29 martie 2024
Top StoryStatiunea Slanic Moldova va deveni centrul balneologiei din România

Statiunea Slanic Moldova va deveni centrul balneologiei din România

„Zilele Medicale ale INRMFB”, un eveniment stiintific inedit inclusiv pentru ca s-a aflat la prima sa editie, dar si pentru ca a fost organizat de cel care da ora exacta in balneologia din România, Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie (INRMFB), in parteneriat cu Primaria Slanic Moldova, ar putea fi inceputul unui reviriment asteptat de peste 20 de ani in statiunea bacauana.

Simpozionul stiintific la care au participat, la finalul saptamânii trecute, circa 170 de specialisti in balneologie din toata tara, si care va avea loc an de an aici, a fost apreciat de coordonatorul Departamentului de valorificare si cercetare a factorilor terapeutici din INRMFB, Lucian Mirescu, cercetator stiintific gradul III, drept „o ocazie de advertising, de a se determina recapatarea interesului românilor, a increderii lor in tratamentele oferite la Slanic Moldova”.

Institutul, Ministerul Sanatatii – a opinat Lucian Mirescu -, au ales aceasta zona pentru ca ea poate deveni un fanion al Moldovei, dar si al intregii tari, prin modul de organizare, prin valorificarea factorilor naturali, dar si prin ceea ce statiunea ofera in serviciile de cazare, masa si recreere. Organizarea simpozionului a coincis cu redeschiderea, dupa multi ani, a obiectivului care era emblema statiunii Slanic Moldova, Hotelul Perla, acum o locatie clasificata turistic cu patru stele.



„Vom face ca Slanic Moldova sa fie centrul balneologiei din România, sa fie statiunea cu care noi toti ne mândrim” – ne-a declarat, la deschiderea simpozionului, primarul orasului, Andrei Serban. Dorinta sa are la baza zestrea naturala a statiunii, o parte dintre factorii terapeutici de aici fiind unici in România, dar si atentia de care se bucura in ultimii ani Slanicul Moldovei din partea INRMFB si a Ministerului Sanatatii. Sanatoriul din statiune a fost preluat in administrare de Institut si ofera pacientilor ceea ce nicio alta statiune nu mai poate oferi: tratamente in ambulatoriu. De aceea, Zilele Medicale Balneare din acest an au avut doua teme majore: valorificarea factorilor terapeutici din zona si efectuarea procedurilor, a tratamentelor.

Mai prefera lumea tratamentele balneare?

RZV_2883

De mai bine de trei ani, de când Ministerul Sanatatii a trasat INRMFB sarcina de a se ocupa de sanatoriul balnear din Slanic Moldova, medicul de recuperare medicala Delia Cinteza, conf. univ. dr. la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, face naveta intre Bucuresti si statiunea moldava. Functionarea sanatoriului a devenit proiectul sau de suflet. „Am reorganizat sanatoriul, l-am redotat, a crescut calitatea serviciilor medicale si hoteliere – ne-a spus dr. Delia Cinteza. Am lucrat foarte mult in echipa, cu medicii din institut, care vin aici de câte ori este nevoie si dau consultatii medicale. Ne-am atasat destul de mult de aceasta zona, ne place locul, ne plac oamenii, dar am constatat si ca este nevoie de altfel de servicii medicale in aceasta parte de tara, pentru ca sunt multi oameni cu boli pe care si le ignorau sau de care nu stiau si care au gasit la noi o indrumare si au ajuns, dupa aceea, pe calea cea buna in ceea ce priveste sanatatea lor.”

Sanatoriul din Slanic Moldova are un numar limitat de paturi, dar tot timpul gradul de ocupare este complet. Se fac programari pe multe luni inainte. Oamenii stiu ca aceste cure balneare, cu ape minerale si cu alti factori terapeutici naturali le fac bine. „Ce nu stiu, pentru ca nu prea se mai face educatie pentru sanatate – a precizat dr. Delia Cinteza -, este când nu au voie sa faca astfel de cure. Iar cu fiecare pacient care vine la noi incercam sa-i educam, sa le spunem când e indicata cura, când nu este, când le face bine, când le poate face rau.”

Lumea, insa, se schimba, modernismul are astazi tendinte surprinzatoare, legate mult de tehnologizare. Mai prefera lumea tratamentele balneare, ca pe vremuri? Delia Cinteza sustine ca da: „Traditie in tara exista pentru tratamentul balnear. A supravietuit aceasta chiar daca in ultima perioada tratamentul balnear a cazut in desuetudine. Acum pare sa se simta un reviriment, iar noi ne straduim sa fim o mica piatra la baza acestuia.”

Unde este situat Slanic Moldova in sistemul statiunilor balneare

RZV_2893

Factorii terapeutici naturali sunt o bogatie naturala, un dar de la Dumnezeu pentru Slanic – crede Lucian Mirescu. „Intâmplator sau nu – a precizat cercetatorul -, cei de aici au un beneficiu major, in sensul ca in alte statiuni nu sunt unii dintre factorii terapeutici proprii Slanicului Moldovei. La fel, in alte locuri nu se pot face tratamente pe baza gazului mofetarian, care aici poate fi facut in Salina Târgu Ocna, din apropiere, nu sunt atâtea ape minerale diversificate, un bioclimat natural ca aici. Statiunea Slanic Moldova are o forma de asezare si de organizare benefica in urma unui tratament special. Ea este dispusa pe Valea Slanicului, separata de zona in care locuiesc efectiv slanicenii.”

Delia Cinteza a subliniat, insa, ca Slanic Moldova are o forma de organizare aparte tocmai prin existenta sanatoriului balnear, in care pacientii pot fi practic internati. Ei vin cu bilet de tratament, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Sunt astfel internati si tratati, spre deosebire de alte statiuni in care cei care vin se cazeaza la hotel, au sau nu au parte de consult medical mai atent sau mai putin atent, li se prescriu niste proceduri si cam atât. La Slanic Moldova li se prezinta proceduri de medicina fizica, fac cure balneare dupa indicatia medicului, nu doar beau apa de la izvoare si atât.

Ceea ce-i lipseste sanatoriului, insa, sunt tocmai medicii. „Nu a venit aici niciun medic care sa ramâna, sa asigure asistenta medicala balneara – a spus dr.Cinteza. Noi ne-am descurcat si am reusit sa asiguram asistenta medicala balneara pentru ca avem o echipa mare la Institut, cu oameni tineri, entuziasti. Vin aici, fac ce trebuie, dar nimeni nu vrea sa ramâna in statiune. Iar aceasta cred ca este cea mai mare problema a asistentei medicale balneare in tara. Nu exista ceva care sa-i atraga, in detrimentul unor slujbe intr-un oras fie el si mai mic. Specialisti sunt multi, dar se orienteaza catre orase. De fapt, e o tendinta generala când e vorba de angajare. Da, in Slanic e mare nevoie de medici la Sanatoriul balnear. Cine ar veni cred ca ar avea o satisfactie deosebita sa lucreze aici, s-ar simti bine.”

Statiunea cu bratele deschise si pentru turisti

La Zilele Medicale Balneare asa l-am gasit si pe primarul Andrei Serban: cu bratele deschise. Pentru primar, simpozionul, dar si redeschiderea Hotelului Perla, vor ramâne doua dintre evenimentele de marca ale Slanicului. „Avem aici – ne-a declarat edilul – una dintre cele mai performante clinici balneare din România. Eu cred ca acesta este rolul statiunii Slanic Moldova: de a trata cu izvoarele sale naturale pe cei cu afectiuni, dar noi trebuie sa facem in asa fel incât sa fie din nou statiunea plina si de turisti. Acum ne ajuta si Hotelul Perla, care corespunde tuturor cerintelor. Noua ne place foarte mult si sunt mândru ca s-au creat aici 100 de locuri de munca si ca investitorul intentioneaza sa deschida si alte obiective in statiune”.

Fata statiunii este acum alta. Izvoarele au fost reamenajate pe un proiect european in urma cu circa doi ani. Iar pentru toti oaspetii, primaria are deja o serie de oferte din domeniul sportiv. Chiar in aceasta saptamâna aici va avea loc, in perioada 19 – 22 mai, a doua etapa a Campionatului National de Offroad din România, Trofeul Dacii Liberi. Dar sunt in pregatire pentru aceasta vara si o suita de evenimene culturale, care vor face ca numarul turistilor sa creasca. Si parcul statiunii va arata mult mai bine, pentru ca asta-toamna au fost plantati 3.000 de trandafiri.

Dar proiectul la care primarul Serban tine foarte mult este Aqua Land-ul acoperit, cu patinoar, cu amfiteatru, cu terenuri de tenis si cu parcare etajata. „Speram sa-l punem in aplicare, pentru ca recent s-a deschis masura de finantare europeana pentru acest gen de proiecte. Din acel moment Slanicul va avea cam tot ce trebuie pentru turism”, a mai spus Andrei Serban.

hotel primar Serban

„Eu, echipa din primarie, cele doua societati in care Consiliul Local este actionar, societatea care se ocupa de curatenia statiunii, de amenajarea parcurilor, cu lucrarile de constructii si societatea care se ingrijeste de reteaua de apa, ne-am implicat in tot ce a fost necesar pentru ca statiunea sa arate mai bine. Iar toti turistii sunt incântati de ceea ce gasesc aici. Astfel, cu o luna inaintea sarbatorilor de la 1 mai cele aproape 4.000 de locuri in pensiuni si hoteluri erau deja ocupate. Iar pe mine ma incânta ca toti turistii compara acum statiunea Slanic Moldova cu statiunile balneare cunoscute ale României (Borsec, Herculane, Soveja etc.), dar care au decazut si unde nu mai ai de ce sa te duci. Pentru ca noi am reusit sa refacem statiunea Slanic Moldova cu adevarat atractiva”.
Adrian Serban, primarul orasului Slanic Moldova

[wonderplugin_gallery id=”543″]

Hotelul Perla – emblema traditionala in haine noi

Nou, curat, elegant, Hotelul Perla concureaza acum din nou tot ce are Slanicul mai bun in materie de hotelarie. Cele patru stele din certificatul de clasificare turistica refac vechea emblema a statiunii, ii redau stralucirea de dinainte de anul 1990. Pproprietarul sau, societatea Perla Moldovei, a schimbat in hotel tot.

Managerul general Mihai Gospodin, om de turism din 1991, a parasit Bucurestiul pentru a se ocupa de noul complex turistic cu 91 de camere, din care doua apartamente prezidentiale de aproximativ 300 mp. Pe lânga cazarea de patru stele, aici mai sunt o piscina, un jacuzzi pentru 16 persoane, o piscina pentru copii, un centru de relaxare cu masaje si o baza de tratament pentru bolile reumatice si gastrointestinale, dar si o sala de fitness dotata la standard international, doua restaurante, unul cu bucatarie internationala si unul tirolez.

piscina

Toate celelalte servicii sustin clasificarea de patru stele a hotelului – bar de zi, club de noapte si o parcare cu 60 de locuri (inclusiv pentru autocare), internet Wi-Fi gratuit si in lobby si in camere. O noutate este si terasa amenajata la ultimul etaj al hotelului, etajul al saptelea, cu o vedere extraordinara spre munti. Societatea Perla Moldovei este insa in plina dezvoltare. Astfel, incerca sa repuna pe piata legenda Slanicului, Hotelul Perla, dar se fac investitii pentru deschiderea a inca patru locatii. Una se pare ca va fi tot in Slanic Moldova, alte doua in orase mari din România.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri