Grupul de statisticieni din Bacau, la Ziua Statisticianului 2015

Directia Judeteana de Statistica (DJS) Bacau a marcat, pe 12 iulie, aniversarea a 156 de ani de la înfiintarea sistemului oficial de statistica românesc, care a avut loc pe 12 iulie 1859, când domnitorul Al. I. Cuza a sanctionat amendamentul proiectului de lege pentru înfiintarea Oficiului Central Statistic. A doua duminica din iulie este, astfel, dedicata sarbatoririi Zilei Statisticianului.

Domnitorul Al.I. Cuza a unificat, practic, pe 12 iulie 1859, cele doua institutii de statistica din Moldova si Tara Româneasca. Din anul 2002 s-a instituit ca în preajma zilei de 12 iulie sa se sarbatoreasca Ziua Statisticianului.

DJS Bacau functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, în subordinea Institutului National de Statistica (INS).

PUBLICITATE

„Colectivul nostru de specialisti – spune directorul executiv al institutiei, prof. univ. dr. Eugenia Harja – a fost prezent si si-a adus contributia la toate transformarile profunde care s-au produs in statistica româneasca de-a lungul anilor, fiind interfata dintre furnizorii de date si INS, cel care a prelucrat datele primare si a produs indicatorii statistici la nivel national, pe regiuni de dezvoltare si la nivel judetean.

Munca statisticienilor din teritoriu, uneori privita simplist doar ca o colectare de date, ca o insumare de cifre, desconsiderata de unii, apreciata de altii, este de fapt complexa si presupune in primul rând disciplina, cunostinte complexe de specialitate, competenta, usurinta in utilizarea calculatorului, lucru in echipa si nu in ultimul rând mult suflet.

Chiar daca ei prelucreaza cifre «seci» si «reci», trebuie sa le transforme in informatii mai usor de perceput de marele public, dar si de specialisti, in cifre mai «calde», ca si oamenii din spatele lor.”

Petru Done


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ