Bolnavii din spital, hraniti cu 7 lei pe zi

3
Mâncarea gatita in bucataria spitalului este distribuita in toate sectiile spitalului/Foto: Geta Panaite


Ca sa-i ofere unui bolnav micul dejun, prânzul si cina, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau nu are voie sa cheltuiasca mai mult de 7 lei pe zi?

Aceasta este alocatia de hrana stabilita inca din aprilie 2008 printr-o hotarâre de Guvern, iar de atunci nu s-a mai pus un leu in plus, desi preturile la produsele alimentare au crescut considerabil.

Ceva mai mult primesc pacientii cu boli mai severe, insa sumele sunt tot derizorii, având in vedere ca un bolnav ca sa se refaca nu are nevoie doar de tratament ci si de o alimentatie corespunzatoare.

In meniul comun dintr-o zi obisnuita, cel de 7 lei, gasim la masa de dimineata ceai, pâine si unt, la prânz primesc ciorba de legume, pâine si rasol de pasare cu varza calita, iar la cina salata orientala cu masline, pâine si ceai.

Un diabetic are in meniu pentru micul dejun ceai, pâine, iaurt, brânza de vaci si unt, la prânz are ciorba, rasol de pui, pilaf si mere, iar seara pastai de fasole, ceai, pâine si paste cu carne.

Cu asa putini bani la dispozitie, reprezentantii unitatii medicale fac eforturi mari ca sa respecte cele trei mese pe zi.

„Tarifele au ramas aceleasi din 2008, iar preturile au crescut foarte mult de atunci. Daca ar fi sa ne luam dupa preturile de piata, la bolnavii cu regim special, norma de hrana s-ar cheltui numai la masa de prânz. Din cauza alocatiei mici, aproape ca am standardizat meniul in functie de legumele de sezon pe care le gasim mai ieftine.

Toamna se face aprovizionarea cu legumele care rezista peste iarna, se pun muraturi si se fac conserve pe care le folosim in aceasta perioada a anului”, ne-a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau.

Unitatea medicala nu are voie sa aloce mai multi bani decât tariful prevazut in hotarârea de Guvern. Totusi, din aceste fonduri alocate pentru hrana lor, pacientii care ramân internati acum de sarbatori vor primi un meniu special.

Bucataresele le vor pregati in prima zi de Craciun ciorba de perisoare, sarmale, friptura cu salata de varza si cartofi natur iar la desert le vor servi cozonac. Si chiar daca se gasesc solutii pentru astfel de ocazii, problema alocatiei de hrana pentru bolnavi ramâne si ar trebui sa se caute si sa se gaseasca bani si pentru majorarea acesteia.

Alocatia de hrana pe tipuri de bolnavi

Bolnavi TBC si HIV/SIDA adulti – 13 lei/copii – 11 lei
Bolnavi hepatita, neoplazici adulti – 11,5 lei
Bolnavi diabet adulti -12 lei/copii -14,5 lei
Bolnavi arsi – 11,5 lei
Alti bolnavi adulti – 7 lei
Bolnavi psihic – 10 lei
Copii cu vârsta cuprinsa intre 3 -16 ani – 7,8 lei



Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. si dn banii mai fura si bucataresele ca le fura la bolnavi toata carnea ca leam vazut eu si apoi dute de te interneaza in spital ca sa mori de foame la cantina spitalului intra in fiecare zi 2 carcase de porc si un caricior cu salamuri si le fura bucataresele si la bolnavi le da orez fiert mai rau ca la ciini nustiu ce face dna ca 2 bucaterese sint nepoatele directorului

LĂSAȚI UN MESAJ