Ziua Independentei de stat a României a fost sarbatorita la Colegiul National „Vasile Alecsandri” printr-o activitate tematica ce a implicat numerosi liceeni si elevi de gimnaziu, sub coordonarea prof. Oana Mihaila si prof. Viorel Cruceanu, evenimentul fiind deschis de directoarea adjuncta a colegiului, prof. Loredana Ghelasa. Activitatea organizata i-a adus împreuna pe elevi si pe profesori, atmosfera creata fiind una istorica. Pentru ca participantii sa înteleaga cât mai bine semnificatia acestei zile, au fost derulate montaje video cu secvente din filme românesti celebre, regizate de Sergiu Nicolaescu, iar profesorii de istorie au sustinut comunicari stiintifice, prof. dr. Laurentiu Stroe vorbind despre „Semnificatiile istorice ale zilei de 9 mai”, iar prof. Marius Bordeianu analizând „Semnificatiile istorice ale zilei de 10 mai”. Elevii au înteles astfel contextul politic în care românii si-au declarat independenta, dar si importanta monarhiei în istoria noastra nationala.

Unul dintre momentele care i-au captivat cel mai mult pe elevi a fost reprezentat de o parada a costumelor Regimentului al III-lea Artilerie, înfiintat în 1877 prin decret regal, semnat de Carol I. 4 baieti si 2 fete de liceu au purtat uniformele de epoca, furnizate de Asociatia de Traditii Militare Românesti în baza unui parteneriat încheiat cu colegiul. Presedintele asociatiei, lt. col. (r) Stelian Cojocaru, a participat la manifestari pentru a reprezenta asociatia.

De asemenea, în cadrul acestei manifestari au fost incluse si momente artistice. Grupul Trandafirul, coordonat de prof. Irina Negrea, a încântat auditoriul cu melodii folclorice interpretate de Karina Luncanu, clasa a VIII-a A, Teodora Irava, clasa a IX- E, Ioana Buta, clasa a X-a C, Codruta Sandu, clasa a XI-a F. Programul a fost închis de Ansamblul de dansuri Ciucurelul, coordonat de prof. Mitica Pricopie. Coordonatorul acestei activitati, prof. Viorel Cruceanu, a apreciat activitatea ca fiind una ce „şi-a propus sa realizeze un arc peste timp între generaţia independenţei şi tinerii de azi din CNVA”.
(Theodora Ladaru, Sanda Ilieş, 7 B)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ