Timp de aproape două luni, „regina” pieţelor ţărăneşti a fost tomata (mai mult sau mai puţin autohtonă). Acum, lucrurile încep să se schimbe, pe tron suindu-se fratele mai dolofan – pepenele. Astfel, de vreo câteva zile, pepenii de Galaţi, renumiţi în toată zona Moldovei şi nu numai, au ajuns şi pe tarabele din Bacău.

La concurenţă cu cei de Dăbuleni (aduşi ceva mai devreme pe la noi, dat fiind climatul cu inflenţe mediteraneene din Dolj), harbujii de Cudalbi stau cocoţaţi pe mesele gospodarilor doar-doar i-o lua cineva acasă. Preţul? Doar 1,5 lei kilogramul, cei verzi. „Mult!”, spun clienţii. „Aşa e”, recunosc pepenarii. Dar…Cert e că prea puţini care ajung în faţa grămezilor de pepeni mai şi cumpără unul.

„Bostani” cât China

PUBLICITATE

Printre producătorii de pepeni era şi doamna Vasilica Hojog, de 55 de ani, din Cudalbi. Spune că are acasă cam 1,5 hectare cultivate cu pepeni. A investit cam 10.000 de lei pe hectar. Şi, cum vara acesta a fost plină de precipitaţii, speră că va da cumva lovitura. Asta dacă şi preţul o va ajuta. Apreciază că producţiile vor sări uşor de 50 de tone la hectar. Rămâne, aşadar, problema desfacerii.

În prima săptămână, de când a ajuns cu pepenii la piaţă, dacă vinde…zece pepeni pe zi. „Lumea nu are bani! Asta e. Pepenii sunt mari, anu’ ăsta, că a plouat mult, a fost şi soare…chiar dacă în aprilie, când a fost zăpada aia, ne-au îngheţat pepenii. În fine, când plouă, se ştie că pepenii se fac mari, fiindcă asta le place – apa. Or, oamenii vor ca pepenii să fie mai mici, dar mici nu prea avem”, se plânge Vasilica Hojog, din Cudalbi, judeţul Galaţi.

Vânzări pe datorie, pe caiet

Lumea e puţină prin pieţe, pesemne caută mai mult legume pentru salate şi restul. Mai mulţi clienţi îi vezi prin hypermarketuri, unde pepenii au ajuns mai devreme cu vreo lună şi ceva. Problema e că sunt din import şi, în plus, …cam trecuţi, semn că au fost culeşi devreme şi nici n-au prea avut timp să capete dulceaţa pe care omul o caută la pepeni.

Clienţii mai sunt atraşi, eventual, de preţul foarte mic – 0,69 de lei. La piaţă, însă, deocamdată, nu vezi pepeni mai ieftini de 1,5 lei. Cei galbeni sunt chiar mai scumpi, la 2,5 lei kilogramul. În aceste condiţii, ţăranii sunt nevoiţi să mai vândă şi pe datorie. „Îi trec la caiet. Normal că le dau celor pe care îi cunosc cât de cât, nu la toată lumea; care sunt de încredere.

Uite, de exemplu, e o doamnă – noi îi zicem «frumuşica», pentru că e cochetă – care vine şi ne zice că nu are suficienţi bani. Are doi copii, soţul e şi el bugetar şi nu prea au bani. Ştiu că e greu la oraş. Ei, şi le dau pe datorie, la salariu. Ce să-i faci? Asta e viaţa în România”, mai spune femeia.

Cazare, la tarabă

Noaptea, fermierii veniţi cu pepeni dorm în piaţă. Se culcuşesc lângă grămezile mari de pepeni, eventual mai aruncă un pled peste ei, dacă noaptea e mai răcoroasă. „La gazdă nu stau, pentru că nu-s bani. Azi, nici nu m-am îndurat să cumpăr o apă”, spun precupeţii. Ţăranii se tem că, fiind atâta producţie, să cu care cumva să rămână cu pepenii nevânduţi. De altfel, este foarte posibil ca pepenii să stea prea mult pe câmp şi, astfel, să se îngălbenească, nemaiputând fi nicicum valorificaţi. Scenariul cel mai pesimist este ca supraproducţia să ducă la ieftinirea în exces a pepenilor. „Nici dacă-i dau direct din câmp nu e o soluţie. Păi, cei care vin cer 20-30 de bani pe kilogram. Nici sămânţa nu o scot. Dar, munca mea…”, îmi spune cu năduf femeia.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

  1. Deci matematica ne spune ca tanti a investit 10000 de lei pentru 50 de tone de pepeni la hectar. Inseamna 0,2 ron pe kg. La prețul de vanzare de 1,5 lei
    , care este totusi enorm , tanti asta are un profit de 750%. Inteleg ca trebuie socotită si munca depusă , dar totusi…….sa fim rezonabili. Din partea mea, sa stea cu ei pana in Decembrie in piata

    • Nu ma roade nimic desteptule. Era doar o constatare. Intr-o tara in care se munceste inca pe 1200 de lei, un profit de 750 de procente mi se pare un pic exagerat. Nu inteleg de ce te bagi in seama…..dar ma rog…poate te plictisesti pe la serviciu…pe 1000 de lei si bonuri de masa. Sau poate nu…. Succes comentatorule!

  2. La prețul de producție se adaugă transportul taxa de piață și cu siguranță nu toată cantitatea produsă este vândută . Așa ca mai ușor cu profitul matematic de 75%!!!

    • REPET!!! Era doar o constatare si un calcul matematic. Procentul nu e de 75% , ci de 750%( inteleg o eventuala eroare). Daca cineva considera ca a cultiva nistre bostani , justifica un asa profit, imi fac mia culpa. Parerea mea personala, prin definitie, nu poate fi schimbata. Un pret real ar fi de maxim 1 leu/kg. Apropos….. pepenii de la hypermarket adusi din Grecia sau mai stiu eu de unde, se vand cu max 1 ron/kg…. aia nu au costuri de transport? Sau pierderi anticipate si calculate? ……mmm

  3. Va certiati pe aspecte mai putin relevant- de calitate ce spuneti?
    .
    Cea mai mare problema legata de pepenii de Dabuleni si nu numai e urmatoarea: Pe aceeasi suprafata se cultiva an de an pepeni neeexistand rotatia culturilor. Lipsa rotatiei culturilor a dus la saracirea solului si la dezvoltarea bolilor pe acele terenuri. Din aceasta cauza se cultiva soiuri rezistente si se pun in apa de irigat chimicale pentru a nu se dezvolta bolile si pentru a creste mari si frumosi.
    O.k.- am auzit asta la un reportaj facut in zona Dabuleni dar poate am inteles mai bine ca altii pentru ca am ceva cunostinte in domeniul culturii plantelor.

    Si da, probleme sunt si cu celelalte legume. Din pacate, taranii nostrii au prins de veste ca daca dai erbicit nu mai cresc buruienile si daca mai adaugi si anumite chimicale cresc mari, nu se strica si se coc devreme. Nu verifica nimeni daca se depaseste sau nu doza maxim admisa. Dovada- morcovi, pastarnac, patrunjel de 40-50 cm lungime, rosii foarte mari s.a.m.d.. Si la mere mai adauga unii azot- nu se strica si cresc mari.

    Daca trecem si in domeniul piscicol- observam ca avem parte de pesti care acum sunt mai mari cu cel putin 100% comparativ cu ce era acum cativa ani.

    Concluzie: Sa avem pofta buna, sa mancam legume si fructe cat mai naturale.

    Un pont pentru doritori: daca printre fructe nu sunt si care sunt mancate de viermi, nu sunt si fructe mai mici si /sau zbarcitei- e clar ca au foarte multe chimicale.

    • haida-de, ai citit si tu ceva despre erbicide si te dai rotunda… 🙂 iar aia cu viermele e de pe facebook :))) Spre stiinta matale, afla ca sunt soiuri de tomate – inima de bou, de exemplu – care cresc, in mod natural, foarte mari pentru ca asa este soiul. Exista un soi de fasole creat la Statiunea legumicola de la Bacau – aurie de Bacau ii spune – care are o pastaie de pana la 30 cm. Marimea plantelor nu este neaparat legata de ingrasaminte si erbicide, pot fi si alti factori, cum ar fi imbunatatirea soiurilor, selectarea semintelor, etc.

      • Nu spun ca sunt o mare specialista- am facut un curs la facultate de “Tehnologia culturilor agricole”, am copilarit in mediul rural si am ajutat la cultura legumelor si am discutat cu inspectorii fitosanitari modul de utilizare de catre tarani a substantelor chimice in legumicultura.
        Si da, se pot imbunatati calitatile prin ameliorarea soilor, rosiile “inima de bou” de cand stiu eu au fost mari dar rosiile chery nu cred ca au fost ameliorate pentru a fi atat de mari (sunt mai mari cu cel putin 100% fata de acum 3-5 ani).
        Si ca fapt divers- stii ca cei mai multi dintre comerciantii de rosii din piata, pentru consumul propriu, pun pe un lot separat rosii?.

        Inteleg ca unele legume sunt perisabile si mai adauga producatorii ceva pentru a le mari rezistenta- problema e ca nu verifica nimeni daca se depaseste cantitateai maxim admisa de substanta activa la hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ