8 mai 2024
CulturăZiua Culturii Naţionale. 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

„Iar deasupra tuturora...”

Ziua Culturii Naţionale. 169 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

Data de 15 ianuarie a fost desemnată „Ziua Culturii Naţionale”, care marchează şi naşterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, de la a cărei naştere se împlinesc 169 de ani – poet care a influenţat în mod covârşitor cultura naţională.

Universalitatea poetului Mihai Eminescu a fost recunoscută de UNESCO fiind ales de această organizație internațională poetul anului 2000. NASA (National Aeronautics and Space Administration) a atribuit numele său unui crater de pe planeta Mercur. Poemul „Luceafărul” se află în Guiness Book of Records, iar Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a omologat această creație lirică drept cel mai lung poem de dragoste din lume, având 98 de strofe. Poetul sufletului românesc va fi sărbătorit în toate instituţiile de cultură din judeţul Bacău, prin organizarea de expoziţii, seri de poezie şi muzică, dezbateri de nivel academic. În această pagină vă oferim principalele repere din bogata agendă aniversară.

„Citiţi. Citind mereu, creerul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.” (Mihai Eminescu)



Universalitatea operei lui Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naţionale va fi marcată la Centrul de Cultură „George Apostu” prin organizarea manifestării „Iar deasupra tuturora…”, marți, 15 ianuarie 2019, ora 17.00, la sediul instituției.
Evenimentul reprezintă un moment special de reflecție asupra valorilor naționale și vizează omagierea poetului Mihai Eminescu, marcând împlinirea a 169 de ani de la naştere și, în același timp, debutul manifestărilor culturale ale instituției ce se vor desfăşura în 2019.

În seara de 15 ianuarie 2019, vor susține comunicări despre universalitatea operei lui Mihai Eminescu, despre provocările actuale ale limbii române, dar și ale istoriei, Eminescu și românitatea, cultivarea identităţii naţionale: prof. Constantin Călin, critic și istoric literar, publicist de elită al Bacăului (și nu numai); prof. Ștefan Munteanu, pasionat al operei lui Mihai Eminescu și autor al mai multor articole, având ca problematică centrală existența creatoare a marelui poet; lect. univ. dr. Adrian Jicu, manager al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, Bacău; Dan Petrușcă, poet și eseist, profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău.

Programul serii va continua cu recitalul susținut de Cvintetul „Grupetto”, format din: Ciprian Sicinschi – vioara I, Alexandru Timilie – vioara a II-a, Ilinca Sbanțu – violă, Liviu Mera – violoncel şi Stelian Dima Resmeriță – contrabas.

Artă, poezie şi muzică, la Galeriile „Alfa”

Tot marți, 15 ianuarie 2019, la ora 14.00, la Galeriile de Artă „Alfa”, va fi sărbătorită „Ziua Naţională a Culturii”. Vernisajul expoziției și lansarea catalogului „Artiști plastici băcăuani în colecțiile Muzeului de Artă Bacău” vă vor încânta privirea iar muzeografii vor desluși poveștile și realitățile fiecărui artist evocat în pagini, cât şi în expoziţia cu lucrări ale artiştilor cuprinşi în album. Se va vorbi despre poetul inimilor noastre, Mihai Eminescu, vor fi evocate crâmpeie din viața celui mai simbolist dintre poeții români – George Bacovia, se vor citi scrisorile de amor dintre Veronica Micle și „Eminul ei iubit”, pe fundalul muzicii folk. O invitaţie la pictură, vers, muzică, toate sub mantaua culturii naţionale.

Eminescu, sărbătorit în Catedrala „Înălţarea Domnului”

La Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău, de la ora 12.30, va avea loc manifestarea cultural-artistică „Poezia religioasă a lui Eminescu”. Evenimentul este organizat de Protopopiatul Bacău, ASCOR, ATEB
(Asociația tinerilor și elevilor băcăuani), Asociația Părinților pentru ora de religie și Alianța părinților. Programul dedicat copiilor și tinerilor din Bacău va fi deschis de scriitorul Cornel Galben care va vorbi despre sentimentul religios în poezia lui Eminescu, după care preotul Marian Vătămănescu va prezenta

un „Colind pentru Eminescu” (pe muzică de Maria Mocanu, versuri: Arcadie Suceveanu). În continuare, scriitoarea Tincuța Horonceanu Bernevic va
interpreta un colaj din poeziile lui Eminescu. Scriitorul Liviu Chiscop ne va invita la o nouă lectură a lui Eminescu, iar actrița Mihaela Murafa și copiii actori Ioana Teodora Marcu şi Theodor Paris vor susține un recital din poezia religioasă a lui Eminescu.

De Ziua Culturii Naţionale, vizitarea expoziţiilor este gratuită

Natura, prin reprezentări vegetale sau faunistice, apare în multe dintre scrierile lui Eminescu, iar pentru a vă afla mai aproape de natura iubită de poetul național, de codri, de faună sau de stele, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” invită băcăuanii să viziteze expozițiile de la Muzeul de Științele Naturii, Vivariul, Observatorul Astronomic „V. Anestin” și Casa Memorială „Ion Borcea”.
În data de 15 ianuarie 2019 vizitarea expoziţiilor este gratuită, cu excepţia celei de reptile vii, de la Vivariu.

„Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată de nişte plete mari negre; o frunte înaltă, senină; nişte ochi mari – la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căreia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.”
Ion Luca Caragiale

Busturi ale poetului Mihai Eminescu în judeţul Bacău

Municipiul Bacău: Parcul „Cancicov” (operă semnantă de Gheorghiţă Alexandru – 1965); Colegiul „Mihai Eminescu” (retras în holul instituţiei de învăţământ, realizată de sculptorul băcăuan Gheorghe Zărnescu – 2000).
Municipiul Oneşti: Efigia lui Eminescu (autor Costel Eremia Grigorescu), clasată pe locul 19 într-un top internaţional întocmit de publicaţia de artă online Boredpanda, din 160 câte au intrat în clasamentul „Cele mai frumoase şi ingenioase statui din lume”.
Oraşul Comăneşti: în faţa Bibliotecii orăşeneşti.
Oraşul Slănic Moldova: parc (autor Vasile Aciobăniţei, 1964)
Lipova: în curtea Şcolii Gimanziale, unde a fost revizor şcolar Mihai Eminescu (autor Gheorghe Zărnescu).
În România (în aproape toate oraşele mari) şi în lume (Montreal, New York, Munchen, Elveţia, Paris, Cernăuţi, Ungheni, Bălţi, Chişinău etc.) sunt peste 100 de statui şi busturi ale poetului Mihai Eminescu, o parte fiind adunate în paginile unui volum de excepţie, semnat de Silvia Ciobanu, apărut în 2015. Pe o contracopertă este un citat din Ion Luca Caragiale, iar pe ultima fotografia efigiei lui Mihai Eminescu din Oneşti, alături de un frumos text: „La intrare în Oneşti, dinspre Oituz, Eminescu te întâmpină victorios că ai ajuns cu bine. Făcut numai din fier forjat, este o adevărată arhitectură… Sculptura intră în topul celor mai originale sculpturi din lume.”

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale la Onești

Ziua Culturii Naționale, ce este sărbătorită în fiecare an la 15 ianuarie (fiind ziua în care s-a născut ”Luceafărul” poeziei românești, Mihai Eminescu), prilejuiește la Onești desfășurarea a două evenimente deosebite. De la ora 12.00 la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” va avea loc un recital la care participă elevi ai Colegiului Național de Artă ”George Apostu” din Bacău. Astfel, în cadrul unui parteneriat încheiat între Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, Colegiul Național de Artă ”George Apostu” și Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” vor concerta Iustina Iacob (violoncel), Rariș Butnaru (violoncel) – ei fiind îndrumați de prof. Codrin Stan și Emma Gherganu și Elena Gurău (flaut – prof. îndrumător Georgiana Cantemir). La pian va fi prof. corepetitor Ozana Kalmuski Zarea iar programul cuprinde prezentarea mai multor lucrări simfonice. De la ora 15, în organizarea Cenaclului literar – artistic ”George Călinescu” și a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” la această instituție se va desfășura colocviul ”Voi sunteți urmașii Romei?”. La acest colocviu sunt așteptate cu mult interes intervențiile profesorilor Emilia Boghiu, Gabriela Gârmacea, Bogdan Florin Romandaș, Valentin Rădulescu, Ștefan Epure. Colocviul, la care mai participă prof. Vasile Momanu, subinginerul Corneliu Cristea, dr. Adrian Boros și alții are ca moderatoare pe prof. Adina Mitroiu și este dedicat Zilei Culturii Naționale. (Ion Moraru)

Norii…

Lui Mihai Eminescu

Se strâng pe cer, în pripă,
Şi-n joacă se-nconjor,
Se prind de o aripă,
Se fugăresc în zbor.
Şi, din nalt, ca din cofiţă,
Plouă flori de romaniţă.

Mai apoi, către amiază,
Se întind, maiestuos,
În lungi umbre ce durează,
Bombănind morocănos.
Şi, din nalt, ca dintr-un cufăr,
Plouă florile de nufăr.

Se răsfiră-acum în zare
Şi se risipesc timid,
Parcă ruşinaţi de soare,
În mici pâcle se divid.
Şi, din nalt ca dintr-o glastră,
Plouă floarea cea albastră.

Către seara răcoroasă,
Se cuprind în braţe strâns,
Întunericul se lasă,
Norii picură a plâns.
Şi, din nalt, ca dintr-o salbă,
Plouă-acum cu floare albă.

Pe când Luna se arată,
Palidă, pe-a nopţii cale,
Pe-o potecă înstelată,
Trece un Poet, agale…
Şi, din nori mânaţi de zei,
Plouă-acum cu flori de tei.

Mihai, file din poveste, s-a pierdut în depărtare…
De-atunci, trecutul secol stă cu basmele pe creste
Şi visează, în solfegii, doruri lungi sfâşietoare
Cu Luceafărul de ziuă luminând în neuitare…
Mihai, file din poveste…
Şi doar lira lui se-aude, îngânând în constelaţii,
Pe când flori de tei, din nalturi, cad umplând a vremii spaţii.
Mircea Constantin Jurebie

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri