26 aprilie 2024
ActualitateAudieri prin videoconferinta si convorbiri online pentru detinuti

Audieri prin videoconferinta si convorbiri online pentru detinuti

Persoanele private de libertate ar putea beneficia de noi drepturi. Recent senatorii au aprobat mai multe dispozitii ale Guvernului pentru sistemul penitenciar, necesare pentru ca Noile Coduri sa poata intra in vigoare la inceputul anului viitor. Potrivit acestora, detinutii ar putea fi audiati prin videoconferinta, daca dosarul in care se judecata este la o instanta din alt judet decât cel in care se afla unitatea in care sunt inchisi. Astfel se vor reduce costurile cu deplasarea acestora la instantele de judecata, costuri care nu sunt deloc de neglijat. O alta noutate ar fi ca cei inchisi vor putea discuta cu rudele online, si nu doar prin scrisori ori telefon, cum se intâmpla acum. Actul normativ vine si cu precizari cu privire la infractiunile si contraventiile comise. Cea mai grava fapta ramâne introducerea in penitenciar a telefoanelor mobile, cartelelor SIM sau mediilor de stocare pentru a fi folosite de catre detinuti. Pedeapsa pentru aceasta infractiune este de la 6 luni la 3 ani. Daca fapta este savârsita de un angajat al unitatii de detentie, pedeapsa este de la un 1 la 5 ani. In penitenciarul Bacau sunt inchise peste 800 de persoane, minori, tineri si femei.

„Referitor la posibilitatea audierii persoanelor private de libertate prin videoconferinta, apreciem faptul ca aplicarea acestor reglementari ar fi benefica din punct de vedere al asigurarii celeritatii procedurilor cât si diminuarii semnificative a cheltuielilor legate de deplasarea persoanelor private de libertate.”

– cms. sef de penitenciare Sorin Dirtu, director Penitenciarul Minori si Tineri Bacau



15 tone de combustibil ar fi economisite

In anul 2012, Penitenciarul Bacau a prezentat la instantele de judecata, respectiv la judecatorii, tribunale sau Curtea de Apel Bacau, parchete dispuse pe raza judetelor Bacau si Neamt, in numar de 28 de instante, un numar total de 6.367 de persoane private de libertate. S-au consumat 15.976 de litri de combustibil, insumând peste 88.000 de km, costul total ridicându-se la 100.305 lei. In ceea ce priveste telefoanele mobile introduse in celule, anul trecut s-au facut lunar perchezitii in camerele de detentie si au fost gasite 72 de telefoane, ascunse in alimente, haine sau bagaje. Pe viitor, cei care vor fi tine legatura cu exteriorul direct din celula risca sa-si prelungeasca sederea chiar si cu 3 ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri