Alba-neagra in dosarul lui Berca si Banu. Martorii isi schimba declaratiile

Autor: | 18/12/2015 Sectiunea Justitie 9
berca

A devenit o moda ca inculpatii sa-si schimbe, in instanta, declaratiile date in fata procurorilor fie din razbunare, fie ca sa-si salveze pielea. Dosarul de trafic de influenta in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu aduce tot mai multe surprize de acest gen. Cu circa doua luni in urma, Banu era cel care isi retragea mare parte din declaratia data la urmarirea penala, cea mai importanta, in care facea acuzatii la adresa lui Berca si lasa de inteles ca procurorii l-au atras intr-o capcana.

Atunci el si-a nuantat declaratia vizavi de acuzatiile denuntatorului Viorel Rusu care sustine ca i-ar fi dat lui Berca, prin intermediul lui Banu, suma totala de 220.000 euro pentru a interveni la Guvern în vederea alocarii unei sume de bani pentru achitarea unor lucrari facute de firma lui Rusu. Banu explica in instanta ca de fapt Rusu a dat banii organizatiei PDL si ca ar fi fost vorba doar de cheltuieli electorale. De altfel, Banu sustinea ca, imediat dupa ce s-a inscris in PDL, in 2010, a fost informat ca „Rusu era un sponsor traditional al partidului” si ca i-a fost prezentat lui Rusu de colegii mai vechi: Constantin Draganuta, Silviu Bondor, Adrian Popescu.

„La acea intâlnire s-a discutat despre sponsorizarea lui Rusu la campania din 2009 la alegerile prezidentiale, cu suma de 250.000 euro. Rusu a confirmat acest lucru. S-a discutat ca Rusu sa continue sa sponsorizeze partidul”, mai spunea fostul deputat. Ieri, in instanta, Banu a avut surpriza ca toate aceste afirmatii sa-i fie rasturnate. Silviu Bondor, care a detinut functii importante in PDL, dupa alegerile din 2010 – prim-vicepresedinte si vicepresedinte – a declarat, in fata judecatorului, ca finantarea partidului era asigurata de candidati sau prin donatii facute cu respectarea legii si ca pe Rusu il cunoaste „tangential”.

„Nu stiu daca Rusu a sponsorizat partidul, nu exclud, dar nu stiu. Nu am participat niciodata la sedinte ale Biroului Permanent Judetean in care sa se discute despre campania pentru alegerile locale si sursele de finantare. La una din sedinte, primarul din Ardeoani, Diaconu, a ridicat problema scolii din comuna si a cerut sprijinul pentru a o termina. Din câte imi amintesc, Berca si Banu nu au facut nicio promisiune, dar problema a fost notata”, a explicat Bondor. Schimbarea totala a declaratiei l-a enervat pe judecator care i-a amintit acestuia ce a spus in fata procurorilor: „Este o contradictie evidenta intre ce ati declarat la urmarirea penala si ce spuneti acum! Cum este real? De ce ati spus asa? Ati declarat atunci ca Berca Gabriel a spus ca se va implica personal in obtinerea banilor prin solicitarea acestora de la Guvern. Sunteti inginer horticultor, nu vedeti diferenta intre a «spune» si a «nota»? (…)

Dumneavoastra spuneti ceva, apoi altceva? Inteleg ca limba româna nu este intotdeauna la fel, este diferita pentru dumneavoastra”, l-a apostrofat judecatorul. Bondor mai declara la urmarirea penala, dupa cum i-a amintit magistratul, ca „Rusu Viorel era un sponsor al partidului, dar nu stiu daca a dat sume de bani si cât a dat”.

In instanta, a continuat sa nege si a explicat senin ca el, de fapt, se referea la oamenii de afaceri in general, care sponsorizeaza formatiuni politice pentru a obtine, ulterior, contracte finantate de la buget sau fonduri pentru lucrarile contractate.

Fostii PDL-isti, impartiti in doua tabere

Nici Constantin Draganuta, fost vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean al PDL, nu stie de vreo sponsorizare a lui Rusu si a declarat in instanta ca finantarea partidului se asigura de catre candidati, membrii de partid sau prin donatii legale. Despre alte surse de finantare (ilegale) nu a auzit.

„Pe Viorel Rusu nu l-am vazut niciodata la partid si nu stiu daca a finantat partidul. Nu stiu daca inculpatii Berca si Banu au primit bani de la Rusu”, a fost declaratia lui Draganuta. Clar este ca fostii apropiati ai celor doi inculpati, Berca si Banu, sunt acum impartiti in doua tabere. In urma cu o luna, Adrian Popescu, fost deputat PDL si prim-vicepresedinte al partidului, si-a confirmat in instanta acuzatiile la adresa lui Berca si Banu.

Popescu a aratat atunci ca Rusu era un apropiat al partidului, sponsor principal in campania pentru alegerile locale din 2012, dar si in cea anterioara. „Berca a fost de acord, de mai multe ori si-a aratat acordul legat de sumele date de Rustrans (firma lui Rusu, n.r.). La un moment dat chiar a fost o discutie intre Banu si Berca, la care a asistat si Constantin Scripat, pe un ton mai ridicat. Se certau in legatura cu banii. Ca nu vin banii. Berca intreba de ce nu vin banii”, spunea atunci Popescu.


9 Comentarii la “Alba-neagra in dosarul lui Berca si Banu. Martorii isi schimba declaratiile”

 1. open mind
  18/12/2015 at 8:32 AM #

  de moda ca procurorii sa scrie ce vor ei in declaratii, ati auzit?

  • marius
   18/12/2015 at 2:35 PM #

   Declaratiile trebuie citite si apoi semnate, nu crezi??? Nu sa spui in instanta ca nu ai citit sau ca nu-ti amintesti ce ai declarat..

   • Judy
    21/12/2015 at 8:51 PM #

    Da, Marius, cu presiunea pe tine nici nu mai vezi sa citesti…

 2. ionel
  18/12/2015 at 8:43 AM #

  da de marturie mincinoasa ,ati auzit ? Pana la urma singura victima de aici este Rusu pe care toti l au jumulit !

 3. open mind
  18/12/2015 at 9:26 AM #

  rusu e o victima perpetua. saracutul!

 4. ptr. ionel
  18/12/2015 at 4:18 PM #

  Daca tu crezi (de fapt nu crezi) ca jigodia de rusu este o victima, inseamna ca nu cunosti personajul. Nenorocitul asta, si-a facut afacerea numai prin tepe , santaj, spagi si denunturi. Discuta cu fosti angajati de-ai lui si te vei cruci ce ai sa afli. Nu-i mai lua apararea pentru ca vei fi viitoarea lui victima, pentru ca el asa lucreaza !

 5. custel
  18/12/2015 at 4:38 PM #

  va puteti da seama cita magarie poate sa fie / cred ca nici unu nu i vinovat
  dar de unde mama masi lor au atita banet jigodiile astea de oameni vor sa iasa basma curata acum

 6. Mariana
  18/12/2015 at 8:51 PM #

  Ce sa îi ceri mincinosului de Banu? Asa sunt toți din familie,mai are un frate care conduce o comună doar cu numele ca de făcut ceva nu face nimic,sau de fapt face:bea toată ziua prin cârciumi și se duce de femei,și spune minciuni ca și frate-su.Sa stea hoții ăștia în pușcării pana le putrezesc oasele ca isi

 7. xmixdrix
  21/12/2015 at 5:27 PM #

  E agitatie in zadar . A executat pana acum in Bacau , un personaj vreo condamnare pentru acte de coruptie ? N-am auzit sa se fi intamplat . Totul concura spre escamotarea cazurilor , actorii din justitie prospera , noi saracim , infractorii sunt liberi si tot asa . Asta o sa mai dureze vreo 15 -20 ai. Stiri cum e ? 40 ani rosii , 40 de ani occidentalii cu liberalismul . Acum actorii justitiei prospera, cand se intoarce roata din anchetatori s-ar putea sa fei anchetati. Asa ca dragi justitiari , nu dormiti pe doua paturi odata , nu aveti doua tuburi digestive ci aveti unul ca toata lumea , suferiti la batranete de aceleasi boli ca noi , asa ca dragi justitiari lasati averile si faceti dreptate ca sa va puteti bucura de un suflet curat impacat cu dumnezeirea si nu de stomacuri pline , pofte trupesti satisfacute pana peste poate si mofturi extravagante indeplinite . Cineva acolo sus are grija de toti chiar si de voi justitiarii .

Comenteaza


Va rugam sa consultati Standardele comunitatii!Prima pagina

pagina1
Pentru a avea acces la editia PDF a ziarului Desteptarea, inclusiv la paginile de anunturi de mica publicitate, dati click aici.
Abonamentul costa 5 euro/luna