19 martie 2024
Top StoryChei pentru porțile universităților occidentale

Chei pentru porțile universităților occidentale

De la un an la altul, numărul absolvenților de liceu din județul nostru admiși la prestigioasele universități din Europa, Statele Unite, Canada, ba chiar și din Australia și Asia este din ce în ce mai mare. În fruntea listei, cu cei mai mulți studenți admiși, se află colegiile naționale ”Ferdinand I”, ”Gheorghe Vrănceanu”, ”Vasile Alecsandri”, ”Dimitrie Cantemir” și ”Grigore Moisil”, primele trei figurând la loc de frunte și pe lista colegiilor naționale din România care au uimit America, Europa și Asia cu numărul studenților admisi dar și cu nivelul excepțional de pregătire al acestora.

« Responsabilitatea și ambiția mi-au asigurat reușita »
Anca Rujan, University College London

Anca Rujan F 1 Anca Rujan, admisa la University College London – UCL (a 4-a universitate din lume și a doua din Marea Britanie, dupa Cambridge, conform site-ului oficial http://www.topuniversities.com/)- 2013-2017: Modern Languages Plus (4 ani de studiu al limbilor italiana și ebraica (clasica și moderna)+ cursuri legate de politică, cultură, istoria și terorismul din aceste țări, cu anul 3 un semestru in Israel iar celălalt in Italia), a avut, ca eleva, un CV impresionant: șefă de promoție (media 10 pe linie in toți anii), atât in școala generală – Sc. “Al. I. Cuza” Bacau, 2001-2009, cât și la liceu – C.N. “Gh. Vrănceanu” Bacău,2 009-2013, filologie intensiv engleză ; 6 participări la Olimpiade Naționale: 2 la Olimpiada Naționala de Engleză (1 mențiune), 4 la Olimpiada Națională de Limbi Clasice – Lb. Latină (4 premii 1), 2 participări la Concursul Național de Latină “Ovidianum” (Constanța)- 1 premiu 1, 1 premiu 2 ; 3 participări la Concursul Regional MATE de engleză (Iași)- 2 premii 1 (Impromptu Speech), 1 premiu 2 (Creative Writing) ; 3 participări la Olimpiade Internaționale de Lb. Latină din Italia (“Certamen Ciceronianum Arpinas”, “Certamen Ovidianum Sulmonense”, “Certamen Horatianum”): 1 premiu 2, 1 premiu 3, 1 premiu special pentru cea mai bună traducere a unui elev internațional ; voluntar CPECA (Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog) Bacău, coordonator Marta Butnaru (2009-2013) ; fondator, coordonator (alături de sora ei, o altă latinistă redutabilă) și voluntar Greenpeace Bacău.



« De mică mi s-a implementat și mie și surorii mele, de către mama , ideea că facultatea in străinătate este cea mai bună opțiune. Nu neaparat pentru că facultățile de la noi nu ar fi bune (multe dintre ele sunt), ci mai degrabă pentru faptul că se lucrează mult mai mult cu studenții, implicarea crescând atât din partea profesorilor, cât și a discipolilor, iar prezența la cursuri nu este luată in joacă. Pentru a intra la o facultate de top din străinătate chiar trebuie să muncești. Sunt mulți aplicanți din toată lumea, care mai de care mai impresionant, iar dosarul tău trebuie să facă față concurenței.

Nu pot să mă plâng de vreun sacrificiu făcut in liceu. Dacă te organizezi, poți imbina perfect distracția cu școala și cu odihna. Dacă sâmbăta mergeam la o petrecere, duminica invățam. Am păstrat măsura in toate și pot spune, fără falsă modestie, că am reușit cam tot ce mi-am dorit și cam tot ce ar putea un elev să-și dorească in timpul liceului. Am avut norocul de a lucra cu un adevărat Profesor, dna. Florentina Neculau, care apără, și m-a invățat si pe mine să apăr, o materie luată aproape intotdeauna in râs dar apreciată la adevărata ei valoare in cercuri academice. Acest lucru imi este dovedit incă de când am inceput cursurile la UCL – aici latina nu este redundantă. Mi-am făcut mulți prieteni, atât la scoală și, datorită latinei, si la concursurile naționale/internaționale la care am participat.

Eu sunt de părere că viața e prea scurtă ca să pierzi vremea, ca să folosesc un limbaj mai colocvial. Trebuie să te implici in cât mai multe domenii pentru a te dezvolta și perfecționa ca om și pentru a-ți asigura un loc la o facultate bună. Trebuie să conștientizezi că există o vreme pentru orice: adolescența e pentru studiu și distractie. Trebuie să le imbini cât mai armonios pentru a fi sigur că nu te privezi in niciun fel. Am fost responsabilă și acum pot spune liniștită, nu și odihnită, că sunt unde imi doresc. Va veni o vreme și pentru odihnă … In concluzie, nu recomand studiul in străinătate decât la o facultate de top. Nu se merită să pleci in altă țară numai pentru a avea o diplomă pe care scrie in altă limbă. »

«Depinde exclusiv de tine însuți cum te organizezi și cât timp dedici atingerii unui anumit scop »

Tudor-Alexandru Irimia, Facultatea de inginerie electrică și electronică, Universitatea Loughborough din Marea Britanie,

Irimia F2“Numele meu e Tudor-Alexandru Irimia, am 19 ani și sunt proaspăt absolvent al promoției 2013 în cadrul Colegiului Național ”Vasile Alecsandri” Bacău, profil real matematică-informatică, intensiv engleză. În prezent studiez inginerie electrică și electronică la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, facultate ce a primit titlul de „Best Student Experience” (Cea mai bună experiență studențească) șase ani la rând. După două săptămâni petrecute aici, am înțeles imediat motivul acordării acestei distincții și sunt abia la început…

Ideea studiilor în străinătate mi-a surâs încă din primii ani de liceu și de accea am participat la târgul de universități RIUF pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă viața de student pe tărâmul Angliei. După ce am hotărât împreună cu părinții direcția pe care voi merge, pasul următor a fost procesul de aplicație, ce a constat într-un eseu personal, o recomandare și selectarea celor cinci universități, totul desfășurându-se prin platforma online UCAS. Timpul s-a scurs repede și venirea primăverii a adus cu sine ofertele condiționate din partea universităților, fiecare cerând o anumită notă la examenul de Bacalaureat – de la 8 la 9,50 – plus un certificat de limbă engleză. Nu a mai rămas decât să mă pregătesc pentru BAC și să aleg prima opțiune din cele cinci, Universitatea Loughborough, care s-a dovedit a fi și cea definitivă, după aflarea rezultatelor la examenul final.

Perioada de aplicare a fost una relativ lungă, a ridicat uneori semne de întrebare, la care nu am ezitat să le aflu răspunsul, am oscilat câteodată în privința unor universități, mediu academic, condiții de cazare și masă, transport și activități extrașcolare. Însă tot acest timp în avans a fost un mare avantaj, pentru că am avut ocazia de a analiza mai multe posibilități și a face o alegere bine gândită.

Odată ajuns aici și intrând în contact cu oameni din toate colțurile și culturile lumii, cu sistemul de învățământ și particularitățile culturii britanice, am realizat că va fi o experiență unică, plină de obligații și recompense și că depinde exclusiv de tine însuți cum te organizezi și cât timp dedici atingerii unui anumit scop ».

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri