Se sărbătorește în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi, primăvara, a luat naștere în 1971, la primul congres internațional al romilor desfășurat la Londra. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie să devină Ziua Internațională a Romilor din întreaga lume. Tot atunci a fost adoptat, ca imn internațional al romilor, cântecul Gelem, gelem al cântăreței Olivera Vuco, din coloana sonoră a filmului iugoslav Am întâlnit și țigani fericiți, turnat în 1967. A fost adoptat și steagul internațional al romilor, care are în partea de jos, pe orizontală, culoarea verde, simbol al câmpurilor înverzite. Jumătatea de sus este albastră, reprezentând cerul senin, libertatea.

În mijloc este o roată cu spițe, simbolizând pe de o parte soarta, succesiunea vieților, iar pe de altă parte, viața de nomazi în relațiile cu spațiul originar al Indiei. Ziua de 8 aprilie a fost declarată oficial după 20 de ani, la cel de al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Romilor, din aprilie 1990, care a avut loc în localitatea Serock, Polonia. Comisia Lingvistică a Uniunii Internaționale a Romilor a oficializat atunci alfabetul standardizat al limbi romani. În prezența unui observator al UNESCO, decizia a fost semnată de 17 specialiști în domeniu, din diferite țări. Mai trebuie amintit că în anul 2002, pe 8 aprilie s-a sărbătorit jubileul milenar, reprezentând 1000 de ani de atestare a prezenței romilor în Europa. Cu acest prilej, în numeroase țări de pe toate continentele s-a desfășurat „Ceremonia Râului”. Flori și lumânări aprinse au fost purtate de apele curgătoare, în memoria strămoșilor care în urmă cu un mileniu au început drumul către Europa și alte continente. Un mesaj pentru pacea și unitatea romilor de pretutindeni.

Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare Interculturală Bacău a susținut, sâmbătă 3 aprilie 2021, în cadrul proiectului „Școală pentru suflet”, o activitate dedicată acestei zile.

Președintele asociației, Doru Tănase, și-a exprimat speranța într-un viitor mai bun pentru tinerii angrenați în astfel de acțiuni: „Activitatea s-a desfășurat pe o durată de aproximativ 3 ore, în școala din satul Poiana Negustorului, comuna Blăgești, în spațiul inaugurat aici în urmă cu o lună de zile. Elevii au avut timp să vizioneze un film documentar despre istoria romilor, evoluția comunităților rome timp de un mileniu, tipurile și categoriile de romi. Au învățat și că romii au un Imn, un Steag și o limbă stadardizată. Le mulțumesc celor care au fost prezenți, directorului școlii, cadrelor didactice și echipei din cadrul asociației, dar și tuturor celor care ne susțin, prin puterile lor, în desfășurarea acestor activități.”

În condițiile impuse de actuala pandemie privind protecția și distanțarea socială, Asociația Europeană Romă pentru progres și promovare Interculturală va organiza, pe data de 8 aprilie 2021, ora 13:00, la sediul din Bulevardul Unirii nr. 101  (Splendid Food) et. 1, un eveniment ce va marca Ziua Interculturală a Romilor.PUBLICITATE