28 aprilie 2024
Actualitate150 kilometri de conducte de apa stau sa crape

150 kilometri de conducte de apa stau sa crape

Retelele prin care apa potabila ajunge la robinetele bacauanilor sunt in mare parte uzate excesiv, cu durata normala de functionare depasita. In aceasta situatie se afla 150 de kilometri de retele, din totalul de 324 de kilometri de retele din municipiul Bacau.

Mai amanuntit, 46 de kilometri de retele sunt executate inainte de anul 1960, 131,5 kilometri dateaza din perioada 1960-1980, iar 147 de kilometri sunt realizati dupa 1980. Situatia nu este la fel de proasta ca in cazul retelelor de termoficare, dar si retelele de apa sunt pe punctul sa cedeze. Este nevoie de multe investitii, pe care Compania de Apa a inceput sa le deruleze. Cu toate acestea, in municipiul Bacau, in trimestrul III din acest an au fost semnalate 135 de avarii in retelele de apa, adica doua la trei zile.

Numarul interventiilor este in crestere fata de trimestrul I, când au existat 77 de avarii, si fata de trimestrul II, când au fost 89 de avarii. Echipele de interventie au, asadar, suficient de lucru si fac fata situatiei actuale. Cel putin, acestea sunt asigurarile pe care le da conducerea Companiei de Apa. „Vechimea retelelor, cât si materialele din care sunt confectionate (azbociment, otel, tuburi de beton precomprimat), coroborat cu marea aciditate a terenului in care sunt amplasate si electrocoroziunea avansata constituie cauza principala care conduce la aparitia avariilor in retelele de transport si distributie.



Avem echipe (utilaje si oameni) de interventie suficiente pentru a rezolva avariile in timp optim. Aceste echipe lucreaza in doua schimburi, intre orele 7.00-22.00, inclusiv in zilele de sâmbata si duminica”, precizeaza Razvan Gaina, directorul general al Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB).

Sesizari despre avariile care apar in retelele de apa din municipiul Bacau ajung deseori si in redactia „Desteptarea” si, invariabil, acestea sunt insotite de intrebarea „cine plateste apa care se scurge la canal din retelele gaurite?”. Conducerea CRAB da insa asigurari ca „apa pierduta din retelele de distributie in timpul avariilor este suportata de catre Compania noastra. In facturile utilizatorilor nu se regaseste aceasta pierdere, ci doar cantitatile efectiv consumate in conformitate cu indexele apometrelor montate pe bransamente la fiecare utilizator”, mai spune managerul CRAB, Razvan Gaina.

Investitii in retelele de apa

Masurile care se intreprind pentru imbunatatirea starii retelelor de transport si distributie, precum si a bransamentelor la utilizatori sunt investitiile facute de SC CRAB SA prin programele ISPA si POS Mediu, precum si din sursele proprii ale companiei. Conducerea CRAB spune ca din surse proprii ale institutiei, din 1991 si pâna in prezent, in municipiul Bacau s-au inlocuit peste 150 km de retele. „Prin programul POS Mediu, care se afla in desfasurare, Primaria Municipiului Bacau ar trebui sa inlocuiasca 29,5 km retele de azbociment ce sunt in functiune la ora actuala”, spune directorul general Razvan Gaina.

In prezent, din fonduri europene, CRAB deruleaza sau va incepe lucrari pentru extinderea statiei de epurare a apelor uzate din Bacau, extinderea retelelor de apa si canalizare, precum si a statiilor de epurare din Buhusi si Moinesti, extinderea infrastructurii de canalizare in Bacau si Tg. Ocna, realizarea retelei de canalizare in Darmanesti, reabilitarea statiei de tratare de la Caraboiaia, realizarea statiilor de epurare a apelor uzate de la Darmanesti si Târgu Ocna. Valoarea intregului proiect de investitii se ridica la peste 117 milioane de euro, fara TVA.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri