5 mai 2024
ActualitatePompierii voluntari chemati la „inrolare”

Pompierii voluntari chemati la „inrolare”

Inspectia de Prevenire din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, în colaborare cu Inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta deruleaza o campanie de informare a autoritatilor publice locale si de sensibilizare a cetatenilor privind rolul si importanta voluntariatului în situatii de urgenta.

Campania „Vreau sa fiu voluntar” are ca obiective principale cunoasterea si respectarea de catre primari a reglementarilor privind voluntariatul în situatii de urgenta, precum si cresterea interesului pentru constituirea, dimensionarea si dotarea reala si corecta a serviciilor voluntare din localitati.

Un alt obiectiv este de a convinge cetatenii, cu vârste intre 18 si 50 de ani, sa devina pompieri voluntari. Militarii de la ISUJ Bacau merg din comuna in comuna pentru a promova importanta unui astfel de serviciu la nivel de localitate. Legea defineste voluntariatul ca fiind activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, în folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala.



Voluntarii au parte de mici beneficii

Serviciile voluntare de pompieri exista deja in toate comunele din judetul Bacau, dar nu toate dispun de dotari. Atunci când focul cuprinde casa unui localnic, pompierii civili trebuie sa fie primii care sa intervina, pâna la sosirea militarilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau.

La Margineni, de exemplu, primarul a reusit sa convinga multi localnici sa fie pompieri voluntari, iar un autoturism l-a dotat cu sistem de avertizare, astfel incât atunci când este semnalat un incendiu oamenii sa fie anuntati si mobilizati mai usor. Si la Stefan cel Mare, autoritatile locale au reusit sa puna bazele unui Serviciu Voluntar pe care pompierii militari se pot baza la nevoie.

„Noi avem circa 40 de voluntari activi, avem hidrantii din localitati functionali pentru a se asigura alimentarea cu apa. Speram sa fim feriti de evenimente”, spune Ion Vlasie, primarul din Stefan cel Mare. Si aici, cei care s-au oferit sa faca parte din „armata” de voluntari primesc reducere la taxa pentru paza obsteasca.

Comuna Colonesti se pregateste sa treaca la serviciul de gradul III pentru ca, recent, a primit o autospeciala de interventie tocmai din Franta, de la o asociatie. Masina mai trebuie inmatriculata si ar mai si problema soferului, care si el trebuie sa o conduca benevol. Una peste alta, autospeciala este mai mult decât utila, având in vedere ca localitatea se afla la distanta mare de oras.

„Servicii voluntare pentru situatii de urgenta avem in toate comunele si chiar ne putem baza pe oamenii de acolo. Unii s-au dotat si cu masini, in functie de preocuparea fiecarui primar. Noi nu impunem, primarii sunt obligati sa asigure finantarea si functionarea acestor servicii”
-col. Ioan Mihalache – inspector sef (imputernicit) ISUJ Bacau

„Avem o masina cu sirena si girofar pe care o folosim si la Politia Locala si avem si destui pompieri voluntari. Ca sa-i atragem, le mai facem reducere la unele impozite, mai mult nu putem ca legea este restrictiva, si organizam intâlniri periodice ca sa-i tinem aproape iar atunci când avem nevoie de ei chiar vin in ajutor”
-Marcelin Solot – primar comuna Margineni

„Mai avem de rezolvat unele probleme pâna ce autospeciala primita va fi pusa in functiune. Cel mai probabil ne vom asocia mai multe comune si vom interveni cu ea si acolo. Pentru inceput va fi condusa de soferul de pe microbuzul scolar. In ceea ce priveste voluntarii, e ceva mai greu. Vara, de exemplu, oamenii sunt plecati la munca si nu prea poti sa apelezi la ei. Am vazut si eu cum functioneaza voluntariatul in alte tari, dar la noi e mai dificil”
– Valentin Mirzac – primar comuna Colonesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri