Saptamâna trecuta, presedintele Iohannis a respins cererea de gratiere a Monicai Ridzi. Aceasta se afla in inchisoare si este mama a doi copii. Un prunc are un an si sapte luni, celalalt cinci ani. Daca eram in locul Presedintelui, o gratiam sau cautam o solutie de amânare a pedepsei.

Asta inseamna ca n-am niciun fel de aplecare pentru statutul de Presedinte. Daca eram procuror si judecator, stiind ca are doi prunci, n-as fi putut-o condamna pe Ridzi, cea care ne-a sfidat nonsalant. Când simt vulnerabilitati de copil in preajma, judec doar cu inima. Asta inseamna ca n-as fi bun nici de procuror sau de judecator.

Crinuta Dumitrean, fosta sefa de la A.N.R.P., este insarcinata in luna a opta. Si ea este in inchisoare. Ma gândesc mereu, cu groaza, la faptul ca ar putea naste in inchisoare sau cu statutul de puscarias. La copilul ei ma gândesc cu groaza. La statutul lui.

Daca i-as fi instrumentat cazul ca procuror sau as fi fost judecator in aceasta speta, n-as fi putut-o trimite dupa gratii…Zilele trecute am fost intr-un cimitir. Am trecut si pe lânga mormântul unui om despre care am scris. Implinea, acum vreo trei ani, suta de ani si am stat de vorba cu el. Nu mai avea decât o dorinta: sa fie despagubit de A.N.R.P.

Omul fusese considerat chiabur. Ii fusesera luate o moara si o pravalie, niste pamânt. Fratele lui n-a putut suporta jaful. S-a aruncat in fata trenului, in iuresul acelor vremuri otravite. El insa a tot sperat.

Imi spunea ca n-ar vrea sa moara decât dupa ce-o sa fie despagubit. Macar cu un leu. Simbolic. Voia sa-i duca, Dincolo, fratelui sau, vestea dreptatii simbolice. Chiar asa zicea: vestea dreptatii simbolice. A primit si o scrisoare de la A.N.R.P. I se spunea ca, data fiind vârsta sa, se afla pe lista de prioritati. Se amuza amar, spunând ca in cap de lista se aflau, probabil, unii care au o suta cincizeci, doua sute de ani…

Ati ghicit: n-a primit despagubirea aceea simbolica nici dupa moarte. Din cauza ca pe listele Crinutei Dumitrean se aflau prioritati ale faradelegii, spun anchetatorii.

Cele doua mame care stau dupa gratii m-au jefuit si pe mine, pe unde m-au prins. Jaful pe care l-au practicat mi-a ciuntit salariul, mi-a ucis sperantele intru democratie. Si eu ce fac? Ma gândesc, sincer, la vulnerabilitatea copiilor lor.

Pentru ca nu pot suporta suferinta unui copil. Dar ele de ce nu s-au gândit la suferinta posibila a copiilor lor?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Unde-i lege nu-i tocmeala. A naibi istorie…nu-i mai ia dracul cand fura, dar pe toti ii apuca durerile – chiar si facerii- cand ii ia militia. Foarte bine ca presedintii dau semnalul ca nimeni nu scapa de mana lunga a legii, mai ales intr-o tara ca Romania unde delicventa, infractiunea si criminalitatea sunt la ele acasa. Si copchii asteia nu mor de foame ca in alte cazuri, deci nu sunt un caz social sa te gandesti a doua oara daca sa eliberezi sau nu din puscarie capul familiei sau un membru al acesteia care din punct de vedere financiar e indispensabil pentru dezvoltarea cat de cat normala a copiilor.

  2. Daca s-ar gratia toate mamele ar creste natalitatea in familiile care sunt pepiniere de infractori si in familiile politicienilor care nu stiu sa faca decat politica Furaciunii.

LĂSAȚI UN MESAJ