Cu ocazia primului Congres International al Romilor de Pretutindeni de la Londra, din anul 1971, s-a stabilit ca ziua de 8 aprilie sa fie declarata ca zi internationala a acestei etnii. Tot in acelasi cadru s-a stabilit ca imnul etniei sa fie “Gelem, Gelem”, cât si steagul international al romilor, cu doua benzi longitudinale, verde sI albastru, iar in centru o roata cu pite rosii. Printr-o hotarâre a Parlamentului, din 22 martie 2006, s-a aprobat proiectul de lege prin care ziua de 8 aprilie a fost declarata “Sarbatoarea etniei romilor din România”.

In fiecare an, de 8 aprilie, comunitatea romilor din judetul Bacau organizeaza diferite manifestari culturale si comemorative, sub egida Partidei Romilor “Pro-Europa”. “Anul acesta am inceput seria de manifestari pe 8 aprilie, la Bacioi (Corbasaca), unde a fost orgnizata o manifestare publica, la care a evoluat Fanfara tinerilor din sat, beneficiari ai unui proiect european, prin care s-au achizitionat instrumente, tinerii, indrumati de profesori de muzica, incearca sa continue traditia parintilor. Am continuat apoi la Valea Seaca, aici a avut loc un mars si o sarbatoare a traditiilor culinare ale romilor”, ne-a spus Florin Dura, presedinte al Partidei Romilor “Pro-Europa” Bacau.

Sâmbata, 9 aprilie, de la ora 14.00, romii din Bacau si din alte localitati ale judetului, inpreuna cu liderii lor, au participat la un mars al tacerii, de la sediul din str. Unirii, pâna la Podul de la Serbanesti, ocazie de a arunca buchete de flori pe apa Bistritei si au tinut un moment de reculegere in memoria inaintasilor, victime ale holocaustului tiganilor din anii razboiului. “Este de datoria noastra sa ne amintim de ei, de strabunii nostri, care nu s-au mai intors in tara. Pe ei sa-i ierte Dumnezeu, iar pe noi sa ne intareasca pentru a-i omagia cum se cuvine”, a spus la ceremonie Dorel Sandu, secretar al Partidei Romilor.

PUBLICITATE

Marsul a continuat apoi pâna la Complexul Sportiv si Hotelier EMD, acolo unde participantii au fost martori la vernisajul unei expozitii de pictura, semnata de Vili Feraru, subiectele fiind aspecte din viata romilor, portul traditional, obiceiuri si traditii, scene religioase. A fost proiectat un interesant film, realizat de Centrul Cultural National al Romilor, in care “actori” au fost trei tineri romi, Alina, Bogdan si Vyo care, prin munca, prin credinta au reusit sa depaseasca barierele de etnie, mentalitatile, constrâgerile, devenind studenti, masteranzi, absolventi ai celor mai prestigioase univeritati din lume, adevarate modele pentru tinerii romi din toata tara, deviza lor fiind “Trebuie sa dovedesti ca poti”.

A fost prezent inca de la inceputul manifestarilor si Ilie Bârzu, primar interimar al municipiului, care le-a transmis un mesaj: “Sunt bucuros ca ma aflu impreuna cu dumneavoastra la aceasta importanta sarbatoare, in aceasta zi frumoasa. Pot sa spun ca fac parte din familia romilor inca de acum 20 de ani, de când colaboram la diferite proiecte, la multiple actiuni, unele de educatie, altele lucrative. Din discutiile cu liderii acestei etnii am retinut ca mai sunt multe de facut, insa impreuna sper sa reusim. Si in proiectele dumneavoastra, si ale noastre, pe primul loc sta educatia, invatamâmtul, cultura, dar si gasirea de posibilitati de integrare in economia orasului. M-a impresionat filmul prezentat si sunt convins ca si in Bacau sunt asemenea tineri romi, de aceea sper sa reusim si noi sa facem un asemenea film. Va urez bucurii, sanatate si succes”, a mai pus primarul interimar. La loc de cinste a fost si o expozitie de carte, manuale si ziare, prezentate publicului de inspectorul scolar Marieta Hirtescu, finalul, cum era de asteptat, a apartinut muzicii, tinerelor talente, cum au fost Antonia Luca, la pian si Ionel Cisman, la vioara, la masa prieteneasca care a urmat, a cântat cunoscuta formatie “Saraiman Gipsy-Band”, condusa de Costel Gogan.

[wonderplugin_gallery id=”492″]

Invitati la Ziua Internationala a Romilor au fost si reprezentantii celorlalte etnii, a everilor, armenilor si germanilor, transmitând urari specifice si angajându-se impreuna pentru a organiza, in Bacau, Zilele Interetnice, o sarbatoare a comuniunii si colaborarii prietenesti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Romi sunt si ei oamenii…Insa uni sunt care nu se comporta cum ar trebui si totodata ne fac de rusine.Uni dintre ei.La multi ani ROMILOR.

LĂSAȚI UN MESAJ