Elevii din Ansamblurile „Muguraș” și „Hora Siretului” din Săucești vor participa vara aceasta la Festivalul Internațional al Tineretului care se va desfășura în zona Parma din Italia. Timp de două săptămâni, micuții soliști, instrumentiști și dansatori, împreună cu dascălii lor, vor fi oaspeții orașului Collecchio, ai cărei oficiali au lansat invitația. Legătura dintre cele două localități a început anul trecut, la inițiativa lui Ștefan Coceangă, un român stabilit în orașul italian de 20 de ani, unde are succes și este foarte respectat.


PUBLICITATE

El i-a solicitat parlamentarului Ionel Floroiu să recomande o comună băcăuană pentru o vizită neoficială a primarului din Collecchio, Paolo Bianchi. Deputatul Floroiu a crezut că Săucești este cea mai indicată destinație, iar alesul italian și însoțitorii săi au fost impresionați atât de frumusețea locurilor, de ospeția localnicilor, dar și de tradițiile noastre care i-au fost prezentate în spectacole.

Mai mult, Bianchi a legat o prietenie cu Valentin Manea, primarul din Săucești, pe care l-a invitat să viziteze Italia. Între 10 și 14 mai, o delegație băcăuană a fost la Collecchio, într-o vizită cu un program foarte dens, care a cuprins vizite la firme de producție, întâlniri cu oficiali, reprezentanți ai patronatelor, asociațiilor profesionale și ONG-urilor. Din grupul plecat din Bacău au făcut parte deputatul Ionel Floroiu, în calitate de inițiator al acestei legături, primarul Valentin Manea, viceprimarul Carmen Niță, secretarul comunei, Heracleea Ioana Gavril, consilierul local Constantin Pichiu și învățătoarea Filareta Dascălu.

Pentru că suntem în anul Centenarului, băcăuanii au dus cu ei însemne simbolice ale Marii Uniri, dar și exemplare din cotidianul Deșteptarea, ziarul care ilustrează de atâtea decenii istoria locală. Consulul general al României la Bergamo, Daniela Dobre, a luat parte la mai multe momente ale vizitei. Collecchio este un oraș din provincia Parma, regiunea Emilia-Romagna, din nordul Italiei, o zonă recunoscută pentru cele mai celebre produse alimentare ale Italiei – parmezan și prosciutto. În provincie își are sediul și halele de producție gigantul alimentar Parmalat.

Discursul deputatului Ionel Floroiu în fața Consiliului Local, a reprezentanților patronatelor, asociațiilor profesionale și ONG-urilor din regiune

Dragi prieteni din Collecchio,

Vin dintr-o zonă a României din care mulți oameni au plecat pentru a trăi și munci în Italia și vă mulțumesc din suflet pentru generozitatea și deschiderea cu care i-ați primit. Cunosc personal câțiva dintre sutele de români stabiliți în această comunitate și toți mi-au mărturisit că aici a devenit acasă datorită gazdelor minunate care sunteți. De aceea, în Collecchio mă simt și eu ca acasă și vă spun din inimă… Fratelli latini, salutano!

Primii pași au fost deja făcuți deja. În județul Bacău sunt 24 de firme italiene de succes, mai ales în domeniul producției și serviciilor, care contează în economia zonei. Și am doar două exemple. Compania Vimercati, care a investit peste 3 milioane de euro într-o fabrică de componente auto în Parcul Industrial Hemeiuș, o zonă de afaceri deosebită din Bacău. În cei 6 ani de activitate, sutele de angajați români au produs pentru cele mai mari branduri auto din lume și au dovedit profesionalism și seriozitate. Alt exemplu este SIR Safety, care face parte din grupul italian Exena. Cele două fabrici din județul Bacău au adus firma pe locul 1 în România în producția de încălțăminte de protecție industrială și în topul european din acest domeniu. Aceste firme, împreună cu celelalte, au cifre de afaceri de zeci de milioane de euro, au sute și sute de locuri de muncă unde lucrează băcăuani bine pregătiți și contribuie la bugetele locale cu sume care contează.

Pe de altă parte, și noi, în Bacău, avem câteva firme locale în topul european. AEROSTAR Bacău este o companie aeronautică cu o tradiție de peste 50 de ani. Anul acesta, importante firme care asigură dotarea NATO au încheiat contracte de zeci de milioane de euro, ceea ce spune totul despre performanțele băcăuane. Chiar dacă mă aflu în patria bunătăților italiene, îndrăznesc să spun că și băcăuanii se pot lăuda cu AGRICOLA INTERNAȚIONAL. Este o firmă care s-a rafinat în 50 de ani în prelucrarea cărnii, de aceea vă invit să gustați savoarea naturală de la Agricola Internațional pentru a simți România autentică. Închei enumerarea firmelor din Bacău cu compania DEDEMAN, o poveste de succes scrisă de doi frați, plecați acum 29 de ani dintr-un sat, care sunt acum lideri în România și în Europa de Sud-Est în comercializarea materialelor de construcții și a obiectelor sanitare.

Există o legătură cu țara voastră pentru că marile branduri italiene fac parte din oferta Dedeman și sunt căutate. Dar mai am un motiv de mândrie – Bacăul are cel mai nou și cel mai modern aeroport internațional din România, care oferă condiții la standarde europene de călătorie. Astfel ne confirmăm statutul de centru logistic regional, atât pentru Estul României, dar și pentru Republica Moldova sau Ucraina. Aeroportul din Bacău este o poartă spre Italia, avem curse zilnice spre Torino, Bergamo, Bologna, Roma, dar și către alte zeci de destinații spre Europa.

Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru ospitalitatea sinceră cu care ne-ați întâmpinat și sunt încântat de frumusețea clasică a acestor locuri. Cred că împreună vom reuși să realizăm lucruri frumoase pentru oamenii care ne-au învestit cu încredere și să le aducem mai multă bucurie și prosperitate!

Valentin Manea, primarul comunei Săucești:

„Trebuie să învățăm că munca serioasă și implicarea sunt singurele soluții pentru a trăi mai bine!”

„Pentru mine această vizită a fost o lecție practică de administrație locală, dar, mai ales, un prilej de a vedea cum o comunitate poate să prospere dacă toți cetățenii sunt uniți, muncesc serios și se implică în rezolvarea problemelor. De fapt, din discuțiile cu Paolo Bianchi, primarul orașului Collecchio, asta a reieșit cel mai bine – este ușor să conduci o localitate dacă lângă tine sunt mulți oameni sinceri, care vin cu idei, care dăruiesc din timpul lor pentru ca orice obstacol să fie depășit. Aleșii locali, asociațiile profesionale sau patronale, ONG-urile, toată lumea lucrează împreună și asta se vede peste tot – de la curățenie și infrastructură, la nivel de trai și activitățile culturale. Este un model pe care vreau să îl aduc și în Săucești, cred că voi reuși deoarece avem și noi oameni valoroși.”

Întâi muncă de italian, pe urmă horă de la Săucești

„Am fost impresionat și de pragmatismul și seriozitatea italienilor, despre care noi credem că, fiind latini, sunt mai superficiali, mai inconsecvenți. Nu-i adevărat, sunt modele și în afaceri, și în viața socială, în orice domeniu. Un exemplu de eficiență este organizarea lor în cooperative din care fac parte fermieri, măcelari, producători de prosciutto sau parmezan și comercianți.

Fiecare din acest lanț respectă dumnezeiește standardele de calitate, de la pășunile ecologice, la mulgerea vacilor și sacrificarea porcilor, până la producerea tradițională a sortimentelor, care sunt marcă înregistrată la nivel mondial. Dacă o roată de parmezan sau o pulpă de prosciutto nu respectă nivelul de calitate, automat sunt declasate și nu mai poartă numele brandului. La ei nu se poate cu merge și așa, de aceea au un nume impecabil pe piață, de aceea sunt respectați, de aceea câștigă foarte bine din munca lor. Asta trebuie să învățăm, dacă vrem să trăim mai bine!

La fel de impresionanți sunt în ceea ce privește participarea ca voluntari la viața socială. Sunt foarte multe ONG-uri, de la asociații de veterani la cele ale tinerilor, care participă zi de zi la viața localității, după cum am aflat la întâlnirile pe care le-am avut cu mai mulți membri ai acestor organizații. Chiar și soția primarului conduce un cerc de dansuri tradiționale din multe țări, la care participă foarte mulți oameni de toate vârstele. De anul trecut, când a vizitat comuna Săucești, doamna primar a inclus în repertoriu și dansurile populare moldovenești!”

„Mierea de Săucești și parmezanul merg foarte bine împreună!”

„În timp ce o declarație simbolică de prietenie cu Collecchio, care va fi urmată de înfrățirea oficială în toamnă, mă gândeam că pentru Săucești se deschid drumuri noi. De exemplu, am luat cu mine în Italia mai multe borcane cu miere de diverse sortimente, ca să arăt că avem și noi produse foarte bune. Nu m-am gândit nicio clipă că italienii vor asocia mierea noastră cu parmezanul, într-o combinație gastronomică surprinzător de delicioasă care a încântat atât gazdele, dar și pe noi.

Producătorii lor de brânzeturi mi-au spus că se gândesc foarte serios la o asociere cu apicultorii din Săucești pentru o colaborare pe termen lung. Sper să ne putem organiza foarte bine, ca să ne ridicăm la standardele lor. Au mai fost și alte idei bune, însă ține de noi, de cei din Săucești, să le transformăm în realitate, iar eu voi munci pentru asta. Sper ca tot mai mulți oameni să-mi fie alături.”

Alte articole