„Mobilizare generala de forte” vineri, când marcam Ziua Mondiala a Curateniei, ar putea zice un reporter aflat in mijlocul adolescentilor „eco”, ce strâng pet-urile dintr-un parc oarecare. Senatorii au invitat primariile, scolile, ONG-urile sa sprijine ampla operatiune. Adevarul e ca se facea si fara apelul lor.

Tot atât de adevarat e ca numarul celor care arunca pahare in straturile de trandafiri e mult mai mare decât al celor care participa la aceasta campanie. In al doilea rând, primii „lucreaza” zilnic, cu râvna, la poluarea mediului, in timp ce voluntarii actioneaza ocazional.

E incredibil cât de multi sunt indivizii carora nu le pasa de felul in care arata orasul, cartierul sau scara blocului in care locuiesc. Lumea lor, care simt ca le apartine si de care sunt raspunzatori, incepe dincolo de usa.

PUBLICITATE

Suntem multi pe aceasta planeta, consumam mult si producem cantitati uriase de deseuri. Tocmai de aceea ar trebui sa fim mai grijulii, sa o pastram curata inainte de a se imbolnavi, de a ne imbolnavi si sa pretuim fiecare coltisor de gradina. De ce nu facem asta? Ce se intâmpla cu noi? Am senzatia, de la un timp, ca dezordinea e cea care ne guverneaza.

Ne pierdem discernamântul, principiile, inteligenta, nu mai gândim cu mintea noastra si nu mai stim ce vrem. In timp ce parlamentarii, care au alte chestiuni de rezolvat, cer scolilor sa ecologizeze zonele verzi, alti activisti ii cheama pe români sa protesteze in strada ca sa curate clasa politica. In numele democratiei, intentionat sau nu, incearca sa darâme chiar pârghiile democratiei.

Participa la protest cei care au un motiv personal ca sa se revolte impotriva Puterii, cei care cred ca, astfel, sunt buni cetateni, dar si cei care vor notorietate, influenta. Sunt de acord ca e nevoie de curatenie generala in România, dar nu stiu daca “strada” rezolva toate problemele. Ii respect si ii iubesc pe tinerii care strâng gunoaiele din santuri; ei fac mai mult bine decât ceilalti, care striga in piata, apoi arunca pancartele pe caldarâm si pleaca. Si sper ca primii sa fie viitorii politicieni ai României.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ