât metodă MIG, dar mult mai eficientă dacă se lucrează cu metale murdare sau ruginite. Nu se poate folosi, însă, la sudarea tablelor.

Sudarea TIG (gaz inert de tungsten)

Este o metodă folosită în lucrările în care sudură trebuie arate cât mai bine, cum ar fi cele de arhitectură sau reparațiile auto. Este eficientă pentru sudarea metalelor subțiri și a tablelor. Utilizarea acestei tehnologii necesită experiență și nu se recomandă începătorilor.

Alege un instrument cu o interfață prietenoasă și ușor de folosit

Pentru un începător poate fi dificil seteze parametrii de sudare, de aceea, dacă ești la primii pași în acest domeniu, caută un aparat de sudură cu o interfață cât mai prietenoasă și mai ușor de utilizat. Această ar trebui asigure o serie de presetari și tu trebuiască doar alegi grosimea, tipul de material pe care urmează îl sudezi și consumabilul folosit – sârmă sau electrod.

Dacă este o mașină bună, va știi automat la ce tensiune de intrare ești conectat și va ajusta setările în consecință.

Alege consumabilele în funcție de materialul pe care îl sudezi

Consumabilele și tehnologiile de sudare vor funcționa mai bine pentru anumite materiale și mai rău pentru altele. De exemplu, poți folosi tehnologia MIG pentru sudarea aluminiului, dar vei obține rezultate mult mai buine folosind un pistol cu bobină.

Caută informații despre aparatul de sudură pe care vrei îl achiziționezi și alege-l în funcție de proiectele pe care vrei le realizezi.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"