20 mai 2024
Zona zeroNew PressZiua Europei în an electoral

Ziua Europei în an electoral

Data de 9 mai marchează Ziua Europei, când se celebrează unitatea dintre state și pacea, statuate prin semnarea Declarației Schuman în anul 1950 – unul dintre primele acte ce au dus la colaborarea între țări și care a stat la baza nașterii Uniunii Europene. Cu o lună înainte de alegerile electorale europene (ce vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024), Uniunea Europeană sărbătorește 74 de ani de democrație, iar ediția de anul acesta a Zilei Europei s-a celebrat la 45 de ani de la primele alegeri, din anul 1979.

              Astfel, cu această ocazie, sâmbătă 4 mai 2024, majoritatea instituțiilor europene din cele 27 state membre ale U.E. și-au deschis porțile pentru vizitatorii de pe tot continentul (și chiar din lume), pentru a le oferi șansa de a învăța ce reprezintă, cum operează Uniunea și ce face, cu adevărat, pentru cetățenii săi.

              S-a întâmplat să mă aflu în Belgia atunci când au avut loc aceste festivități. Capitala sa, Bruxelles, reprezintă centrul administrativ al Uniunii Europene, dat fiind faptul că acolo se află cele mai importante instituții comunitare: Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Curtea Europeană a Auditorilor, Serviciul European de Acțiuni Externe, Comitetul Economic și Social European, Comitetul European al Regiunilor și Banca Europeană de Investiții. În interiorul acestora a fost creată o atmosferă primitoare, deschisă tuturor oamenilor, în urma pregătirilor speciale realizate pentru eveniment.



              Ziua a început cu discursul vice-președintelui Uniunii Europene, Marc Angel, care a transmis câteva cuvinte despre importanța acesteia și despre însemnătatea democrației, iar în orele următoare un număr foarte mare de persoane au luat cu asalt intrările instituțiilor europene.

              Parlamentul European se prezintă ca o clădire cu adevărat impunătoare, care nu dezvăluie prea mult din exterior, lăsând astfel la latitudinea privitorului să își imagineze ce protocoale au loc sau ce decizii sunt luate în sălile sale mari și oarecum misterioase. Acesta a găzduit sâmbătă mii de oameni, în intervalul 10:00 și 18:00, timp în care am luat parte la activități diverse, ateliere multilingviste, momente interactive și chiar teste tip Quizz cu întrebări din istoria și modul de operare ale Uniunii.

              Mă simțeam de parcă, vizitând o singură clădire, priveam către interiorul mai multor țări, mai multor ideologii. Mi-a plăcut să aud și să ascult atât de multe limbi vorbite la un loc, să observ cum atâtea chipuri străine erau la fel de fascinate ca mine, înaintând prin holurile instituției, privind, fotografiind, documentându-se.

În aer plutea un sentiment adevărat de unire, de apartenență, în ciuda diferențelor dintre noi, fiindcă toți ne lăsam absorbiți de aceeași dorință de a descoperi, de a cunoaște.

              Am vizitat, apoi, Hemiciclul, „inima democrației europene” – o încăpere imensă, circulară, superbă, unde membrii Parlamentului European se întrunesc și dezbat, ulterior votând, aspecte de o importanță semnificativă pentru Europa. Acolo am avut șansa să mă aflu printre câțiva reprezentanți, delegați ai grupărilor politice și persoane care au susținut discursuri despre ce reprezintă și cum funcționează Parlamentul, cine lucrează în cadrul acestuia și procedurile pe scurt, în 4 limbi diferite. Diversitatea i-a oferit zilei un farmec încântător.

              În final, pe lângă toate materialele și informațiile oferite de către personal, mesajul transmis peste tot mi-a rămas întipărit cel mai clar în minte, însă nu pentru a-l promova, ci pentru că se aplică și în viața cotidiană: „Folosește-ți votul sau altcineva va decide pentru tine!” Dincolo de implicațiile sale politice, acest slogan poate fi interpretat și în alt mod – trebuie să îndrăznim să luăm decizii ce pot fi uneori mai dificile, dar necesare pentru binele nostru. Altfel, există riscul ca alții să decidă pentru noi, iar rezultatul să nu fie cel dorit. Avem în mâini libertatea propriilor alegeri și trebuie să ne asumăm acest lucru. Ziua Europei este, pe lângă o comemorare a păcii, un memento că puterea deciziei a fost dintotdeauna în noi.

Așadar, La mulți ani, Europa!

Daria-Andreea Apalane, clasa a IX-a,

 membră a Cercului de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri