26 aprilie 2024
EconomieIncasari mari la Fisc

Incasari mari la Fisc

Veniturile incasate la bugetului general consolidat in acest an, de catre Directia Finantelor Publice au depasit planul. Mai mult, diferentele in plus sunt foarte mari si fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, la bugetul de stat, la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) s-au incasat 253,40 milioane de lei, la bugetul asigurarilor sociale de stat – 238,56 milioane de lei, la bugetul fondului national unic de asigurari de sanatate – 110,42 milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor sociale pentru somaj – 7,47 milioane de lei. In total, in primul semestru s-au incasat nu mai putin de 609,860 milioane de lei, ceea ce reprezinta o realizare de 6 la suta in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Realizarea acestui program de incasari este principalul obiectiv al institutiei noastre, a explicat Mircea Muntean, director executiv DGFP Bacau. Este o activitate destul de mare. Avem in gestinunea noastra 123.424 de contribuabili, din care 24.939 sunt persoane juridice, 4.555 – contribuabili declarati inactivi, 10.648 de persoane fizice ce desfasoara activitati economice in mod independent si alti 87.837 platori de taxe si impozite. Constibuabilii inactivi sunt cei care nu au depus declaratii fiscale, care practic s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, cu alte cuvinte persoane care nu doresc sa colaboreze cu Fiscul. Noi ii declaram inactivi , transmitem informatiile pe site si astfel informam mediul economic sa nu realizeze activitati economice cu ei. Daca o fac, iau marfa de la ei si genereaza astfel obligatii fiscale de TVA, acest TVA se considera nedeductibil la acesti agenti economici. Sunt destule astfel de cazuri. Se urmareste astfel diminuarea evaziunii fiscale."

Cei mai multi bani, la bugetul asigurarilor sociale

Incasarile au cresut procentul la toate veniturile, fata de perioada fiscala similara din anul trecut. Dinamica cea mai ridicata s-a inregistrat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, respectiv 14,14 la suta. Si bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat un ritm de crestere de 2,98 la suta, iar la bugetul asigurarilor pentru somaj s-a inregistrat un ritm de crestere de 8,87.



Doar 80 la suta dintre contribuabili isi achita obligatiile fiscale la timp

"In programul de modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se doreste ca 95 la suta dintre contribuabili sa-si achite la termenul scadent obligatiile fiscale, asa cum se intâmpla in Occident. La noi insa, acest procent abia daca ajunge la 80 la suta, in ciuda eforturilor noastre. Cu cât gradul de conformare la plata este mai ridicat este in avantajul tuturor. Noi scadem chetuielile cu executarea silita, iar agentii economici nu mai platesc majorari si penalitati. Se doreste ca in activitatea noastra fiscala persoanalul sa fie orientat spre depistarea evazionistilor si a celor care obtin neimpozabile", a mai precizare directorul Mircea Muntean. Din luna iulie finantistii au si mai multa treaba. Asta dupa ce s-a stabilit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala ca plata contributiilor catre Sanatate, Pensii si Somaj sa fie monitorizata tot de Finante.
Roxana Neagu

Incasari in primul semestru:
– total incasari la bugetul general consolidat al statului 609,86 mil. lei (fata de 573,50 in semestrul I al 2011) din care:
– incasari la bugetul de stat – 253,4 mil. lei (fata de 238,23 in semestrul I al 2011)
– incasari la fondul national de sanatate – 110,42 mil. lei (fata de 96,74 in semestrul I al 2011)
– incasari la bugetul asigurarilor sociale de stat – 238,56 mil. lei (fata de 231,66 in semestrul I al 2011)
– incasari la bugetul asigurarilor de somaj – 7,47 mil. lei (fata de 6,86 in semestrul I al 2011)

Prin activitatea de inspectie fiscala au fost atrase sume suplimentare la bugetul general consolidat al statului in cuantum de 31.190.085 lei, suma ce reprezinta diferente de impozite si taxe, majorari de intârziere la plata, amenzi contraventionale. Totodata organele fiscale au inaintat plângeri penale impotriva contribuabililor care au savârsit fapte de neretinere sau de retinere si de nevarsare in totalitate a impozitelor si contributiiloe cu retinere la sursa.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri