† DUMINICA a 25-a de peste an

Tematica lecturilor pe care Sfânta Biserică le propune este specifică moralei creştine. Prin conţinutul lor, toate lecturile fac referinţă la relaţiile interpersonale cu fraţii noştri întru Cristos.

În centrul învăţăturii lui Isus se află fraza: Dacă cineva vrea să fie primul, să fie ultimul dintre toţi şi slujitorul tuturor! O astfel de învăţătură care se prezintă ca răspuns la întrebarea „cine este cel mai mare?”, iar cel mai mare este, pentru Isus, acela care în societate prin importanţa pe care şi-o dă şi prin categoriile de persoane cărora este dispus să slujească, ocupă ultimul loc.

Dacă Isus dă, în acest sens, exemplul unui copil, el o face tocmai pentru că în societatea timpului său copilul se bucura de foarte puţină atenţie din partea adulţilor, ocupând pe scara socială rangul cel mai de jos, echivalentul sclavilor. Prin urmare, a fi slujitorul tuturor înseamnă să-i primeşti cu dragoste pe aceia pe care societatea îi neglijează. Această primire implică o răsturnare a valorilor stabilite şi acceptate de societate. În felul acesta se stabileşte un raport destul de complex: mai întâi, Isus este cel care primeşte (şi slujeşte) pentru ca mai apoi el devine cel primit în persoana copilului, căci copilul îl reprezintă.

Această răsturnare de valori pe care o afirmă în cuvinte şi o dovedeşte în fapte, Isus ne-o propune ca regulă fundamentală de viaţă creştină atât în societate, cât şi în Biserică. Orice altă logică este generatoare de tensiuni aducătoare de suferinţe fără număr.
Imitarea lui Cristos, care este principala datorie a creştinului, nu trebuie să se limiteze doar la a-i învăţa pe alţii, ci, în primul rând, trebuie să imităm slujirea lui. În această societate, în contextul actual, învăţătura pe care Cristos ne-o transmite este mai actuală ca niciodată. Trebuie să încercăm, noi, ca şi creştini, să implementăm aceste valori în mijlocul societăţii, la locul de muncă şi acolo unde ne aflăm. Dacă primii vom fi mereu doar noi, nu-i vom putea vedea pe ceilalţi, cei ce sunt în spatele nostru.

Pr. Richardo-Dominic BaciuAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE