26 aprilie 2024
Actualitate„Terapia cu cai, o joaca serioasa pentru copiii cu probleme”

„Terapia cu cai, o joaca serioasa pentru copiii cu probleme”

Din aceasta luna, Asociatia Lumina din Comanesti, având ca parteneri Club Sportiv Ecvestru (CSE) Decebal si Consiliul Judetean Bacau, a lansat un ambitios proiect denumit „Terapia cu cai, o joaca serioasa pentru copiii cu probleme”.

Programat sa se deruleze în perioada iulie – noiembrie 2014, proiectul urmareste sa ridice calitatea vietii, facilitând accesul la servicii de îngrijiri paliative unor copii si tineri sarmani din judetul Bacau, afectati de o boala incurabila. Astfel, prin intermediul hipoterapiei, kinetoterapiei, psihoterapiei si art-terapiei, micutii se vor putea bucura de câteva clipe prelungite in compania cailor de rasa.

„Noi sustinem proiectul pro-bono, prin aducerea a 1-2 cai, de cel putin 2 ori pe luna, la Centrul de zi al Asociatiei Lumina, pentru derularea hipoterapiei. Partea buna este ca putem sa facem acest lucru, fara costuri. Si, cât timp o sa ne permitem acest lucru, o sa-l facem. Pentru ca acesti copii chiar merita. Satisfactia produsa de gest este infinit mai mare decât costurile pe care le genereaza o deplasare la doua saptamâni cu oameni si cu caluti. Copiii de aici deja au intrat intr-o rutina, asteapta calul, calaresc, chiar. Si sunt copii care poate nu s-au ridicat niciodata in picioare, darmite sa mai si calareasca.”
Cezar Ivanof, presedintele CSE Decebal



Valoarea totala a proiectului este de 36.957 lei, din care 17.000 lei reprezinta co-finantare din partea Consiliului Judetean Bacau, in baza Legii 350/2005. In proiect, vor fi inclusi 25 de copii si tineri bolnavi incurabil, beneficiari ai serviciilor de îngrijiri paliative oferite de Asociatia Lumina prin Centrul de zi Albert din satul Luncani, comuna Margineni, fondata în 1998 de catre fundatia Cry in the Dark din Marea Britanie. Pe lânga hipoterapia, psihoterapia, kinetoterapia si terapia prin pictura, micutii vor beneficia si de servicii de consiliere emotionala si suport pentru depasirea situatiilor de criza survenite pe parcursul bolii.

Proiectul va include si o campanie, programata in luna octombrie, cu ocazia Zilei Internationale Hospice si a Îngrijirilor Paliative, prin care se doreste constientizarea in rândul populatiei a nevoii de îngrijiri paliative.

„Un copil alaturi de un cal sunt doua lucruri ce par, la prima vedere, complet diferite. Copilul mic este, în unele cazuri, lipsit de orice putere, de orice aparare. Calul, impunator si puternic. În ciuda acestor lucruri, calul reuseste ceea ce omului îi este, uneori, imposibil. Sa îi transmita copilului sentimentul de siguranta, sa îl faca sa se simta acceptat, sa nu îl respinga, doar pentru ca el, copilul, e altfel.”
Mara Matei, specialist relatii publice la Asociatia Lumina

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri