20 aprilie 2024
Zona zeroEu știuZiua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri

Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri

Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una din problemele majore ale societății și continuă să creeze enorme prejudicii sănătăţii și bunăstării oamenilor.

Astfel, în data de 7 decembrie 1987, Adunarea Generală a ONU a decis ca în data de 26 iunie să fie celebrată Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri, ca o expresie a determinării ONU de a consolida acțiunile și cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internațională fără consum de droguri.

Sloganul campaniei din acest an este „În primul rând, ASCULTĂ” iar mesajul-cheie este „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.



La nivel global, există un număr minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.

În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani).

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Campania din an, are scopul de a mobiliza părinții, educatorii, personalul din serviciile preventive, decidenții, să acționeze preventiv, printr-o atenție sporită acordată nevoilor, abilităților și oportunităților din viața copiilor și tinerilor, de aceea PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să se descurce bine în situații dificile de viață, iar PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști.

La nivel local, pentru marcarea acestei zile, instituţia noastră, prin Compartimentul de Promovare a Sănătăţii, desfăşoară o serie de activităţi interactive cu beneficiari ai centrelor de zi (copii şi părinţi), şcolile şi grădiniţele de vară şi distribuire de materiale informative prin cabinetele medicilor de familie, farmacii, ambulatorii de specialitate, asistenţi comunitari şi mediatori romi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri