18 mai 2024
ActualitateZiua Vânătorilor de Munte a fost marcată la Târgu Ocna

Ziua Vânătorilor de Munte a fost marcată la Târgu Ocna

Primăria orașului Târgu Ocna, în colaborare cu Batalionul 22 „Cireșoaia” – Vânători de Munte din Sfântu Gheorghe (Covasna), a organizat, vineri, 3 noiembrie, a XVIII-a ediție a manifestării „Ziua Vânătorilor de Munte”.

La manifestarea care a avut loc pe Pietonalul central de pe strada Carol I au venit vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Gelu-Ionuț Panfil, secretarul general Anca Mătăsaru – Prefectura Bacău , col. (rtr) Costel Ciupercă – Asociatia Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, general de flotilă aeriană dr. Vasile Florea – Asociația Veteranilor de Război, Dănuț Voicu – președintele Filialei Cultul Eroilor Bacău, col. (rtr) Nicu Pavel – Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, col. (rtr) Stelian Cojocaru – președintele Asociației Tradiții Militare Bacău, directorul general DGASPC Bacău – Alexandra Albuț, împuternicitul adjunct al inspectorului șef al ISUJ Bacău – lt. col. Ladislau Socaci și col. Eusebiu Bârnat – inspector șef al Jandarmeriei Bacău.

Manifestarea a fost deschisă cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare și cu intonarea Imnului de stat. Momentul a fost urmat de o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici, după care a fost prezentat mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
A urmat o serie de alocuțiuni, susținute de primarul Cristian-Aurelian Ciubotaru, de generalul de flotilă aeriană dr. Vasile Florea, de col. (rtr) Costel Ciupercă, de Gelu-Ionuț Panfil și lt. col. Ciprian Onuț – locțiitorul comandantului Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, care a transmis mesajul șefului Statului Major al Apărării. O prezentare a importanței evenimentului și a momentelor de istorie marcate și de militarii vânători de munte în cele două Războaie Mondiale a fost făcută, impresionant, de elevul Florin Blaga.
A urmat un scurt moment artistic oferit de elevi ai Școlii nr. 2 din oraș.
Manifestarea s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la Cimitirul eroilor de la Biserica „Sf. Nicolae”. După care participanții s-au deplasat la Ansamblul cimitirului -osuar din cartierul Poieni, unde au fost depuse, de asemenea, coroane de flori și unde a fost ținută o slujbă de comemorare a eroilor, oficiată de preoții Gabriel Vamanu și, Silviu Andrei Neicu. La final, s-a mers pe Dealul Cireşoaia, unde au fost depuse coroane de flori la Monumentul Vânătorilor de Munte din fața Schitului „Eftimie cel Mare” și unde părintele Constantin Panțîru a oficiat o scurtă slujbă de pomenire a Eroilor.



Corpul Vânătorilor de Munte a fost creat la 3 noiembrie 1916, prin transformarea Școlii Militare de Schiori București. La 27 decembrie 1916, a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat la bătălia de la Oituz și pentru cucerirea culmilor Coșna și Cireșoaia.
În Al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munții Bukk și în Slovacia, în munții Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpații Albi și, în final, în podișul Boemiei (campania din Vest).

 

spot_img

Alte știri

Ultimele știri