– acestia sunt elevi in clasa a VIII-a, la scolile din comuna Gura-Vaii, iar miercuri dimineata li s-a administrat vaccinul care se face la aceasta vârsta – imediat au inceput sa se simta rau

Un numar de 18 elevi, din localitatile Dumbrava, Capata si Temelia, din comuna bacauana Gura-Vaii, au inceput sa se simta rau imediat dupa administrarea vaccinului. Aveau dureri de cap, mânile le amortisera si se simteau rau.

Când au vazut ca simptomele nu cedeaza, cadrele didactice din comuna s-au apucat sa le sune parintii ca sa-i anunte ce se intâmpla.

„Dimineata ne-au chemat sa le facem vaccinul pentru clasa a VIII-a. Ne-am dus acolo, i-am lasat si dupa aceea ne-au sunat sa venim ca sunt copiii grav. Ne-am dus si nu mai erau la scoala, erau la cabinetul medical. Unii plângeau, altii erau vineti, cu mâinile umflate. Copilul meu simtea furnicaturi si ameteli. Nu ne-a cerut nimeni acordul pentru acest vaccin”, spunea Dana Abageru, mama unuia dintre elevi.

Doctorul din localitate a chemat salvarea, copiii fiind transportati la Spitalul Municipal Onesti. Speriati, si parintii au ajuns intr-un suflet la unitatea medicala pentru a fi alaturi de ei. „Suntem disperati pentru ca am fost anuntati sa venim urgent pentru ca sunt in stare grava, cu greata, cu senzatie de voma. Parerea mea, ca parinte, este ca trebuiau testati inainte de a fi vaccinati. Nu ni s-a spus de niciun risc, nimic”, a adaugat si Cristina Luca.

Au facut reactie la vaccin

Oficialii de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau spun ca numarul copiilor care au simtit reactiile adverse se ridica la 22, din cei 23 vaccinati.

„Au prezentat dureri la locul administrarii, extremitati reci, stare de slabiciune. Medicul de familie le-a administrat in prima faza antihistaminic si calciu gluconic, iar in urma examinarii de catre medicul pediatru de la Spitalul Onesti, copiii au fost trimisi la domiciliu, diagnosticul fiind clinic sanatos”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.

Vaccinul DT (diftero-tetanic) se face in cadrul campaniei nationale de vaccinare si potrivit specialistilor aceste reactii pot aparea, asa cum a fost si in cazul acestor elevi, insa nu sunt grave.

La externare, pacientii au primit retete cu vitamine si calciu. O situatie similara s-a inregistrat si la Curtea de Arges, unde circa zece copii au ajuns la spital dupa ce au primit acelasi vaccin.

„S-au prezentat la Spitalul Municipal Onesti 18 copii pâna acum, cu reactii adverse usoare la un vaccin. Sunt manifestari locale, usoare, cu furnicaturi, dureri la locul intepaturii, unii au acuzat si cefalee. Momentan starea lor este buna, nu sunt probleme, sunt monitorizati si nu cred ca vor fi internati. Nu este prima data când au fost vaccinati cu acest vaccin”
dr. Adrian Brânzaniuc, director medical Spitalul Municipal OnestiPUBLICITATE