Euro…2021

Se joacă sau nu? Și dacă nu, atunci când va putea fi reprogramat? Întrebările legate de Campionatul European de fotbal programat în această vară (inclusiv cu meciuri în România) își vor găsi, măcar în parte, răspusurile astăzi. Odată cu teleconferința organizată de UEFA cu toate cele 55 de federații membre, reprezentanți ai FIFPro și cu conducerea Asociației Ligilor Europene de Fotbal. Aproape sigur, Euro 2020 va fi amânat. Pentru a salva – dacă și în ce măsură va fi posibil, asta rămâne de văzut – campionatele interne, serios afectate de pandemia de COVID-19. Cel mai probabil, Euro 2020 se va transforma în Euro 2021. Cu atât mai mult cu cât nici meciurile de baraj, printre care și cel dintre Islanda și România, programat pe 26 martie, nu se vor putea disputa la data fixată.

Play-off în cupe?

O altă problemă este cea a cupelor europene. Oprite în parte încă din „optimile” de finală, Liga Campionilor și Europa League au șanse minime de a continua în actuala formulă, cu meciuri tur-retur până la ultimul act. În cazul în care tăvălugul epidemiologic se va opri în timp util, există mai multe variante. Una ar fi un Final Eight. Alta ar fi un Final Four, cu meciurile din „optimi” și „sferturi” într-o singură manșă. Nu este exlusă însă nici oprirea definitivă pentru această ediție a celor două competiții majore europene. Și asta pentru că dacă noul Coronavirus va continua să se propage până la sfârșitul primăverii, ar fi compromis întregul calendar competițional. Practic, nu ar mai exista date libere, iar singura soluție ar fi anularea ediției în curs a Ligii Campionilor și a Europa League.

Ce se întâmplă cu Liga 1?

Întreruptă până la 31 martie, ca, de altfel, toate campionatele de fotbal din România, Liga 1 se află și ea în ceață. „După încheierea teleconferinței UEFA, secretarul general al LPF, Justin Ștefan și secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu se vor întâlni pentru a analiza variantele de lucru în vederea reluării competițiilor interne, în funcție de recomandările UEFA și vor transmite noile informații cluburilor”, a anunțat Liga Profesionistă din România. Cel mai sumbru scenariu este cel în care campionatul nu se va mai relua în această primăvară. Acesta ar presupune fie ca titlul de campioană să nu se mai acorde, fie ca actuala lideră din clasament, CFR Cluj să fie considerată câștigătoarea competiției. La polul opus, cea mai roză situație ar presupune o reglementare a crizei declanșate de COVID 19 și reluarea Ligii 1 începând chiar cu luna aprilie.

Majoritatea campionatelor naționale, oprite

48 de campionate naționale au fost întrerupte din cauza COVID 19. În weekend s-a mai jucat doar în Rusia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Serbia și în Belarus, ultima țără fiind și singura în care toate meciurile s-au disputat cu porțile deschise.