Pe 18 decembrie se sărbătoreşte în toată lumea Ziua Minorităţilor Naţionale. Prin Legea 881/1991, Parlamentul României a aderat la acestă hotărâre a Consiliului Europei, declarând ziua de 18 decembrie „Ziua Naţională a Minorităţilor Naţionale”.

Cu această ocazie, în Sala Mare a Consiliului Judeţean, a avut loc o importantă şi frumoasă manifestare, organizată la iniţiativa Asociaţiei Europene a Romilor pentru Progres şi Promovare Interculturală, condusă de Doru Tănase, la care au răspuns şi Uniunea Romilor Creştini, condusă de Vasile Ioan Gringo, cât şi Asociaţia „Pro Life Nations”, al cărei preşedinte este Vasile Dănciulescu.

„Astăzi suntem împreună pentru a marca, a sărbători această importantă zi din viaţa comunităţilor noastre, a romilor. Sunt alături de noi şi confraţii noştri români cu care convieţuim de sute de ani şi, împreună, dorim să împărţim bucuriile acestei zile. Sper ca membrii celor trei organizaţii să se simtă bine, să ne bucurăm de programul pregătit, să socializăm, mai ales că peste câteva zile va şi marea sărbătoare a Crăciunului. Muţumesc prietenilor şi colegilor mei că sunt aici, astfel că numai împreună putem să fim uniţi pentru a ne putea îndeplini obiectivele noastre”, a spus Doru Tănasă, preşedinte al AERPPI Bacău.

În deschiderea manifestărilor, participanţii au urmărit un interesant şi impresionant film care redă viaţa, obiceiurile, tradiţiile, originile romilor, trecutul, migraţia şi viaţa cotidiană. S-a vorbit şi despre genocidul asupra romilor de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi s-a păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor. A fost organizată şi o expoziţie de carte în limba romă, de reviste, ziare şi costume tradiţionale. A urmat un spectacol de muzică lăutăreacă, susţinut de cunoscuta formaţie Gypsy Star, de muzică clasică şi de poezie.

Alte articole