În Top 300 cei mai bogați români, lansat de revista Capital la finele anului abia încheiat, figurează 11 nume ale unor întreprinzători băcăuani, dar și șase ale unor oameni dintre cei care investesc în județul Bacău. Topul a fost realizat după rezultatele economico-financiare ale anului 2019 și a ținut cont de indicatori precum cifra de afaceri, profit, numărul de angajați etc. Pandemia din 2020 a adus o anume criză economică, dar efectele vor fi văzute abia în Topul 2021.

Maniera de a calcula rezultatele unui an de activitate economică poate fi ușor diferită de la un grup la altul de economiști și ziariști. De aceea, în Topul 2020 al revistei Capital pe primul loc apar frații Dragoș și Adrian Pavăl, cu 2,1-2,2 miliarde de euro în cont, cam ca în anul precedent. Revista Forbes l-a plasat însă pe primul loc al unui top similar (Top 500 de miliardari 2020) pe Daniel Dines, originar din Onești, cel care a uimit anul trecut lumea cu ofertele sale în domeniul automatizării și roboticii. Capital îl vede pe Dines pe locul al treilea, după Ion Țiriac, cu 1,2-1,4 miliarde de euro.

Dragoș și Adrian Pavăl
Daniel Dines

Greii afacerilor fac loc și milionarilor

Deși nu sunt băcăuani, Gruia Stoica și Vasile Didilă (din Galați), cei care au preluat anul trecut Rafo Onești, sunt importanți pentru noi. Ei apar în Top pe locul al 8-lea, cu 460-500 de milioane de euro, și spun că vor transforma Rafo în cel mai mare centru logistic din Moldova.

Nu putea lipsi din elita Topului omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, numit de organizatorii clasamentului „Cel mai tare constructor român”. Șoseaua de centură a Bacăului va sta, la mâna sa, ca o brățară de platină. Dar în Top și-a ocupat locul cu cele 458 de milioane de euro din cont.

Dorinel Umbrărescu

Pe locul al 33-lea se situează Ștefan Vuza, cel care dă un nou chip industriei chimice românești, prin Grupul industrial Chimcomplex, cu două mari combinate, la Borzești și la Râmnicu Vâlcea. Ștefan Vuza are domiciliul în Cluj-Napoca, dar realizarea sa în domeniul chimiei a pornit ascendent de la Borzești. În contul său figurează 150-170 de milioane de euro.

Distanțare în top, averi mai apropiate

Pe locul al 60-lea, în urcare, este Damian Mereu, enigmaticul, dar abilul om de afaceri care a creat, la Onești, cunoscuta fabrică Croco. A încheiat anul 2019 cu 36 de milioane de euro venituri și cu un profit de 7,5 milioane. Astfel, în cont are 90-110 milioane de euro.

Facem un sal ceva mai mare și, pe locul al 131-lea îl găsim pe Ovidiu Budeanu, care și-a extins afacerile și în plină criză Covid. Dar și la finele lui 2019 avea 45-50 de milioane de euro, iar locul ocupat acum în Top este cel mai bun din toate timpurile.

Ovidiu Budeanu

Un nume nou în Top este cel al lui Ioan Teslaru, care se ocupă de construcții metalice în Buhuși. Pe cartea sa de vizită scrie „42-44 de milioane de euro”, iar organizatorii topului au remarcat la el „dârzenie”.

Urmează în clasament tot un băcăuan la origine, dar de mult timp om de afaceri în București, Viorel Cataramă. S-a poziționat pe locul al 176-lea, cu 37-39 de milioane de euro, din mobilierul vândut.

De pe locurile 181-182 ne privesc tot doi băcăuani, Grigore Filip și Doru Damaschin, fiecare cu câte 36-38 de milioane de euro, în principal de la Aerostar Bacău. Interesant este că în topurile anterioare alături de ei apărea, cu sumă egală, și un alt acționar la fabrica din Bacău, Mihail Toncea, dar care acum este doar pe locul al 212-lea, cu 32-34 de milioane de euro.

Ne oprim apoi la Eusebiu Guțu, de la Popasul Trebeș și Pambac, aflat pe locul al 192-lea cu 34-36 de milioane de euro, urmat, pe locul al 204-lea de Familia Grigoriu, care a trecut și ea pe la Pambac și care figurează acum cu 33-35 de milioane de euro.

Cătălin Grigoriu

O noutate este prezența familiei Șerban, din Onești, care manageriază cunoscutul holding Grup Șerban, în agricultură și industria alimentară, și care s-a clasat pe locul al 208-lea, cu 32-34 de milioane de euro.

Pe locul al 282-lea se află Familia Rusu, cunoscută mai ales pentru afacerile de la Rustrans, dar și pentru alte societăți din transporturi și construcții. Apare cu 24-26 de milioane de euro.

Evident, nu puteam omite prezența în top a omului de afaceri și politicianului Felix Stroe, din Constanța, care dezvoltă la Onești un interesant sistem de alimentare cu apă și de canalizare urbană. Se află pe locul al 287-lea, cu 22,5-24,5 milioane de euro.PUBLICITATE