20 iulie 2024
ActualitateZiua Internațională a Fotografiei la familia Mărăndici

Ziua Internațională a Fotografiei la familia Mărăndici

În grădina cu povești, porți larg deschise. Agitate în bătaia vântului stau prinse, de ramurile pomilor, imagini care trezesc nostalgice amintiri. Doar formatul tiparului dă ideea de uniformitate. Trăim încă în tipare? Contrastul îl dă verdele închis al gardului viu, în care alternează cârmpeie de viață imortalizate în timpuri trecute.

Hârtia are și ea pătina ei. Din fotografiile expuse, înșiruite pe alee, portretele emană acel parfum de epocă, în care alb-negrul se topește în sepia. Au furat parcă și ceva din grâul scăldat în plumburiu, cu dedicație din partea unei zile toropite de soare, care topește asfaltul. Fără lumină nu ar exista umbre, fotograful fiind obligat să îmblânzească tonurile. Familia Mărăndici duce mai departe tradiția unei profesii moștenite, de-a lungul a mai multor generații de artiști fotografi, reușind să adune ca de fiecare dată, la acest gen de evenimente, pasionații de fotografie.În amalgamul de posibilități pe care era digitală ni le oferă, filmul pe celuloid și fotografia pe suport de hârtie nu mai sunt ce au fost. A venit rândul altei generații de profesioniști care să țină pasul cu tehnologia și dorința de frumos. Dar să nu-i uităm nici pe cei care ne-au bucurat cu truda lor, lăsându-ne atâtea amintiri frumoase. Sâmbătă, în semn de prețuire, la vremea amiezei, cei care am răspuns inițiativei familiei Mărăndici, am participat la o slujbă de pomenire, ținând un moment de reculegere în memoria lor.

Și curtea vilei de peste drum de Tribunal s-a umplut de amintiri. Printre ele, spunea profesorul Ioan Dănilă, referitor la ce rămâne în urmă, discuția avută cu profesorul Valeriu Bogdăneț, cu câteva zile înainte de trecerea acestuia în neființă:

,,Nu vreau să văd acel perete gol”. O viață de om are continuitate și printr-o colecție de cărți cu autografe, scrieri, fotografii. Munca atâtor ani de strădanie pentru a le aduna cu grijă, duce la teama că nu se vor pierde, dar se vor risipi.

,,Familia și Echipa Foto Mărăndici vă mulțumește tuturor, celor prezenți și celor care ne-ați trimis mesaje. Față de anii trecuți au venit mai puțini tineri dar este de înțeles. Este perioada vacanței. Important este să nu uitați că ADEVĂRATA FOTOGRAFIE NU MOARE NICIODATĂ”. Aveți perfectă dreptate Maestre Romeo Mărăndici.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri