Suntem in iunie 1940. România e nevoita sa accepte ultimatumul URSS si sa abandoneze Basarabia. Armata Rosie traverseaza Nistrul in timp ce românii se retrag.

La Reni, trupele române sunt surprinse de o manevra spectaculoasa a sovieticilor care lanseaza tancuri din avioane taind retragerea trupelor spre tara. Informatiile despre aceasta actiune a trupelor aeropurtate sovietice sunt destul de putine desi presa internationala a relatat pe larg evenimentul.

Se pare ca, inca din 1938, rusii puteau parasuta tancuri si au realizat un astfel de exercitiu chiar in Piata Rosie din Moscova, in timpul unei parade. De fapt, „tancuri” este impropriu spus, este vorba despre despre tancheta T-27, construita inca din 1930 de URSS sub licenta britanica.

Rusii le lansau din avioanele Tupolev TB-3. Intre 29-30 iunie 1940, rusii parasuteaza doua brigazi in sudul Basarabiei capturând orasele Bolgrad, Cahul si Ismail, in prima actiune de lupta a trupelor aeropurtate sovietice.

Dupa cum precizeaza unele surse militare, tanchetele nu au fost parasutate, ci „aruncate” din avion, de la câtiva metri si lasate sa se opreasca singure, cu ambreiajul la punctul mort. Evenimentul este relatat pe larg de presa americana, ziarele putând fi consultate in Biblioteca Congresului.

„Reds land tanks from air in drive through Rumania” (Rosii lanseaza tancuri din aer in campania din România), titra Pittsburgh Post Gazette. „Russians land tanks by planes and seize key city in Rumania” (Rusii lanseaza tancuri din avioane si captureaza un oras-cheie din România) titra si publicatia The Spartanburg Herald.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Cine mai invata istorie ???
  Ce a fost a trecut,,,,sa vedem ce facem acuma,,,,,,,
  Nu vedeti ca istoria trebuie scoasa din programa scolara ???!!!!

 2. Fain lucru, sa te ocupi ca jurnalist de astfel de istorii interesante, care pot debloca din punctul mort neuronul bacauanilor obisnuiti cu articole despre NIMIC. O sugestie – flota sovietica a fost invinsa, intr-o batalie navala, de flota unui stat care nu are iesire la mare. E un episod de poveste, o chestie absolut incredibila…

  • N-as fi de acord cu sintagma “articole despre NIMIC”, deoarece toate articolele marca devenita brand DESTEPTAREA, sunt pliate pe fapte reale, evenimente, oameni, mesajele transmise prin continutul unora dintre acestea fiind absolut minunate, incredibile!

 3. Interesanta poveste! Da tot din vazduh ii salvarea! In 1938 s-au aruncat tanchetele, acu se parasuteaza zburatoarele neidentificate, invizibilele dispozitive …si tot asa se scriu povestile cu sambure de adevar! Frumos!

 4. Prin vazduh, unele avioane acopera cerul cu urme albe datorita condensului cauzat de altitudinea mare. Unele avioane insa, sunt dotate cu rezervoare suplimentare care brazdeaza cu CHEMTRAILS, subst. chimice, denumite “darele mortii”, vizibile si dupa o ora-parte din proiectul HAARP. Numa minuni!!!

 5. Ana, las-o ca macaie. Hai, plimba ursul, pe bune. Desteptarea nu e Los Angeles Times, desi ar fi putut fi DACA Bacaul era ceea ce merita sa ajunga. Presa bacauana este varza, e pe moarte, asa ca mesajul tau e penibil.

LĂSAȚI UN MESAJ