19 martie 2024
Eveniment"Let's do it, Romania", ziua curateniei nationale

“Let’s do it, Romania”, ziua curateniei nationale

Mii de voluntari din judetul Bacau au participat sambata la a doua editie a campaniei de curatenie nationala „Let’s do it, Romania”. Copii sau adulti, acestia au raspuns apelului lansat de organizatori, incercand sa demonstreze atfel ca „inca se mai poate intampla ceva bun in Romania”, dupa cum ne-a declarat Mircea Sandulescu, coordonator judetean „Let’s do it, Romania”. „Scopul actiunii noastre este sa facem Romania mai curata. Aceasta campanie se vrea o lectie de educatie civica. Este adevarat ca inlaturam cauza, nu si efectul, dar se vede astfel ca se poate face ceva.” Organizatorii si voluntarii si-au dat intalnire sambata dimineata in parcarea de la Stadionul Municipal, de unde au plecat cu microbuze si cu masinile lor personale spre locurile in care bacauanii „uita” deseuri atunci cand petrec la iarba verde. Iesirile din oras, cu zonele lor verzi, au fost tinta actiunii de curatenie. Refugiile de pe marginea soselei care serpuieste pe dealul Magura sunt adevarate gropi de gunoi. Le-au curatat elevii voluntari si angajati ai Directiei Silvice. „Pacat ca aceasta actiune are loc doar o data pe an”, ne-a spus Teodor Boian, elev la Scoala „Ion Creanga”. Colega lui, Ruxandra Fratila, crede ca la actiune ar fi putut participa mai multi adulti. „Nu este normal sa strangem noi dupa cei care fac mizerie. Eu si familia mea ne-am obisnuit de multa vreme sa nu lasam nimic in urma noastra cand iesim la iarba verde.” Echipati cu saci si manusi, copiii au adunat zeci de saci de deseuri. Voluntarii de la Gruparea de Jandarmi Mobila si cei de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi au curatat iesirea din Bacau spre Onesti. In acceasi zona au actionat si 10 detinute de la Penitenciarul Bacau. 52 de voluntari de la „Apele Romane” au strans, din mai multe zone din judet, 277 de saci cu deseuri. Au fost curatate, cu prioritate, maluri ale unor cursuri de ape. De pe Insula de Agrement si de pe malul drept al Lacului de Agrement s-au adunat 24 de saci cu PET-ri si alte deseuri. Voluntarii de la Administratia Bazinala de Apa Siret si Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau au mai actionat pe malul paraului Trebes, in zona Aviasan, pe malul paraului Barnat (100 de saci umpluti), in comuna Brusturoasa, in zona confluentei dintre raul Trotus si paraul Cotumba (83 de saci) in Darmanesti, pe paraul Uz si in zona Acumularii Poiana Uzului (70 de saci). Campania din acest an a atras de trei ori mai multi voluntari fata de anul trecut, cand au participat la curatenia generala din judet 2500 de persoane.
Doina Mincu

Spiritul civic a primenit Buhusiul

Din recentul weekend, o noua speranta a ravasit frumos Romania: aceea de a deveni mai curata. Campania nationala de curatenie generala Let’s do it, Romania! a pornit iar la drum. La Buhusi, gratie elevilor de la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” Buhusi, dar si ai celor de la scolile „Mihai Eminescu”, „Stefan cel Mare” si „Mihail Andrei”, indrumati de profesorii lor, campania a avut ca tinte strangerea materialelor reciclabile din oras. Sprijiniti de ing. Simona Maftei, de la compartimentul „Protectia Mediului” al primariei buhusene, care le-a asigurat tinerilor saci menajeri si manusi de unica folosinta, elevii si-au stabilit ca tinte ale igienizarii/salubrizarii doua zone pline de „vanatai”: coasta catunului Bodesti si zona din apropierea fostului CAP, unde buhusenii arunca, intr-o veselie, tot felul de deseuri. „Cu toate ca vremea a fost inchisa, acest lucru nu m-a descurajat, ne-a spus liceana Mihaela Roxana Costea. impreuna cu toti colegii mei, am adunat zeci de saci cu materiale reciclabile: hartie, pet-uri de aluminiu si plastic mai ales, intr-un timp foarte scurt. Vrem sa atragem atentia cetatenilor buhuseni sa devina mai responsabili si sa arunce deseurile acolo unde trebuie. Ar fi pacat sa revenim peste cateva saptamani si sa vedem ca deseurile s-au adunat la loc”. Profesoarele coordonatoare, Camelia Barladeanu si Camelia Tanculescu, bibliotecara Mihaela Corbu si documentarista C.D.I. Irina Serban, au fost incantate de reactia grozava a copiilor. „Acesta este al doilea an in care particip la aceasta campanie, impreuna cu intreaga clasa. Consider ca proiectul este educativ si, cu siguranta, ne vom inscrie si la anul, cand speram ca vom mobiliza nu numai elevi, ci si cetateni ai orasului”, spune prof. Camelia Barladeanu. „Dar «Let’s do it, Romania!» ar trebui sa devina o preocupare cotidiana, nu una de campanie”, adauga ing. Simona Maftei. Cei care au strans in acest wekeend „munti” de deseuri se intreaba daca buhusenii vor armoniza spiritul lor civic si cu aceasta exigenta ecologica elementara… (Ion Fercu)



Mormane de gunoaie stranse de copii si bunici

Elevii Scolii “Domnita Maria” si bunicii de la “Club 60 +” au participat la “marea curatenie” desfasurata in toata tara. “Copiii si varstnicii au dat o lectie usturatoare persoanelor care nu au nici cel mai mic respect pentru mediul inconjurator”, a declarat Mona Rusu, presedintele Asociatiei „Oblio si prietenii”, care le-a pus la dispozitie saci menajeri, manusi si mijloc de transport. Invitati de “Oblio”, elevii si varstnicii au igienizat imprejurimile Insulei de Agrement si o parte din cursul paraului Trebes. “Nu este placut sa strangi resturile aruncate de semeni, dar pentru binele mediului inconjurator si pentru un judet mai curat trebuie sa facem si asta. Poate prin actiunea noastra reusim sa trezim constiinte si sa schimbam atitudini”, a marturisit Radu Boca, elev al Scolii “Domnita Maria”. Pensionarii au fost bucurosi sa participe la ecologizarea cursului apei, chiar daca nu le-a fost usor sa umble pe coclauri. In doua ore, elevii si varstnicii au strans peste 50 de saci de deseuri. “Actiunile de acest gen vor continua, pentru ca noi avem in derulare doua proiecte ecologice. Ne bucuram, in realizarea lor, de sprijinul pensionarilor, dar si de cel al copiilor si voluntarilor”, a precizat Mona Rusu. (Silvia P.)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri