Ziua Universală a Iei, sărbătorită pe Aeroportul Bacău

    Cămăși tradiționale, cu altiță, încreți și râuri, cusute pe pânză de casă, ca în urmă cu un secol de străbunicile noastre, vor lua ochii pasagerilor care vor intra în terminalul nou al Aeroportului Internațional „George Enescu” (AIGE) Bacău.

    Acesta găzduiește, începând de duminică, o expoziție organizată în parteneriat cu grupul „Șezătoare de Bacău”. La deschidere au fost prezente peste treizeci de membre ale grupului, reprezentanții Aeroportului și ai altor instituții, iubitori de tradiții și ziariști.

    Exponatele sunt cămăși tradiționale din Bucovina, Neamț, Gorj, Nistru, toate realizate pe pânză țesută în casă, la război, în zilele noastre, ne-a lămurit Iulia Georgescu, Șezătoare de Bacău. Doar două sunt din pânză foarte veche. „Mișcarea noastră vrea să educe publicul și să-l ajute să înțeleagă că o cămașă tradițională nu este cea din pânză topită, care se vinde la tarabă sau în supermarket”, a mai precizat Iulia Georgescu.



    Mai aproape de pasageri…

    La conferința de presă, Cezara Ficuță, purtător de cuvânt al Aeroportului Internațional „George Enescu”, a vorbit despre bucuria pe care iile aduse de talentatele cusătorese o produc și dorința de a repeta proiectul. „Este o expoziție inedită și, probabil, niciun aeroport din România nu a organizat vreodată o astfel de expoziție. Ne-am obișnuit cu toții să percepem aeroporturile ca pe niste spații pur funcționale, rigide, dar tendința ultimilor ani este de a veni cu ceva nou pentru a fi mai calde, mai aproape de pasageri. Aeroportul «George Enescu», odată cu deschiderea noului terminal, dorește să se integreze cât mai mult în viața culturală a Bacăului și a regiunii”, a declarat Cezara Ficuță. Prin urmare, astfel de evenimente vor mai fi și se vor integra în viziunea echipei AIGE, a mai spus Cezara, adăugând că, „înainte, oamenii se cunoșteau după port, căci nu aveau pașaport.”

    Bibliotecara-țesătoare din Faraoani

    Iulia Georgescu a povestit despre înființarea Șezătorii de Bacău și despre pasiunea care le-a adus laolaltă pe talentatele femei care cos cămăși tradiționale, respectând cu sfințenie cutumele moștenite de la strămoși. „Expoziția aceasta e o oportunitate de a ne lua zborul de pe pista dumneavoastră către lume. Dacă până acum am cusut pentru noi și între noi, îmi place să cred că, de astăzi, ne vor vedea cât mai mulți oameni”, a afirmat Iulia. De ce ie? De ce tradiție?

    Pentru că e o formă de cunoaștere și recunoaștere, o șansă de a afla cine sunt și de unde vin românii. Despre altiță, care e marca strămoșilor, și despre alte elemente ale cămășii românești a vorbit Felicitas Farcaș, bibliotecară în Faraoani, cea care a țesut pânza cămășilor din expoziție.

    „Eu reprezint jumătatea de la țară a grupului, firul neîntrerupt al țăranului român și mă bucur foarte mult, împreună cu Iulia, când vin alături de noi și alte doamne care își caută identintatea”, a mărturisit Felicitas Farcaș. Invitații au aflat multe lucruri despre ie, dar și despre Șezătoarea de Bacău și celelalte grupuri din București, Roma, Stuttgart etc. Fiecare cămașă a fost prezentată, apoi, de o membră a Șezătorii pentru că fiecare cămașă are o poveste. „Aceasta e o pasiune. Nu suntem specialiste, nu avem un scop comercial, nu vindem nimic. Nici din expoziție nu se vinde nimic”, a afirmat Iulia. Frumoasele ii vor rămâne în terminalul Aeroportului Bacău până pe 8 iulie.

    Și în Centru…

    Primăria, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău ca structură gazdă a Centrului de Informare „Europe Direct” și Direcția de Asistență Socială au organizat, duminică, în centrul orașului, Ziua Internațională a iei, cu ateliere de pictură, ateliere meșteșugărești, ateliere de confecționare obiecte realizate prin tehnici handmade, standuri de expoziție cu vânzare de produse handmade.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"