29 martie 2024
OpiniiEditorial Ziua in care economia va dudui de fericire

Ziua in care economia va dudui de fericire

Citim in DEX: ,,Bacsis, bacsisuri, s.n. Suma de bani data, peste plata cuvenita, pentru un serviciu personal, pentru a câstiga bunavointa sau protectia cuiva.” Inventie turceasca, desigur. Alexandru Vlahuta nota: ,,Conductorul tinea cu orice pret sa ne arate ca cine nu-i da bacsis nu merita pretioasa dumisale amabilitate”…

Un serviciu pe care mi-l ofera cineva are un tarif, bunul pe care-l cumpar are un pret. In economia de piata, tarifele si preturile se stabilesc prin jocul natural al cererii si ofertei. Intr-o lume civilizata nu trebuie sa cumparam bunavointa sau protectia cuiva. Acestea trebuie sa fie atitudini firesti fata de consumator.

Guvernul, prin ordonanta de urgenta, considera ca trebuie sa platim suplimentar dreptul natural la bunavointa, respect si protectie, acordând bacsis. Observ ca onor Guvernul are si un corp de gramatici, de vreme ce a redefinit bacsisul. ,,Prin bacsis, cred guvernantii, se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate catre operatorii economici, precum si restul dat de vânzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar”. Definitia de la Palatul Victoria nu mai pastreaza aproape nimic din esenta definitiei autentice a bacsisului. Daca tot fabricam definitii, am putea redefini si prostia, astfel incât ar putea fi perceputa ca o virtute a spiritului si nu ca o stare a insului lipsit de inteligenta, de invatatura; adica starea omului prost. Sunt sigur ca si guvernantii pricep ce-am vrut sa spun…

Gestul de a oferi bacsis era initial o rasplata pentru serviciile exceptionale prestate de ospatari, coafeze sau taximetristi. Avem noi servicii exceptionale? Economiştii şi specialiştii occidentali in marketing spun ca aceasta practica face mai mult rau decât bine. Cei care se cred îndreptatiti sa primeasca bacsis se simt ofensaţi atunci când clientul nu face acest gest. Calitatea serviciilor ar putea avea de suferit.

Legiferarea bacsisului doar pentru anumite profesii este si discriminatorie. Propun legiferarea lui si pentru judecatori, profesori, politisti, doctori, ziaristi, arbitri, politicieni. S.a.m.d. Guvernul ar putea stabili tarife. Circulam cu 150 km pe ora prin oras. Care ar fi valoarea bacsisului legal pentru ca viteza automobilului sa fie perceputa ca miscare de melc lenes? Un an in minus de pârnaie ce tarif ar avea? O nota de doi, de ce supliment financiar legal ar avea nevoie pentru a fi dospita pâna la un nivel de promovare/premiere? Daca esti ticalos, cât bacsis ar trebui sa primeasca un ziarist pentru a-ti creiona un portret de sfânt? Pentru un gol fraudulos confirmat de arbitru care ar fi cuantumul bacsisului? Etc. Daca tot este vorba despre cumparat bunavointa, de ce n-am comercializa-o toti? Impozitând contavaloarea acestor tranzactii, Guvernul, in marea sa intelepciune, va reusi, in sfârsit, să apuce ziua in care economia va dudui de fericire.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri