* funcționarii de la Serviciul Pașapoarte lucrează de luni până vineri între orele 08.30 – 18.30 * recordul lunii august a fost de 430 de cereri depuse într-o singură zi * numărul solicitanților a mai scăzut în ultima perioadă pentru că mare parte dintre băcăuanii care lucrează în străinătate s-au întors deja la lucru * timpul de așteptare pentru pașaportul electronic și pașaportul temporar este același, însă, nu toată lumea cunoaște faptul că s-a schimbat termenul de valabilitate al pașaportului * pentru activitatea prestată, funcționarii de la Pașapoarte au primit un feedback favorabil de la cetățeni

Marea de oameni care ți se desfășoară în fața ochilor de cum pășești pragul porții sediului de Evidență a Persoanelor Bacău trădează aglomerația din interior. Mai că îți vine să faci cale-ntoarsă, să-ți amâni treburile pe altă zi, la altă oră. Adulții și copiii, împărțiți în grupuri, s-au refugiat deja, afară, la umbra copacilor. Cei care au de așteptat mai mult decât au preconizat stau întinși pe spațiul verde de lângă clădire.

Toți au în mâini dosare cu documente justificative. Diferă doar serviciul căruia i se adresează. Fie că este vorba despre înmatricularea autoturismului, de eliberarea unui permis, buletin sau pașaport, mulțimea de oameni este hotărâtă să-și rezolve treburile în aceeași zi. Zeci de oameni așteaptă și în fața intrării principale. Pe scări disting silueta unui echipaj de jandarmi și realizez că în clădire trebuie să fie la fel de aglomerat. Întreb în stânga și-n dreapta ce așteaptă lumea și aflu că mulți dintre ei au solicitat audiență la cms.șef Florentina Neamțu, șeful Serviciului Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple.

Mai fac câțiva pași și o zăresc pe șefa de la Pașapoarte în marea de oameni. Coborâse pentru a nu știu câta oară să vorbească cu cei care aveau treabă la pașapoarte. Le verifică dosarele ca să vadă dacă solicitanții au toate documentele la ei. În caz contrar, până le venea rândul aveau timp suficient să-și completeze dosarul. Apoi, în funcție de motivele invocate, comisarul șef Florentina Neamțu le spunea cetățenilor că pot urca în grupuri de câte cinci la biroul în care ținea audiențele.

Coadă la ridicat pașaportul

După ziua de 7 august, când Serviciul Public Comunitar pentru Evidența și Eliberarea Pașapoartelor Simple Bacău a înregistrat un nou record istoric de solicitări, respectiv 430 de pașapoarte, numărul dosarelor depuse a mai scăzut. Acum, numărul cererilor pentru eliberarea unui document de călătorie variază între 350 și 400. Din cele cinci ghișee existente în cadrul Serviciului Pașapoarte, trei sunt deschise pentru programările online, iar două ghișee sunt destinate persoanelor care au solicitat bon de ordine în aceeași zi.

Dovadă că cele cinci ghișee funcționează la capacitate maximă este faptul că la depunerea documentelor nu era aglomerat. M-a surprins însă faptul că era rând la ridicarea pașapoartelor. Aglomerația de aici justifică numărul mare de cereri care au fost depuse în luna august. Am stat de vorbă cu unii dintre cei veniți să-și schimbe pașaportul și am auzit numai cuvinte de laudă la adresa funcționarilor și a modului de lucru.

Termene și valabilități

Un pașaport electronic se eliberează în 10 zile lucrătoare sau 14 zile calendaristice. În cazul pașaportului temporar, acesta are același termen de valabilitate, doar că solicitat în regim de urgență, documentul se eliberează în trei zile.

În prezent, pentru eliberarea unui pașaport se achită 258 lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani și 234 lei pentru copiii cu vârsta sub 12 ani. Pentru pașaportul simplu temporar se plătesc 96 lei, indiferent de vârstă. În prezent, plata taxelor menționate mai sus se efectuează printr-o singură operațiune de plată (Internet Banking, virament bancar, mandat poștal sau în numerar).

Și pentru că mulți dintre cei care încă mai solicită un pașaport temporar nu cunosc noile prevederi privind termenul de valabilitate al pașapoartelor, norme publicate în Monitorul Oficial din data de 20 iulie 2018 li se transmite că: în prezent, pentru copiii cu vârsta între 0 și 12 ani, termenul de valabilitate este de 3 ani, pentru cei cu vârsta între 12 și 18 ani, pașaportul are valabilitate 5 ani, iar persoanele care au peste 18 ani își vor schimba pașaportul odată la 10 ani.PUBLICITATE