26 septembrie este ziua in care, in fiecare an, incepand cu anul 2001, la initiativa Consiliului Europei, se celebreaza Ziua Limbilor Europene.

Cei 800 milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului European sunt astfel invitati, in aceasta zi, sa invete cat mai multe limbi, la orice varsta, atat la scoala, cat si in afara ei.

Convins ca diversitatea lingvistica reprezinta cheia unei mai bune comunicari interculturale, ca ea este una dintre elementele principale ale patrimoniului unei tari, Consiliul European incurajeaza astfel plurilingvismul in Europa.

In Europa sunt vorbite 200 de limbi straine, iar aceasta comoara lingvistica trebuie sa fie recunoscuta, utilizata si intretinuta.

Despre toate acestea au vorbit si au invatat elevii de la Colegiul National ‘Vasile Alecsandri’ Bacau, unde catedra de limba engleza condusa de prof. Oana Jugariu, alaturi de prof. Georgeta Marinescu, sefa catedrei de limba franceza, a organizat Ziua Limbilor Europene.

Vineri la pranz, dupa ora 13. 00, in holul mare a institutiei de invatamant s-au adunat toti elevii de la clasele a V-a pana la cele de a XII-a pentru a sarbatori impreuna prin cantec, poezie, teatru si dans. S-a vorbit despre ‘Europa in inimi’, despre ‘Ce reprezinta Ziua europeana a limbilor straine’, s-a vorbit in engleza, in franceza, germana si italiana, iar in final, dupa aproape o ora si jumatate de plurilingvism s-a incins ‘Hora prieteniei’, sub coordonarea prof. Mitica Pricopie.

De toata aceasta activitate s-au ocupat profesorii Oana Jugariu, Georgeta Marinescu, Mariana Androne, Ingrid Irascu, Dana Popa, Nona Dulhac, Elena Paduraru, Florenta Popa, Ramona Gavriloaia, Aura Arminia, Anca Moraru, Alis Galbeaza si Mitica Pricopie.

Detalii si declaratii de la aceasta manifestare a elevilor si profesorilor de la ‘Alecsandri’, in editia de luni a cotidianului DESTEPTAREA.PUBLICITATE