Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din România si cu Asociatia Evreilor Români Victime ale Holocaustului, a marcat pe 3 februarie 2016 „Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului”. Manifestarea s-a desfasurat sub genericul ”Educatie pentru viitor prin intelegerea trecutului. Intâlnire cu supravietuitori ai Holocaustului din România.” Invitati speciali au fost dr. ing. Liviu Beris, supravietuitor al Holocaustului din Transnistria, si ing. Iancu Tucarman, supravietuitor al pogromului de la Iasi. Cu aceasta ocazie a debutat si programul de formare continua „Predarea Holocaustului in scolile din România”, avizat de Ministerul Educatiei, destinat profesorilor de istorie si stiinte sociale si coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacau. Urmatoarele sesiuni, care vor avea un caracter intensiv, vor fi sustinute de conf. univ. dr. Felicia Waldman, coordonator al Centrului de Studii Ebraice „Goldstein-Goren” – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, si de prof. univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Pe parcursul orelor de pregatire, accentul va fi pus cu preponderenta pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanitaţii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, si societatea românesca, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. La aceasta prima intâlnire au participat peste 90 de liceeni si profesori din judetul Bacau. De asemenea, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai Comunitatii Evreilor din Bacau. Presedintele acesteia, ing. Izu Butnaru, a facut o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti in spatiul românesc, din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, dar si a modulului in care viata comunitara evreiasca s-a reflectat in cultura româneasca. Au mai luat cuvântul liderii comunitatii armene si ai comunitatii rroma, Vasile Agop si Florin Dura, ce au evocat suferintele membrilor etniilor pe care le reprezinta, in acele vremuri tragice. „Activitatea a fost dedicata, odata cu prezenta celor doi supravietuitori, comemorarii Holocaustului. In continuare temele ce vor fi puse in dezbaterea cursantilor, vor face referire la combaterea discrimnarii, promovarea respectului si a intelegerii reciproce, dar si la universalitatea umanismului. Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta inca, in lume. De aceea, mai ales tânara generatie, trebuie sa fie educata in spiritul promovarii tolerantei si a bunei intelegeri. Noi toti trebuie sa cunoastem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, sa nu se mai repete”, ne-a informat prof. Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Conducatorii lumii, americanii cu evreii ce conduc acest colos trebuiau sa inteleaga ca nu trebuie sa mai jefuiasca diverse tari pt a le fura resursele minerale si a creea astefel adevarate tragedii umanitare sub deviza instalarii democratiei in tari ca Siria, Afganistan, Irak, Libia. Se pare ca doar holocaustul primeaza iar situatia actuala nu mai prezinta importanta, acum cand milioande de oameni sunt omorati, altii emigreaza prin lume sau mor de foame prin Africa.

LĂSAȚI UN MESAJ