20 aprilie 2024
ActualitateZiua minorităţilor naţionale

Eveniment Cultural Interetnic

Ziua minorităţilor naţionale

Luni, 10 decembrie, Sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România (UAR) a iniţiat şi organizat, la Sala Ateneu, Ziua minorităţilor naţionale, dedicată anul acesta sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi a proclamării primei Republici Armene, în 1918.

La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice, mai multe state i-au recunoscut importanţa, astfel că 18 decembrie a devenit Ziua Minorităţilor Naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998, abrogată în 2017, deoarece a apărut Legea nr. 247/2017 pentru instituirea acestei zile ca Zi Naţională a Minorităţilor.

Cu această ocazie, vor fi organizate o serie de activităţi cultural-artistice, cum sunt şi cele organizate la sala Ateneu. „Sărbătorim această zi, ca în fiecare an, prin muzică, dans, prin organizarea de expoziţii de carte, reviste, hărţi, pliante, fotografii, care prezintă aspecte din viaţa tuturor minorităţilor din Bacău. Marţi, 11 decembrie, se va desfăşura un simpozion dedicat Marii Uniri şi Primei Republici Armene, la Sala Consiliului Judeţean, de la ora 13.00, iar în ultima zi, miercuri, 12 decembrie, la sediul UAR, vom avea o lansare de carte semnată de Victor Mitocaru, despre marele intelectual băcăuan şi armean Cristi Cristoveanu. Aceste manifestări le organizăm în parteneriat şi cu o bună colaborare cu Prefectura şi Primăria Bacău, cu alte instituţii de cultură şi de învăţământ, pentru care le mulţumim”, ne-a spus Vasile Agop, preşedinte al Sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor din România.



În faţa unui numeros public, pe scenă au evoluat formaţii şi solişti ale Uniunii Armenilor, (Colinde de Crăciun, interpretate de mezzosoprana Sonia Hazarian, muzică tradiţională armenească), Forumului Democrat al Germanilor din România – Filiala Bacău (Formația de muzică germană ZWEI MAL ZWEI, Ansamblul de dansuri tradiţionale RINGELREIHN), Comunităţii Evreilor din Bacău (Corul SHALOM din Bacău – cântece tradiţionale evreieşti de sărbători), Partida Romilor PRO-EUROPA (momente de muzică tradiţională romă interpretată de formaţia PRALA, dansuri tradiţionale prezentate de grupul de fete BAXTALO), Asociaţia Europeană a Romilor pentru progres şi promovare interculturală (muzică tradiţională ţigănească cu Formaţia GIPSI STAR), iar Asociația Italienilor din România – filiala Bacău s-a prezentat cu un stand de publicaţii şi fotografii.

„Este un adevărat festival interetnic, care are tradiţie în Bacău. Minoritatea germană s-a prezentat în fiecare an cu expoziţii de carte şi fotografii, cât şi cu formaţii artistice. Este un bun prilej de a ne cunoaşte mai bine tradiţiile, obiceiurile, de a ne bucura împreună”, a declarat Mihai Todaşcă, preşedinte al Filialei Bacău a Forumului Democrat al Germanilor.
Ziua minorităţilor a coincis, după cum ne-a spus Heinrich Brif, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bacău, cu a opta zi de Hanuca, când s-a aprins ultima lumânare: „Este o încununare a bunei colaborări dintre toate etniile din Bacău, a apropierii, cunoaşterii şi respectului reciproc. Ne bucurăm că participă mulţi tineri, inclusiv din partea majorităţii, a românilor. Trăim în acelaşi oraş de foarte mult timp şi ne bucurăm să fim împreună.” Aceleaşi cuvinte frumoase a adăugat şi Silviu Niţă, preşedinte al Uniunii Italienilor, Filiala Bacău.

Spectacolul a fost prezentat de poetul Mircea Bostan, un prieten al armenilor băcăuani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri