6 mai 2024
EconomieRafo e inca in picioare. Salariatii cer sprijinul statului pentru evitarea falimentului

Rafo e inca in picioare. Salariatii cer sprijinul statului pentru evitarea falimentului

Sindicatul Rafinorul din societeatea Rafo Onesti a dezmintit zvonurile care dau ca sigura inceperea lucrarilor de taiere a instalatiilor rafinariei si vânzarea lor la fier vechi. Zvonurile au aparut cu mult timp inainte, dar au fost accentuate dupa ce chiar actionarul majoritar al societatii a facut publica intentia sa de a dezmebra instalatiile.

„Rafo – spun liderii sindicatului – exista fizic, este in picioare si se mentine in stare de conservare sub perna de azot, cu intreg fluxul de instalatii care au functionat pâna in momentul opririi din 2008. Conform celor doua audituri tehnice realizate de firme din exteriorul tarii, la solicitarea unei banci si a actionarului majoritar, starea utilajelor statice si dinamice este impecabila, ele neavând efectiv ore de functionare care ar fi condus la uzura fizica si pot sustine implementarea unui program de modernizare si investitii in vederea pornirii obiectivului. Aplicarea masurilor propuse spre analiza in Adunarea generala a actionarilor din 18 februarie, in speta dezmembrarea instalatiilor, va conduce la pregatirea pentru valorificare in mai multe variante a activelor din instalatiile care nu sunt incluse acum si in viitor in nicio varianta de modernizare si investitii.”

Investitii de 400 de milioane de euro in Rafo, pâna acum



Actionarul majoritar a investit masiv prin preluarea Rafo in 2006, a reusit achitarea tuturor creantelor inscrise in tabloul final al creditorilor din planul de reorganizare, iar dupa sase ani de procese a inchis, in 2010, planul de reorganizare si a salvat Rafo de la faliment. El a platit peste 400 de milioane de euro, din care 250 de milioane de euro catre bugetul de stat central si local, in afara sumelor cheltuite lunar si anual pentru intretinerea rafinariei sI plata salariatilor. Astazi unitatea nu are nicio datorie bugetara, commerciala sau de alta natura si a pastrat o buna parte din forta de munca, desi nu a realizat venituri din exploatare, fapt unicat la nivelul patronatului privat.
Actionarul majoritar a mai anuntat ca face eforturi sa gaseasca resurse financiare pentru evitarea falimentului si aplicarea unor proiecte care sa redeschida calea crearii de venituri proprii si extinderea dezvoltarii altor proiecte.

Salariatii cer sprijinul autoritatilor române

„Consideram – au mai spus liderii sindicatului – ca institutiile locale, judetene si centrale, pâna la nivelul presedintelui României si a ambasadei Rusiei in tara noastra ar trebui, din respect pentru ce au facut pâna acum actionarul majoritar si administratia Rafo si vazând posibilitatile pe care le au in continuare, sa-i invite la o serie de consultari pentru a constata motivele reale de stopare a demararii programului de modernizare a Rafo, de ce sprijin moral, logistic, financiar si de alta naturea au nevoie pentru a demara un proiect de dezvoltare si nu de lichidare a societatii.”
Salariatii cred ca un astfel de demers din partea institutiilor statului aproape sigur ar da rezultate, atât timp cât prin legislatia din România nu exista nicio cale de a bloca intentia unui investitor de a face orice cu propriul patrimoniu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri