26 aprilie 2024
EconomiePasii de urmat pentru obtinerea atestatului de producator

Pasii de urmat pentru obtinerea atestatului de producator

De la inceputul lunii, pietele agroalimentare din judet au fost aproape goale. Si asta pentru ca majoritatea taranilor nu au facut demersurile din timp pentru a li se elibera noile documente de producatori agricoli care sa le permita valorificarea produselor in piete. Or, regulile valabile de la 1 mai prevad sanctiuni cu amenda extrem de mari, si nimeni nu este dispus sa riste. In acest context, supunem atentiei celor interesati pasii care trebuie urmati pentru a reveni in legalitate.

„Lucrurile sunt extrem de simple. Nu trebuie decât sa se depuna o simpla cerere la primarie, restul vor rezolva functionarii de acolo si de la noi. Trebuie stiut ca, pentru a putea vinde la piata produse din flora spontana, cum ar fi plante medicinale – flori de tei, de soc, musetel s.a. ori fructe de padure, respectiv afine, macese, catina etc, cel in cauza, culegatorul, trebuie sa aiba o calificare obtinuta in urma unui curs. Atestate de producator nu se pot da pentru asa ceva, decât daca le cultiva”, a precizat Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau.

Astfel, dupa ce au depus cererea-tip la primariile de unde provin, taranii vor trebui sa se supuna controlului unei echipe mixte care va certifica faptul ca, intr-adevar, fermierul detine acele culturi agricole pretinse in solicitare, repectiv terenul pe care cultiva legume sau cereale (în functie de produsele pentru care solicita eliberarea celor doua documente) sau daca detine animale.
În functie de rezultatul verificarilor, producatorului i se elibereaza, contra cost, documentele solicitate: Atestatul de producator si Carnetul de comercializare. Emiterea unui atestat il va costa pe producator in jur de 80 de lei, in functie de primaria care-l elibereaza. In termen de 5 zile de la înregistrarea cererii, primaria este obligata, prin lege, sa elibereze documentele solicitate de agricultor, sau, in cazul refuzului, sa motiveze de ce nu le poate elibera.



Cine si ce poate vinde in piete

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol trebuie sa respecte urmatorul regim de completare a primei file (nedetasabila) din carnet: numele, prenumele titularului atestatului de producator; domiciliul solicitantului înscris în CI/BI; numele, prenumele sot/sotie, rude/afini gradul I, dupa caz care pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în afara titularului atestatului de producator; domiciliul sotului/sotiei, rudelor/afinilor de gradul I, dupa caz; suprafetele de teren exploatate/cultivate, respectiv efectivele de animale/familiile de albine/cutiile viermi de matase, detinute de titular;

produsele pentru care se solicita emiterea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol – se înscriu toate produsele vegetale rezultate din culturi de câmp, culturi în spatii protejate, plantatii, pepiniere, pasuni si fânete, dupa caz, sau toate produsele zootehnice, sericicole, apicole, conservele de fructe si/sau legume si/sau sucuri naturale, obtinute din fructele si/sau legumele produse de solicitant, dupa caz. Produsele zootehnice, sericicole, apicole, conservele de fructe si/sau legume si/sau sucuri naturale se înscriu în carnetul de comercializare cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.

La nivelul fiecarei Primarii exista Registrul de evidenta a carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol, pe suport hârtie si în format electronic, care cuprinde cel putin informatii privind datele de identificare ale producatorului agricol titular al atestatului de producator, precum si ale persoanei/persoanelor fizice care poate/pot utiliza carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în afara titularului atestatului de producator, dupa caz, produsele gospodariei/fermei, suprafetele cultivate, efectivele de animale/familiile de albine/cutiile viermi de matase detinute, productiile estimate a fi destinate comercializarii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri