20 iulie 2024
Zona zeroEu știuZiua de 19 Iunie în istorie

Ziua de 19 Iunie în istorie

Ziua de 19 iunie a fost martora unor evenimente istorice importante și aniversări notabile în diverse domenii, de la politică și știință până la cultură și sport. Iată o privire asupra câtorva dintre cele mai semnificative momente care au avut loc pe 19 iunie de-a lungul timpului.

1. Abolirea Sclaviei în Texas (1865)

Unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Statelor Unite, Juneteenth, este sărbătorit pe 19 iunie. În această zi, în 1865, generalul Gordon Granger a ajuns în Galveston, Texas, și a anunțat emanciparea sclavilor, conform Proclamației de Emancipare emisă de președintele Abraham Lincoln în 1863. Juneteenth marchează sfârșitul sclaviei în Texas și este recunoscută ca o sărbătoare a libertății afro-americane și a drepturilor civile.2. Reînființarea Academiei Române (1948)

Pe 19 iunie 1948, Academia Română a fost reorganizată printr-un decret emis de autoritățile comuniste. Aceasta a marcat o schimbare semnificativă în structura și funcționarea instituției, adaptând-o la noile realități politice și ideologice din România postbelică. Academia Română, înființată inițial în 1866, a continuat să joace un rol esențial în promovarea științei, culturii și educației în România.

3. Primul Zbor al unui Dirijabil cu Motor (1846)

Pe 19 iunie 1846, inginerul german Henri Giffard a realizat primul zbor al unui dirijabil cu motor. Acesta a zburat pe o distanță de aproximativ 27 km de la Paris la Trappes, fiind propulsat de un motor cu aburi. Acest eveniment a reprezentat un pas important în dezvoltarea tehnologiei aeronautice și a deschis calea pentru viitoarele inovații în domeniul zborului controlat.

4. Inaugurarea Statuii Libertății (1884)

Pe 19 iunie 1884, Franța a predat oficial Statua Libertății către Statele Unite, un cadou simbolic de prietenie între cele două națiuni. Statuia, realizată de sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi, a devenit un simbol iconic al libertății și democrației și a fost amplasată în portul New York. Inaugurarea oficială a avut loc pe 28 octombrie 1886.

5. Fondarea Uniunii Africane (2002)

Uniunea Africană (UA), succesoarea Organizației Unității Africane (OUA), a fost înființată oficial pe 19 iunie 2002, în Durban, Africa de Sud. UA a fost creată pentru a promova unitatea și solidaritatea între statele africane, a spori cooperarea economică și a aborda problemele de securitate și drepturile omului pe continentul african.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri