30 aprilie 2024
ActualitateZona Metropolitana: vorbe multe, nimic concret

Zona Metropolitana: vorbe multe, nimic concret

BACAUL MARE, un proiect din 2001, nu s-a realizat nici pâna acum

Proiectul Zonei metropolitane Bacau, de care se vorbeste de peste zece ani, pare sa fi intrat in hibernare. Ultima oara când a fost pomenit s-a intâmplat la o intrunire din decembrie 2012, derulata sub numele “POLICENTRIC – Parteneriate strategice pentru dezvoltarea policentrică a României”, unde s-au discutat teorii de dezvoltare zonala si s-au dat multe declaratii care incep cu „Speram..”. Concret, insa, vazut de la nivelul primariilor implicate in proiect, nu s-a intâmplat nimic.

“Bacaul Mare” – o intentie a administratiei Sechelariu



scan-ziar-zona-metropolitanaInitiata in anul 2001 de primarul Dumitru Sechelariu, ideea „Bacaului Mare” presupunea infiintarea unei structuri administrative in care s-ar fi asociat voluntar municipiul Bacau si 18 comune din jurul sau. In total, o populatie estimata atunci la circa 300.000 de oameni. ”Este un proiect curajos si realist. Daca ramânem la nivelul actual, nu exista sperante de dezvoltare, Bacaul nefiind un oras turitic. Este o initiativa istorica si o premiera la nivel national. Investitia este una pe termen lung si, nu in ultimul rând, una sufleteasca, urmarind dezvoltarea municipiului in viitor”, declara, in 2001, viceprimarul de atunci, Dragos Benea, actual presedinte al CJ Bacau. Initiativa “Bacaul Mare” viza mai multe proiecte, printre care infiintarea unui parc industrial sau a unei zone libere, care ar fi contribuit la dezvoltarea economica a municipiului si cresterea nivelului de trai al populatiei. Pe cât de generoasa a fost ideea initiala, pe atât de mare a fost dezinteresul de dupa 2004, când proiectul a fost pus la pastrare.

Intentii bune, fara finalitate

In 2006 s-a reluat problema si s-a infiintat Asociatia “Zona Metropolitana”. Municipalitatea bacauana trebuia sa aiba specialisti, firme, institutii financiare. In plus, toate unitatile administrativ-teritoriale din zona ar fi urmat sa puna la dispozitie terenuri pentru ca investitorii sa se dezvolte. Rolul declarat al Asociatiei este acela de a garanta o dezvoltare economicã unitarã a zonei, pe baza unei strategii comune si coerente. Insa intre 2006 si 2008 proiectul a intrat iar in stagnare, iar in 2009 s-a constituit Federatia Zonelor Metropolitane si Aglomerarilor Urbane, unde Asociatia Zona Metropolitana Bacau este printre cei sase membri fondatori. Primul proiect al Asociatiei bacauane este administrarea Incubatorului de Afaceri de la Centrul de Afaceri.

Vorbe multe, fapte deloc

In Bacau, zona metropolitana exista mai degraba la nivel de concept, decât practic. Reprezentantii Consiliului Judetean in Consiliul de Administratie al Asociatiei Zona Metropolitana, Bogdan Seto si Razvan Sendrea, spun ca nu au participat la nici o actiune ce vizeaza proiectul. “Nu am participat si nu pot emite pareri despre acest proiect, despre stadiul sau sau perspective”, a spus consilierul judetean Razvan Sendrea. In aceeasi postura se afla si consilierul judetean Bogdan Seto. “Nu am participat la nici o actiune concreta despre Zona Metropolitana, dar sustin deplin ideea asocierii, pentru avantajele pe care le aduce. Eu vad acest proiect pe conturul proiectului ISPA, care, de exemplu, a adus sistemul managementului integrat al deseurilor. In privinta fondurilor europene, nici nu stiu daca o structura administrativa atât de mare poate avea calitatea de beneficiar al unei finantari. Prin intermediul ei se pot derula finantari de care beneficiaza direct primariile din zona”, a declarat consilierul judetean Bogdan Seto.

Un exemplu pentru Bacau

Un bun exemplu pentru municipalitatea bacauana este Agentia Metropolitana Brasov, infiintata in 2005. Acolo s-au implementat proiecte ce tin de prevenirea violentei in scoli si dezvoltarea infrastructurii informationale si de comunicatii. Tot prin agentie s-a realizat un studiu de management al deseurilor pentru zona metropolitana. Alte proiecte au vizat promovarea rolului Centrelor de Tineret, o retea integrata de Politie Comunitara au crearea propriei retele de interventie in situatii de urgenta.

Primarii sustin ideea Zonei Metropolitane, dar asteapta faptele

Primarii localitatilor vizate de proiect spun ca in afara de intâlnirea din decembrie si alte discutii nu s-a intâmplat nimic concret. Ei se arata favorabili proiectului, dar spun ca totul trebuie modelat dupa regionalizare, care va aduce modificari in structurile administrative.

“Zona Metropolitana exista teoretic, faptic nu exista! Noi, comunele limitrofe, nu beneficiem de nicio reglementare. Pe noi ne-ar interesa, in special, transportul in comun. Si din perspectiva fondurilor alocate de UE ne-ar interesa. Deocamdata, discutii prea avanaste nu sunt. Avem o Zona Metropolitana simbolica”, arata Anton Siler, primarul comunei Nicolae Balcescu.

“Am discutat despre Zona Metropolitana in luna noiembrie, in biroul lui Romeo Stavarache, mai exact despre avantajele pe care le-ae aduce. Practic, am avea sansa sa accesam fonduri europene direct, iar Guvernul sa fie doar un garant. Ni s-a promis ca lucrurile vor demara dupa dezbaterea si aprobarea bugetului pe 2013. Practic, tot factorul politic va decide”, declara Valentin Manea, primarul comunei Saucesti.

Petru Dochiei, edilul din Letea Veche, e convins ca va beneficia de fonduri, chiar daca nu exista nicio schita de proiect, niciun studiu de fezabilitate: “Cu siguranta, pe Zona Metropolitana, vor exista, anul acesta, proiecte. In primul rând, pe asfaltare. Nu s-a realizat documentatia, dar este timp. Reabilitarea infrastructurii se va face, probabil, pe etape, in functie de numarul locuitorilor si nevoile comunei, dar cu siguranta vom beneficia toti de investitii”, afirma Petru Dochiei.

Marcelin Solot, primarul din Margineni, spune ca in afara de ultima intâlnire de la Centrul de Afaceri, pe tema Zonei Metropolitane, nu s-a intâmplat nimic concret. “Eu as spune ca e mai bine sa asteptam anuntata regionalizare, care presupune si reorganizarea localitatilor cu mai putin de 5.000 de locuitori si abia dupa aceea sa facem ceva, daca intr-adevar facem. Oricum, pentru perioada 2014-2020 fondurile post-aderare se acorda numai pe regiuni”, a declarat primarul Solot.

Irina Argatu, primarita de la Sarata, spune ca in cele sapte luni de când si-a inceput mandatul nu a fost niciodata contactata de vreo autoritate pe tema Zonei Metropolitane. “Ar fi bine daca s-ar materialize, mai ales ca daca exista avantaje pentru comuna noastra, care e si foarte aproape de oras“.

Zona Metropolitana functioneaza, dar primariile arondate habar nu au

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Bacau functioneaza bine in momentul de fata, din punct de vedere al conducerii structurii. “Am informat primariile din Zona Metropolitana despre proiectele cu finantare europeana si parteneriatele la care pot avea acces. Unul dintre proiecte vine in sprijinul politiei locale din comune, pentru reducerea infractionalitatii. Mai exista un proiect derulat cu “Habitat for Humanity”, pentru alocarea de terenuri si ridicarea de case pentru familiile cazuri sociale. Un alt proiect se refera la finantarea achizitionarii de software si hardware, unde beneficiare sunt primariile din zona”, a declarat Gabriela Mazilu, director adjunct al Asociatiei “Zona Metropolitana”.
Cât priveste structura Asociatiei, aceasta are un presedinte, in persoana primarului Romeo Stavarache, un consiliu de administratie format din 72 de persoane, din partea Consiliului Local Bacau, Consiliului Judetean si ai primariilor, precum sI alti trei angajati care deservesc Incubatorul de afaceri. Directorul adjunct Gabriela Mazilu considera ca structura nu este supradimensionata, mai ales ca va fi mult de lucru pentru proiectele de finantare ce se vor derula in perioada 2014-2020.
Silvia Patrascanu
Ovidiu Pauliuc

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri