In municipiul Bacau sunt inregistrate, la Directia de Taxe si Impozite Locale, 45.000 de masini. Pentru acestea, primaria a decis sa scoata la inchiriat 11.000 de locuri de parcare.

Proiectul regulamentului privind acordarea locurilor de parcare creaza deja controverse printre bacauani, soferi sau nu. Pretul de inchiriere si posibilitatea de a participa la o licitatie publica pentru un banal loc de parcare sunt tot atâtea motive de nemultumire la adresa acestui proiect care se afla deocamdata in dezbatere publica.

Primaria Bacau a reusit dupa mai bine de patru ani de promisiuni sa vina cu un regulament de acordare a locurilor de parcare. Angajatii institutiei au luat la pas orasul si au numarat locurile de parcare, au facut o lista si au publicat-o pe site-ul primariei spre informare. “Vorbim doar de locuri de parcare amenajate pe suprafetele de rulare, borduri si trotuare”, explica Alexandru Geliman, arhitectul sef al municipiului care semneaza proiectul de regulament.

Acesta prevede ca doar proprietarii de masini sa poata solicita locuri de parcare in parcarea de resedinta. Se va acorda un singur loc celui are face dovada resedintei in municipiu. De la aceasta regula fac exceptie cei care detin garaje sau curti unde s-ar putea parca masinile.

Cei care au doua autoturisme in proprietate pot participa la procedura de inchiriere pentru un alt loc, in limita numarului disponibil, iar spatiile comerciale vor avea un loc rezervat pentru aprovizionare.
Locurile de parcare ar urma sa fie atribuite proprietarilor abia dupa ce acestea sunt amenajate, numerotate si semnalizate de Directia Drumuri Publice, contra sumei de 10 lei lunar pentru persoanele fizice si juridice si doar 5 lei lunar pentru pensionari.

Proprietarii nu trebuie sa foloseasca locul de parcare pentru reparatii auto si chiar daca de curatenie se va ocupa serviciul de salubrizare, contractul prevede ca cetatenii sa-l deszapezeasca iarna. Daca proprietarii nu respecta obligatiile contractuale, pot fi amendatI cu sume cuprinse intre 100 si 1000 de lei. Cei care vor parca pe locurile deja repartizate in intervalul de timp rezervat, risca amenzi intre 200 si 400 de lei.

Cine da mai mult, primeste un loc, contracost!

Daca numarul solicitarilor va depasi numarul locurilor de parcare, regulamentul prevede ca solicitantii sa participe la o licitatie publica cu strigare, la care pretul de pornire sa fie de 10 lei, iar pasul de licitare 5 lei. In aceste conditii, cei care au mai multi bani si isi doresc foarte mult un loc de parcare sub geam pot supralicita.

O astfel de procedura de licitatie se va organiza unitar. Deja aceasta prevedere a creat vâlva printre cetateni. “Primaria trebuie sa gaseasca si sa amenajeze mai multe locuri de parcare. De ce sa bage scandal intre vecini? Ideea unei licitatii nu este buna, dar consider ca pretul de inchiriere este unul rezonabil”, spune Liviu Riglea, care locuieste in partea de sud a orasului.

“Este prima data când elaboram un astfel de regulament si vom vedea ce ecouri are de la cetateni. Acesta poate fi modificat, iar noi ne vom stradui sa respectam ce doresc cetatenii”, spune arhitectul-sef al municipiului.
La o prima inventariere, in municipiu au fost identificate in jur de 12.000 de locuri de munca.

Procedura de atribuire:
1.Municipalitatea publica regulamentul si locurile disponibile in presa locala si momentul inceperii atribuirii
2.Cererile se depun la Registratura Primariei Municipiului – acestea sunt centralizate de Directia Drumuri Publice
3.Comisia de atribuire sau licitatie repartizeaza locurile
4.Solicitantul semneaza un contract de inchiriere

Au prioritate la atribuire: persoanele cu handicap, persoanele care au detin garaje si acestea vor fi demolate, persoane fizice arondate la parcarea de resedinta, proprietare ale unui autovehicul inmatriculat la adresa de domiciliu, persoane arondate la parcare, cu autovehiculul inmatriculat la alta adresa, persoane fizice care solicita al doilea loc de parcare, persoane fizice sau juridice, cu autovehicule de firma, in ordinea depunerii solicitarii.

Dreptul de folosinta exclusiva este valabil intre orele 16-08. In afara acestui program se considera parcari libere. Contractele de inchiriere se incheie pentru 12 luni. Persoanele cu handicap au locuri gratuite.

„Pe strada mea sunt 54 locuri de parcare, iar masini ale proprietarilor sunt cel putin dublu. In dreptul scarii mele, la o repartitie proportionala a locurilor de parcare, ar reveni cam 5 locuri. Dar noi avem 9 masini cu drept la un loc de parcare! Sa zicem ca participam la licitatie, unii vecini mai hotarâti vor castiga si vor ocupa cele 5 locuri. Ce fac cu masinile lor, cei care nu au câstigat un loc de parcare?” – Cristina D. pe Bacaul Vorbeste

La Asociatia de proprietari nr. 25 sunt arondati o parte din bacauanii care locuiesc pe strada Panselelor si strada Carpati. Problema locurilor de parcare este cu atât mai delicata, cu cât in apropierea acestor strazi se afla corpuri de cladire ale Universitatii “Vasile Alecsandri”, Colegiul National Pedagogic “Stefan cel Mare”, Ambulatoriul de Specialitate si Spitalul Judetean Bacau.

“Este cunoscut faptul ca pe strada Carpati se circula intr-un singur sens de mers, iar strada Panselelor este un adevarat santier, iar putinul spatiu ocupat de carosabil este gâtuit pur si simplu. Straduta are latimea unei benzi de circulatie, iar trotuarele sunt mai mereu ocupate de masinile celor care locuiesc in zona. Da, este nevoie de locuri de parcare, insa, acest lucru ar insemna sa dispara si putinul spatiu verde de care dispun locatarii”, declara Mioara Novacovschi, administrator la Asociatia de proprietari nr. 25.

Schimbam macazul si trecem in aria de administrare a Asociatiei de proprietari nr. 78 care se ocupa de alt segment: strazile Carpati, Tolstoi si Garofitei. “Marea majoritate a proprietarilor care au masini nu vor parcare cu plata”, spune administratora. Deficitare la capitolul locuri de parcare sunt si zonele amintite. Pe strada Tolstoi functioneaza Inspectoratul Judetean de Politie Bacau, zona este mereu aglomerata si se circula tot pe un singur sens. Carpatiul este sufocat de-o parte si de alta de masini, iar bacauanii care locuiesc pe strada Garofitei au ajuns sa-si parcheze masinile in zona de siguranta a caii ferate. (Ramona Ionescu)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

19 COMENTARII

 1. La mine in bloc sunt familii care au 2 sau 3 masini, 4 familii detin 3 autoturisme locurile de parcare sunt putine ,cum se v-a rezolva situatia cu ceilalti locatari ??

 2. BATAIE DE JOC…UITE ASA SE IAU VECINII LA CEARTA ..SA VEDETI SCANDALURI DE ACUMA INAINTE SI MASINI ZGARIATE..PRIMARIA SA FACA MAI INTAI PARCARI PENTRU 90 LA SUTA DINTRE MASINILE DIN BACAU SI DUPA ACEEA SA SE SE FACA ASA CEVA

 3. …25 % dintre masini vor avea locuri de parcare ! restul le luam in casa ????
  Sa te tii scandaluri si reclamatii !!! Am impresia ca primarul asta a intrat in sevraj !Fiind ultimul mandat pe care il mai prinde , actioneaza pe principiul ” DISTRUGE SI FUGI ! ” Insula defrisata , distrusa si abandonata , Milcovul si Stefan cel Mare Santiere , gauri si santuri peste tot …. Si acum, hop, parcarile ! Parca ar exista o conspiratie in ceea ce priveste distrugerea acestui oras ! Chiar nu mai are nimeni simtul realitatii ?????

 4. Am mostenit orasul asa cum a fost construit, nu va fi usor sa inventezi parcari pt toti rezidentii. In alte tari s-au mai facut parcari subterane mixte plata/inchiriate pe termen lung si s-a redus semnificativ problema spatiului. Garajele dintre blocuri au fost o solutie acum cativa ani dar acum sunt o problema de spatiu.

 5. Nu am mașină și nici nu voi mai avea pana la plecarea mea.Ca sa se împace oamenii intre ei ar trebui sa lase tot vechiul model de ocupare a locurilor de parcare și sa nu sa se perceapă taxa. Daca se va aplica noul sistem vor fi numai reclamații și neînțelegeri care vor genera procese, și lumea va fi tot mai nemulțumita.

 6. Pt cei din zona pieței centrale este inutilă închirierea unui loc de parcare atât timp cât în intervalul 8-16 se considera a fi parcare libera. După ora 16 oricum se eliberează zona. Calvarul este exact în acest interval orar. Reguli românești…

 7. Totul aceasta problema.consta in obligarea contribuabilului ,la plata unei noi taxe,usor de strans ,fara investitii mari,suma stransa este consisteneta ,dar ce se va face cu banii?De ce nu se desfiinteaza garajele care nu au alt rol ,decat acela de pivnite,debarale ,etc.,nicidecum pe post de garaj.Pt. ca este purtator de taxa ,garajul ,bineinteles.Totul se rezuma la bani ,usor de incasat,si greu controlabili.

 8. Foarte bine face primaria. Fiecare sa aibă locul lui. Sa mai vad eu unde parchează smecherii. Trebuia de mult asemenea inițiativă. Sunt cu totul de acord. Foarte bine domnule primar, foarte bine. Bravo

  • ….dumneata ai citit titlul ??? UN loc de parcare la mai mult de 4 ( patru masini ) ! Cu restul ce se intampla ???? De fapt , ce pretentii poti sa ai de la un ”stalp” …!

 9. cum sa iti treaca prin minte macar sa iei bani pe locuri de parcare care NU EXISTA, noi nu avem strazi si ne gandim deja la parcari!!!! DOAMNE FERESTE-NE PROSTI!!!!

 10. De ce nu ia primăria noastră exemplul oraşului Sibiu, unde masinile sunt parcate lângă trotuare ,nu plăteşte nimeni loc de parcare, doar că pe aproape toate străzile se circulă pe un singur sens şi încap toate maşinile. Este mai greu de circulat pentru cei ce nu cunosc oraşul. Şi mai este un avantaj, pe fiecare stradă s-au marcat benzi de circulat cu bicicleta.

 11. domnule primar, apreciez eforturile dumneavoastra de a face din bacau un oras european dar de ce nu luati in considerare si nevoile locuitorilor care v-au creditat cu incredere si sprijin votandu-va printre care ma numar…. locuiesc in zona mioritei la statia peco omv unde intradevar este anevoie a se circula dar nu pot sa imi dau seama unde ar trebui sa imi parchez masina tinand cont ca in spatele blocului nu este spatiu…. fiind alte masini …. ma intreb de ce spatiul viran de deasupra statiei nu se poate amenaja o parcare sau poate chiar construi una supra si subteran cu spatii platite de care sunt convins ca multi din zona s-ar bucura sau mai rapid in fata blocului de la frizeria bety si lory pana la semaforul de la everest este un trotuar de 5 metri latime …. oare este asa mult trafic pietonal??? se poate face o parcare pt cel putin 30 de masini cu pomi incadrati …. va multumesc si sper sa adaptati si europa la bacau nu doar bacaul la europa …..dintr-o carpa nu poti face costum armani

LĂSAȚI UN MESAJ